En Sıcak Konular

Rekabet Kurulu'ndan 6 ilaç şirketine ceza

0 0 0000 00:00 tsi
Rekabet Kurulu, “2002 yılında eğitim hastaneleri ilaç ihalelerine katılmadıkları ve anlaşmak suretiyle 4054 sayılı Rekabet Kanunu'nu ihlal ettikleri” gerekçesiyle, aralarında Eczacıbaşı, Bilim, Mustafa Nevzat gibi şirketlerin bulunduğu 6 ilaç

Rekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Bilim İlaç San. ve Tic. A. Ş., Deva Holding A.Ş., Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş., Fako İlaçları A.Ş., Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş., İbrahim Ethem Ulagay İlaç San. T.A.Ş. ve Özsel Ecza Depoları Ticaret ve Pazarlama AŞ'ye dönük, “2002 yılında eğitim hastaneleri ilaç ihalelerine katılmadıkları ve bunlara yönelik olarak fiyat artışı yaptıkları” gerekçesiyle açılan soruşturmaya ilişkin, Kurulun nihai kararını açıkladı.

Buna göre Kurul, Bilim İlaç San. ve Tic. A.Ş., Deva Holding A.Ş., Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş., Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş., İbrahim Ethem Ulagay İlaç San. T.A.Ş'nin, Sağlık Bakanlığı'nın 75 hastanenin serum ve ilaç ihtiyacını karşılamak üzere açtığı “3 Nisan 2002 tarihli ihaleyi boykot etme konusunda anlaşmak suretiyle 4054 sayılı Kanunu ihlal ettiklerine” karar verdi.

Özsel Ecza Depoları Ticaret ve Pazarlama A.Ş.'nin Kanunun “Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar” maddesini ihlal etmediğine karar veren Kurul, Fako İlaçları A.Ş.'nin ise Kanunun aynı maddesini ihlal ettiğini tespit etti.

İhlalin oluşumu ve etki yaratması aşamalarında katkıda bulunduğuna dair herhangi bir delile ulaşılamaması nedeniyle, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası hakkında cezai işlem tesis edilmesine yer olmadığına karar veren Kurul, Rekabet Kanunu'nun Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar maddesi kapsamında bulunana anlaşma ve anlaşmaya dayalı uygulamaya kanunun ilgili diğer maddesinde sayılan koşulların karşılanmaması nedeniyle bireysel muafiyet tanınamayacağını bildirdi.

ŞİRKETLERE VERİLEN CEZALAR

Karar gereği Kurul, 2001 yılı net satışlarının takdiren binde 7,5'i oranında olmak üzere Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş'ye 1 milyon 210 bin 749,21 YTL, Bilim İlaç San. ve Tic. A.Ş.'ye ise 603 bin 802,94 YTL, 2001 yılı net satışlarının takdiren binde 5'i oranında olmak üzere Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş.'ye 295 bin 16,37 YTL, Deva Holding A.Ş.'ye de 385 bin 196,17 YTL idari para cezası verdi.

Kurul, İbrahim Ethem Ulagay İlaç San. T.A.Ş.'ye 2001 yılı net satışlarının takdiren binde 2,5'i oranında olmak üzere 117 bin 77,45 YTL tutarında para cezası verirken, Fako İlaçları A.Ş.'ye 2001 yılı net satışlarının takdiren binde 1'i oranında olmak üzere 95 bin 289,90 YTL idari para cezası verilmesini kararlaştırıldı. Parlak, karara ilişkin Danıştay yolunun açık olduğunu ve gerekçeli kararın daha sonra tebliğ edileceğini bildirdi.

Hurriyet



Bu haber 417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,013 µs