Hedef sınırların tanınması | " /> Hedef sınırların tanınması | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu: Hedef sınırların tanınması

1 Eylül 2009 11:25 tsi
Davutoğlu: Hedef sınırların tanınması 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , komşuluk ilişkilerin temelinin sınırların karşılıklı tanınması olduğunu belirterek, Ermenistan'la yeni sürecin hedefinin de sınırların açılması olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC ziyaretinde katıldğı NTV canlı yayınında Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı.

Davutoğlu "Türk-Ermeni yakınlaşmasında hedef Türkiye'nin etrafında güvenli ve kriz üretmeyen bir çevre ulaştırmaktır. Bu çocuklarımız, geleceğimiz için şarttır." dedi.

Davutoğlu, Türkiye ve Ermenistan'ın, İsviçre'nin arabuluculuğuyla sürdürdükleri çabalar bağlamında parafladıkları "Diplomatik İlişkilerin Tesisi Protokolü" ile "İkili İlişkilerin Geliştirilmesi Protokolü" çerçevesinde "sınırların tanınmasının önemli bir unsur" olduğunu söyledi.

"Kars anlaşmasıyla ortaya çıkan uluslararası normlar etrafında sınırların tanınmasının temel olduğunu" belirten Davutoğlu, "O olmadığı zaman komşuluk ilişkisinden bahsetmek mümkün olmaz" dedi. Bakan Davutoğlu, bu protokollerle başlatılanın 6 haftalık bir iç siyasi süreç olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Bu altı hafta sonunda bir anlaşma imzalanacak. Zaten bu iki protokol paraf edilmiş. Yani bu ne anlama gelir? 'Biz buna mutabık kaldık' diye deklare ediliyor karşılıklı olarak. Şimdi bu imzalanacak, ama fiili uygulama alanı bulması, yürürlüğe girmesi için her iki ülkenin de kendi iç hukuk yolları var.

Bizim için bu parlamentodur, parlamentonun onayına sunulması, onun onayından geçmesidir. Dolayısıyla 6 hafta sonra imzalanması bütün unsurlarıyla hemen yürürlüğe girmesi anlamına gelmez. Protokoller onaylanıp yürürlüğe girdikten 2 ay sonra uygulanır. Nihai karar yüce Meclis'tir. Herşey yoluna giderse, karşılık adımlar atılırsa yılbaşı gibi sınırlar açılmış olabilir. "

Davutoğlu kapsamlı bir normalleşme olmazsa tek bir bölgede iyilişmenin kalıcı olmayacağını belirterek şöyle konuştu: "Donmuş kirizlere bağlı donmuş sınırlar patlamaya hazır bomba gibidir. Türkiye önemli bir adım atmıştır. Uluslararası toplum da bunu desteklemelidir.

Türk- Azerbaycan ilişkileri bir millet iki devlet esasına dayanır. Herşeyimiz  ortaktır. Gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Hiçbir süreç Türkiye Azerbaycan dostluğundan daha önemli değildir. Bu sürec Azerbaycan'ın geleceğine zarar vermez Bu  süreçte Karabağ sorunun çözümünde büyük ivme kazanılacağını düşünüyoruz.


SARKİSYAN'IN GELİŞİ
Gelinen sürecin Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın 'sınır açılmazsa Bursa'ya gelmem' sözleriyle ilgisi yok. 

Cumhurbaşkanı Gül medeni bir ülkenin lideri olarak ve önşart koşmadan ve karşılığında bir şey beklemeden Erivan'a gitmiştir.

Sayın Sarkisyan'ın maça gelip gelmemesi kendi iradesidir. Bu gelişmeler ondan bağımsızdır. Biz Sayın Gül'ün sergilediği tutumun Sayın Sarkisyan tarafından da benimsenmesinin iyi olacağını düşünüyoruz.

Biz Kafkasya'da kalıcı barışın tesis edilmesini önemsiyoruz. Bu uluslararası toplumun sorumluluğudur. 6 haftalık süre boyunca Minsk grubunun da daha aktif rol oynamasını bekliyoruz.

Hayal kurmadan barış sağlanamaz. Bizim umudumuz Bakü'dan kalkan aracın Erivan üzerinden Avrupa'ya kadar durmadan yol almasıdır."

ntv



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,728 µs