En Sıcak Konular

Geri sayım-II: Basra’da Tonkin provokasyonu!

0 0 0000 00:00 tsi
Geri sayım-II: Basra’da Tonkin provokasyonu! İran’a yönelik kum saati işliyor. Bir yandan ABD basını “ısınırken”, patriotlar ve uçak gemisinin ardından savaş uçakları da devreye giriyor. Onlar devreye girerken İran’ın uçaklarını tamir etmesi engellenmeye çalışılıyor. Bu arada

Siz bu satırları okumadan yaklaşık 14 saat önce CNNİnternational’da (gece yarısı) bir haber programının logosu şu kısa cümleyle dönüyordu; “Target: Iran” İran’a yönelik “had bildiren” sınırlı ama sarsıcı bir operasyonunun gelişinin belirli hareketleri izleyerek mümkün olabileceğini söyleyen iyibilgi, “onları izlemeyi” sürdürüyor.

CNN ve milli Amerikan kanallarının sistematik ama artan biçimde İran’a yönelik bir girişimi gündemde tutmaları, gerçekte bu yolda aldıkları yoğun istihbarattan kaynaklanıyor. Amerikan devlet yapısı gazetecilere bu anlama gelecek haberleri sızdırıyor. Ama manşet vermeden!

Los Angeles Times, Irak'taki rolünün çapı genişleyecek Amerikan hava kuvetlerinin Şii milislere İran desteğini kesmeye yönelik daha saldırgan yeni taktikler benimsemeye hazırlandığını yazdı. Üst düzey Pentagon yetkilisine dayandırılan habere göre, bu taktiklere Irak-İran sınırında bomba kaçakçılığını önlemeye yönelik olarak hava kuvvetleri ve donanmaya ait savaş uçaklarının daha fazla güç kullanarak devriye uçuşu yapması ve Irak içinde Şii milislere bomba veren İranlıların havadan vurulması dahil olacak.

Basra-Tonkin Benzeşmesi!..

Amerika İran'ın komşularını Patriot füzeleriyle donatırken, nükleer enerjiyle çalışan USS Stennis uçak gemisini Basra'ya yönlendirmesine ilaveten İran sınırında Amerikan savaş uçaklarının sürekli devriye uçuşunda bulunması, geri sayımın sürdüğünün işaretini veriyor.

ABD'de Demokratların kontrolüne geçen Kongre'ye geçen ay İran'la olası savaş kararının mutlaka Kongre onayıyla verilmesini amaçlayan tasarı sunulmuştu. Tasarı, Kongre'nin otomatik onayını, sadece İran ABD'ye saldırırsa ya da İran'ın saldırı ihtimali 'görünür biçimde yakın olursa' mümkün kılıyor. Amerikan savaş gemileriyle uçaklarının Basra ve İran sınırında cirit atacak olması ise sıcak çatışma ihtimalini güçlendiriyor.

Yani Basra Körfezi’nde bir sıcak çatışma İran-Amerika savaşının ilk kurşunu olacak. Daha önce ABD’yi yıllar sürecek bir savaşa sürükleyen benzer bir provakasyon örneğin Vietnam olayında yaşanmıştı. Tonkin Körfezi’nde gemilerine yapılan basit bir tacizi savaş nedeni sayan ABD, çoktan karar verdiği bir savaş için gerekli mazareti sağlamıştı.

ABD'nin İran’a yönelik öfkesi ise gelişen olaylarla daha da bileniyor. 20 Ocak'ta Kerbela'daki bir güvenlik noktasından beş ABD askerinin Amerikan üniforması giymiş silahlı kişilerce kaçırılıp vurularak öldürülmesinin ardında İran ajanlarının olduğu iddia ediliyor.

Bu arada ABD’nin zaten süren ambargosuna eklenen ilginç bir maddeye de bakmak gerekiyor. Washington, F-14 savaş uçaklarının kullanım dışı ve yedek parçalarının satışlarını durdurdu. 2007 itibarıyla bu uçakları sadece İran Hava Kuvvetleri kullanıyor! Uçamayan savaşamaz da!

iyibilgi.com



Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,963 µs