En Sıcak Konular

Korsana kızdı, yayıncılara 'iş' çıkarttılar!

31 Ağustos 2009 16:29 tsi
Korsan kitapların bandrollü satılır hale gelmesi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, bandrol alınabilmesi için istenenbelge sayısını artırdı. 31 Ağustos 2009 16:17

Yasal çalışan yayınevleri ise maliyeti artırdığı ve zaman kaybına sebep olduğu gerekçesiylebu duruma tepki gösteriyor. Yayıncılar, "Bakanlık, bürokrasi yerine korsanla daha etkin mücadele etsin." diyor.

Son yıllarda devlet, bürokratik işlemlerde vatandaştan istenen evrak sayısını azaltmak için ciddi adımlar atıyor. E-devlet projesiyle nüfus cüzdanı örneği, ikametgâh ilmühaberi gibi birçok evrak, çoğu devlet dairesinde istenmiyor artık. Geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "Hâlâ nüfus cüzdan sureti, ikamet ilmühaberi ve sabıka kaydı isteyen varsa oraya teftiş göndereceğimizden herkes emin olsun." diyerek, hükümetin bu konudaki tavrını göstermişti. Bir tarafta bu gelişmeler yaşanırken diğer taraftan bunun tam tersi bir uygulama hayata geçirildi. Korsan yayının önüne geçmek amacıyla kitaplara yapıştırılan bandrol için yayıncılardan istenen belge sayısı iki katına çıkarıldı. Daha önce bandrol alabilmek için 4-5 belge hazırlayan yayıncılardan birkaç aydır 13 belge isteniyor. Eylül ayından itibaren yayıncılık sezonu başlayacak ve çok sayıda kitap yayınlanacak. Yayıncılar, istenilen belgelerin çokluğu nedeniyle zaman ve işgücü kaybına uğradıklarını vurgulayarak, uygulamanın düzeltilmesini istiyor.

Devlet korsan yayınla mücadele ededursun, yıl içinde korsanlar yasadışı yollarla üretip sattıkları kitaplara bandrol yapıştırmaya başladı. Yakalanan kitapların neredeyse tamamında Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınmış bandroller bulunuyordu. Biraz araştırınca, korsan yayıncıların bu bandrolleri kitap yayınlayacakmış gibi başvurarak il kültür ve turizm müdürlüklerinden aldığı anlaşıldı. Bunun üzerine Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, bandrol alımı için istenilen belge sayısını artırdı. Bakanlığın sisteminde kayıtlı olan yayıncı sertifikası gibi belgeler bile her bandrol talebinde yeniden isteniyor. Bununla da kalınmıyor, bandrol talep formu ve taahhütname, internet üzerinden başvurulmasına rağmen basılı kâğıt olarak da isteniyor. Yayıncılardan istenen dilekçede bandrol talep formundaki bilgiler tekrarlanıyor. Yayıncılardan istenen diğer bir belge ise sözleşme fotokopisi. Oysa Anayasa'ya göre sözleşmeler ticari sır niteliği taşıyor. Band-rol talep formunda zaten eserin sözleşmesi olduğuna dair taahhütte bulunuluyor. Bu liste uzayıp gidiyor...

'BİR AN ÖNCE KALDIRILSIN'

Bu duruma isyan eden yayınevi yöneticileri, bir an önce bu uygulamanın kalkmasını ve korsanı gerçekten önleyecek adım atılmasını istiyor. Timaş Yayınları Genel Müdürü Osman Okçu, bürokratik işlemlerde harcanan zaman ve ödenen paranın kesinlikle bir işe yaramadığını söyleyerek, korsanla mücadele için daha ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtiyor. Doğan Kitap Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yüce Başarır da belge sayısını artırmanın net bir çözüm yolu olmadığını anlatarak, ciddi cezai yaptırımların gerektiğini ifade ediyor. Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Zeynep Çağlıyor ise bir taraftan kendileri bu belgelerle uğraşırken, diğer taraftan korsan yayıncıların kitap basmaya devam ettiğini söyleyerek, durumun trajikomik yönüne işaret ediyor. Bu konuda tek karşı görüş bildiren yayıncı ise Kaynak Kültür Yayınları Genel Yayın Editörü Reşit Haylamaz oldu. Haylamaz, işini iyi yapan, sistemli ve planlı yürüyen yayıncılar açısından bu durumun problem oluşturmadığı görüşünde.

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Metin Celal de bakanlığın bandrol alımını zorlaştırmasının yasal yayıncıları bürokratik açıdan zorlarken, korsan yayıncıların bu durumdan hiç etkilenmediğini söylüyor. Korsan yayınların üzerinde bakanlığın resmi bandrollerinin bulunduğunu belirten Celal, "Yasal yayıncılar hemen her gün sayısı artan belgeleri hazırlamaya çalışırken, korsan yayıncılar bandrol temin etmenin yeni bir yolunu bulmuşlar. Yine devlet kurumlarından bandroller temin ediliyor; ama bu kez başka bir yolla." diyor. Metin Celal'e göre korsan yayınların üzerine bandrol yapıştırılmasının önlenebilmesi için bandrol satışı tek merkezden yapılmalı ve bu tek merkez de yasanın öngördüğü şekilde ilgili meslek birliği olmalı.

 

OSMAN OKÇU (TİMAŞ YAYINLARI): Daha ciddi adımlar gerekli
Bir kitaba bandrol alabilmek için 13 ayrı evrak vermemiz gerekiyor. Harcanan zaman, ödenen para işe yarıyor mu diye düşünürsek kesinlikle hayır. Korsan yayıncılar kitaplara taklit bandrol yapıştırmalarının yanı sıra elde ettikleri bakanlığa ait bandrolleri de yapıştırarak okuyucuları yanıltmaya devam ediyorlar. Kültür Bakanlığı, korsanla mücadele etmek için ciddi adımlar atmak zorunda.

ZEYNEP ÇAĞLIYOR (CAN YAYINLARI): Biz uğraşırken onlar satıyorlar
Biz bandrolle uğraşırken korsan yayıncılar kitap satmaya devam ediyor. Sadece işe yaramayan bu konuyu daha zahmetli hale getiriyoruz. En baştan bandrolün çare olamayacağını söylemeye çalıştık ama anlatamadık. Ne olursa olsun bandrol, bir gayretin sonucudur; ama başka yollar denenmeli.

DENİZ YÜCE BAŞARIR (DOĞAN KİTAP): Ek bir yükten başka bir şey değil
Bizden ekstra belgeler istenmesi, korsan için çözüm olsa bu engellenirdi. Ben şu an tatildeyim ve korsanın buralarda çok egemen olduğunu görüyorum. Bu uygulama bize ek bir yükten başka bir şey getirmiyor. Hepimiz elimizden geleni yapıyoruz ama bu konuda çok net önlemler ve yaptırımlar gerekiyor.

REŞİT HAYLAMAZ (KAYNAK KÜLTÜR YAYINLARI): Bu kadar meşakkate katlanılmalı
Bir iki günlük sarkmalar olsa da uygulama, korsanın önüne geçme açısından önemli. İşini iyi yapan, sistemli ve planlı yürüyen yayıncılar açısından bir problem gözükmüyor. Korsanın önüne geçmeyi hedefleyenlerin, belli başlı meşakkatlere de katlanması gerekiyor. Başka bir teklifi olan varsa, şikâyet yerine onu söylesin.

(Zaman)




Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,243 µs