En Sıcak Konular

'Ben vatanımı çok seviyorum'

31 Ağustos 2009 14:51 tsi
Orhan Pamuk: "Sadece orada yaşamak istiyorum"

Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk, kişisel sorunlar nedeniyle vatanına küsmediğini ve her zaman Türkiye'de yaşamak istediğini söyledi. Rusça'ya tercüme edilen Masumiyet Müzesi romanının tanıtımı için Moskova ve St. Petersburg'da bir dizi etkinliklere katılan Pamuk, İnterfaks ajansına özel açıklamada bulundu. Pamuk, "Ben vatanımı çok seviyorum ve sadece orada yaşamak istiyorum. Tabii ki durumumla ilgili bazı tehlikeleri anlıyorum. Ciddi bir tehlike. Ama ne yapıyorsam vatanım ve anadilime olan sevgimden dolayı yapıyorum." dedi.

"GELENEKSELLİĞİMİZDEN VAZGEÇEMEYİZ"

Türkiye'nin günümüzde kendi gelenekselliğinden vazgeçemediğini anlatan Pamuk, "Bugün Türkiye teknoloji ve gelenekler arasında bulunan bir ülke. İnsanlar Batı'da olduğu gibi teknolojik gelişmenin sağladığı ürünleri tüketmeyi ve kullanmayı öğrendi. İnsanlarımızda böyle bir imkan var ve onlar bunu seve seve yapıyor. Ve ayrıca da, aynı zamanda biz gelenekselliğimizden vazgeçemeyiz. Bence bu sorun teşkil ediyor mu? Zannetmiyorum. Çünkü; bunda Türk özdeşliği ve özgünlüğü var. Eğer bunu kompleks saymazsak bu durumda her şey mükemmel demek ki." şeklinde konuştu.

"RUSYA'DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA SORUNLAR VAR"

Rusya'nın ikinci büyük kenti St.Petersburg ziyareti sırasında 'Rus 100 Tv 'televizyonuna da konuşan Pamuk, Rusya'da ifade özgürlüğü konusunda sorunlar olduğunu savundu. Türk yazar, "Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunda süreç yavaş işlese de sorunlar yavaş yavaş çözülüyor. Benimle ilgili suçlamalarda olduğu gibi, "Türkiye halkına manevi zarar vermekle" itham edilen insanlar hala çok fazla. Dolayısıyla Türkiye'de henüz herşey yerinde değil. Bu arada Rusya'da da ifade özgürlüğü konusunda sorunlar var, yoksa sizde gazetecileri öldürmezlerdi. Bence, tehdit edilen gazeteci ve yazarları devlet korumalı." dedi.

"TÜRKİYE BANA ÖZEL KORUMA TAHSİS ETTİ"

Muhabirin, "Şimdi daha çok nerde yaşıyorsunuz, çünkü 2007 yılında siz Türkiye'den Amerika'ya kaçtınız" sorusuna Pamuk şöyle cevap verdi: "Son beş yılda benim hayatımda çok değişiklik oldu. Yapmış olduğum siyasi demeçler yüzünden Türkiye yönetimi beni mahkemeye verdi ve ben ancak dünya kamuoyunun ısrarı sayesinde aklandım. Sonra ise milliyetçiler tehdit etmeye başladı. Şimdi yılın dört-beş ayını İstanbul'da yaşıyorum, geri kalan dört ayı ise New York'ta geçiriyorum. Çünkü; orada ders veriyorum. İstanbul'da benim korumam var. Bunu Türk yönetimi tahsis etti. Korumamla arkadaşız, hiçbir şikayetim yok."

Haberturk



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,736 µs