En Sıcak Konular

Onlar şimdi seni istiyor

31 Ağustos 2009 14:01 tsi
Onlar şimdi seni istiyor AYAR: Esad ne kadar 'açılırsa' boğulmaz! iyibilgi Ankara

Türkiye’de “Kürt açılımı”na ilişkin tartışmalar hararetli biçimde devam ederken, aynı açılımın komşu Suriye’ye de yansıyacağına ilişkin haberler, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun bölgeye yaptığı ziyaretle gündeme geldi.

Buna göre Türkiye, Suriye'deki 75 bin Kürdün vatandaşlık statüsüne yükseltilmesi için girişimlerde bulunacak.

Sebebi de şu: Terör örgütünün tasfiye sürecinde 2000 teröristin Suriyeli olması, bu militanların ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Bu teröristlerin sayısının fazla olması (2000 civarında olduğu tahmin ediliyor) örgüt içinde önemli pozisyonlarda bulunması, açılım sürecine karşı çıkmaları, Suriye’ye dönemeyecek olmaları Türkiye’nin açılım girişimlerini etkiliyor.

Tabii bu durum “açılımı” bir anda Şam’a sıçratıyor. Çünkü bu ülkedeki Kürtlerle yönetim arasında uzun zamandır süren ciddi sorunlar var.

Bu ülkede daha vatandaş olarak bile kabul edilmeyen onbinlerce Kürt bulunuyor. Dahası Şam yönetimi uzun süredir Kürtleri güvenlikle ilgili endişelerle izliyorlar.

Hem Irak hem Türkiye ve hem de Şam’ı ilgilendiren bu konuda Suriye’nin de bir açılım yapması gerekiyor. Özetle, haberlere göre Türkiye Suriyeli teröristleri de ülkelerine döndürmeye çalışacak ve bunun için Esad’dan istekte bulunacak.

Peki Suriye bu işe ne diyecek? Suriye’de bir milyonun üzerinde Kürt bulunuyor. Bunlara “demokratik hakları” Şam tarafından verilecek mi?

Bu türden konularda her zaman hassas olmuş Esad yönetimi, uluslararası konjonktürün kendini sıkıştırdığını düşünür mü, Irak’la ilişkilerindeki gerginlik ve ABD ile limoni ilişkelire düşünüldüğünde böyle bir “Kürt açılımı” Suriye’de huzursuzluk yaratır mı?

Davutoğlu, iki ülke arasında arabuluculuk yapmak amacıyla Bağdat’ta Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Şam da ise Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’la biraraya gelecek. Ve bu konu da masaya gelecek.

Aslında Başbakan Erdoğan’ın da, 22 Temmuz’da Suriye’ye yaptığı ziyarette PKK içindeki Suriyeli militanların durumlarını gündeme getirdiği iddia ediliyor ve Esad’ın da Erdoğan’a söz verdiği söyleniyor.

Peki ya Şam “hayır” derse? Bu gerçekten ilginç bir durum yaratabilir. Çünkü Kuzey Irak’ın durumu, enerji yolları, terör örgütünün tasfiyesi, Kürt-Arap gerginlikleri, tartışmalı bölgeler vb konular, bölgenin güçlü ülkeleri tarafından çözülmek isteniyor.

Dahası ABD de bunu istiyor ve Suriye’nin engelleme girişimine karşı sertleşebilir! Kısaca ve açıkça görülüyor ki, Suriye bu çemberden kolay çıkamayabilir.

Peki ama Suriyeli teröristler ne istiyor?

Hürriyet’ten Ferai Tınç’ın bugünkü yazısı şu son paragrafla sona eriyor: “Bu sorunun yanıtını merak ettim. Öcalan’ın avukatlarına sorduğumda, ‘Kandil’de herkes eğitimden geçiyor. Suriyeliler orada Türkçe öğrendi ve hepsi, Türkiye vatandaşı olmak istiyor’ yanıtını aldım.”

www.iyibilgi.com



Bu haber 986 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs