En Sıcak Konular

Akaryakıtta jet zamma EPDK'dan inceleme

31 Ağustos 2009 10:04 tsi
Akaryakıtta jet zamma EPDK'dan inceleme

EPDK, akaryakıtçıların, tavan fiyatın kaldırılmasından bir gün sonra yaptıkları jet zammı incelemeye aldı. Kurul, incelemeyle zorunlu artış dışındaki spekülasyonun önüne geçecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), akaryakıt üzerindeki tavan fiyat uygulamasının kaldırılmasının ardından akaryakıt şirketlerinin yaptığı jet zamları mercek altına aldı. EPDK uzmanları, zammın petrol fiyatlarındaki ve döviz kurlarındaki artıştan mı, yoksa firmaların kârlarını geri alma girişiminden mi kaynaklandığını tespit edecek. Elde edilecek sonuca göre, firmalara ceza kesilmesi veya uyarılması söz konusu olacak.

6 KURUŞ ZAM BİRDEN YAPILMIŞTI

EPDK, 27 Ağustos’ta yaptığı toplantıda iki aydır akaryakıt fiyatlarına uygulanan tavan fiyatın kaldırılmasını kararlaştırmıştı. Bu karardan bir gün sonra, akaryakıt şirketlerinin benzin ve motorine değişik oranlarda yaptıkları zam tartışma konusu oldu. Akaryakıt şirketleri, tavan fiyatının kaldırılmasının ardından benzin fiyatlarında 1 ile 3 kuruş, motorinde ise 1 ile 6 kuruş arasında zam yaptılar. Zam oranları arasındaki farklılık, ‘zamlar kârları geri almak için yapıldı’ şüphesinin ortaya çıkmasına neden oldu.

EPDK ZAMMIN NEDENİNİ İNCELEYECEK

EPDK özellikle zam oranları arasındaki farlılık nedeniyle, zamların neden kaynaklandığını araştırma kararı aldı. Bu konuda firmalardan bilgi istenecek. Gelen bilgiler, EPDK’nın kriter olarak aldığı ‘döviz kuru ve ham petrol fiyatları’ ile karşılaştırılacak. Böylece, zam oranlarının, ham petrol fiyatları ve döviz kurları ile uyumlu olup olmadığı karşılaştırılacak. Eğer bu karşılaştırmada, firmaların jet zamları kârlarını artırmak için yaptıkları tespit edilirse, şirketlere uyarılması gündeme gelecek. Kâr zamlarının önümüzdeki günlerde de devam etmesi halinde, EPDK’nın tavan fiyat uygulamasının tekrar gündeme alması söz konusu olacak. 

Akaryakıt fiyatlarının seyri

     Tarih       Benzin

    (Litre/TL)

19 Haziran     2.25

28 Haziran     3.05

30 Haziran     3.03

1 Temmuz     3.02

4 temmuz      2.96

11 temmuz    2.95

14 Temmuz   2.93

16 Temmuz   3.16

18 temmuz    3.19

28 Temmuz   3.25

Tarih             Benzin

    (Litre/TL)

4 Ağustos      3.29

6 Ağustos      3.34

8 Ağustos      3.31

11 Ağustos   3.32

13 Ağustos   3.33

14 Ağustos   3.29

18 Ağustos   3.28

20 Ağustos   3.26

27 Ağustos   3.28

30 Ağustos   3.29

EPDK oran belirleyip, karşılaştıracak

EPDK’nın, akaryakıt şirketlerinin jet zammı ile ilgili incelemesi, tavan fiyat sonrasında EPDK’nın akaryakıt şirketlerini nasıl kontrol edeceğinin de göstergesi olacak. Buna göre; tavan fiyat uygulaması sırasında EPDK oluşturduğu veri sepeti ile akaryakıt fiyatlarının günlük olarak ne olacağını hesaplayacak. Böylece, EPDK tavan fiyat uygulaması sırasındaki hesaplama sistemini aynen devam ettirmiş olacak. Kamuoyuna açıklanmayacak rakamlar, şirketlerin zam oranları ile karşılaştırılacak. EPDK, şirketlerin kar marjlarını arttırmaya yönelik zam yapmaları halinde piyasaya çıkacak.

star



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,696 µs