En Sıcak Konular

Türkiye'deki füze kalkanı kime karşı?

30 Ağustos 2009 19:49 tsi
Türkiye'deki füze kalkanı kime karşı? ABD'nin Rusya ile arasında krize yol açan Doğu Avrupa'ya konuşlandırmayı planladığı füze kalkanını Türkiye'ye kaydırabileceği yolunda bir haber de New York Times gazetesi yayınladı.

Bu yönde henüz bir talep olmadığını açıklayan Ankara ise kalkana sıcak bakmıyor: Kime karşı kurulacak?

ABD'nin Avrupa'da kurmayı planladığı füze savunma sisteminin Türkiye'ye kaydıracağı yolundaki haberlerinin ardı kesilmiyor. Bir Polonya gazetesinden sonra dün de Amerika'nın önemli gazetelerinden New York Times, füze savunma sistemi kurulabilecek muhtemel yerler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu yazdı. Amerikan yönetimi İran'ın tehlike olduğunu savunarak Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne füze kalkanı kurmayı planlamış; ancak Rusya buna ısrarla karşı çıkmıştı.

New York Times'ın haberinde ABD Başkanı Barack Obama'nın füze kalkanı için Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne alternatifler aradığını belirtti. Habere göre bu değişiklik arayışı Almanya ve Rusya'yı memnun etti. Amerikalı yetkililer, uzun süredir planlanan füze kalkanı projesini en geç önümüzdeki ay tamamlamayı umuyor. Yetkililer planın Barack Obama'nın önümüzdeki ay gerçekleşecek Birleşmiş Milletler zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile yapacağı görüşmeye yetiştirilmeye çalışıldığını bildirdi.

New York Times'ın aktardığına göre Çek Cumhuriyeti ve Polonya'dan vazgeçmeyi düşünen Obama yönetiminin ele aldığı alternatifler arasında Türkiye ve Balkanlar'a füze rampası ve radar üsleri kurulması var. Yetkililere göre bu değişiklikler, Rusya'yı yatıştırma değil, giderek arttığını düşündükleri İran'dan gelecek kısa menzilli füze tehditlerine karşı düzenleme yapma amacı taşıyor. Bush'tan Obama'ya miras kalan füze savunma sistemi projesi, İran'ın veya diğer "düşman" ülkelerin füze tehditlerine karşı Polonya'ya 10 füzesavar, Çek Cumhuriyeti'ne ise ileri bir radar üssü kurulmasını öngörüyor.

ANKARA TEMKİNLİ: KİME KARŞI?

Ancak Rusya, "arka bahçesi" olarak gördüğü bu iki ülkeye böyle bir savunma sistemi yerleştirilmesine hep karşı çıktı. Bu yöndeki ilk iddia

Polonya'nın Wyborcza gazetesinden gelmişti. Gazete ABD'nin füze kalkanı için Türkiye veya İsrail'i düşündüğünü ileri sürmüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu önceki gün konuyla ilgili soru üzerine herhangi bir talebin gelmediğini "Böyle bir talep şu ana kadar bize iletilmiş değil. Bu konuda yapılanlar sadece duyumlardan ibaret." sözleriyle ortaya koydu. Davutoğlu talep gelmesi durumunda Türkiye'nin alacağı pozisyon konusunda ise ipucu vermedi.

Ancak Ankara bu projeye pek sıcak bakmıyor. Ankara'nın öncelikle bu sistemin "kime karşı" olduğu yönünde çekinceleri var. Türkiye'nin, topraklarından İran'ı hedef alacak bir adıma mesafeli duracağı belirtiliyor. Ankara son dönemde ilişkileri oldukça geliştirdiği Rusya'ya da önem veriyor. Rusya'nın da karşı çıkması Ankara'nın plana soğuk yaklaşması için başka bir gerekçe. Diplomatik kaynaklar Soğuk Savaş'ın artık geride kaldığına vurgu yaparak bu dönemin araçlarının kullanılmasına Türkiye'nin karşı olduğunu söylemekten kaçınmıyor. Ankara böyle girişimlerin önce basın yoluyla gündeme getirilerek nabız yoklandığının da farkında. Bu sebeple resmî talep gelmeden tutumunu açık etmekten kaçınıyor. Talep gelmesi durumunda ABD'nin hangi şartları sunacağı da Ankara'nın değerlendirmesini etkileyecek.

zaman



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs