En Sıcak Konular

Japonya yarım yüzyıllık iktidar son bulacak mı?

30 Ağustos 2009 14:27 tsi
Japonya halkı, Liberal Demokrat Partisi(LDP)'nin yarım yüzyıllık iktidarının son bulacağı tahmin edilen genel seçimlerde oy vermek için sandık başında.

Seçim öncesi yapılan anketlere göre Japonya Demokrat Partisi'nin (JDP), yarım yüzyıllık LDP iktidarına son vererek, seçimleri kazanması bekleniyor. İktidar değişikliğinin en belirgin sebebi olarak ise ülkede rekor seviyelere ulaşan işsizlik ve ekonominin gerilemesi gösteriliyor.

Japonya medyası, oy verme işleminin ardından sandık çıkışı sonuçlarını hemen açıklamayı planlıyor. Ülkede yüksek sıcaklık ve bazı kesimlerde meydana gelen tayfunlara rağmen seçime katılımın yüksek olması bekleniyor.

Seçimlerden önce Japon hükümeti ayrıca domuz gribi uyarısında bulunmuştu. Ancak Japonya İçişleri Bakanlığı ise öğlen saatlerinde seçime katılım oranını yüzde 21 olarak açıkladı. Bu rakamın 2005 seçimlerine göre yüzde 1 oranında daha fazla olduğu vurgulandı. Japonya Başbakanı Taro Aso önderliğindeki LDP, 1993 - 1994 yılalrındaki 11 aylık bir istisna dışında 1955'ten bu yana iktidarda. Ancak ülkede gerçekleştirilen birçok kamuoyu yoklaması, JDP'nin 480 sandalyeli meclis alt kanadında 300'den fazla sandalye kazanacağını göstermişti.

2005 seçimlerinde ise rakamlar tam tersi çıkmıştı. Uzmanlar, 2005 seçimlerine oranla yaşanan bu sert değişmenin, seçmenlerin ekonomideki kötü gidişattan LDP iktidarını sorumlu tutmasından kaynaklandığını düşünüyor.

JDP lideri Yukio Hatoyama da seçim öncesi kampanyalarda Japon halkının bu seçimlerde tarihi değiştireceğini sık sık dile getirmişti. Merkez partisi olan JDP, iktidara gelmesi halinde hükümetinin önceliğini şirketleri desteklemekten, işçi ve tüketicilere yardım etmeye doğru değiştireceğini savunuyor.

Aynı zamanda Japonya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana süren statükoyu değiştireceğini öne sürüyor. Bürokratik harcamalarda kesinti yapacağını belirten DPJ, halkın refahına yönelik harcamaları ise artıracağını dile getiriyor.

Diğer yandan iktidardaki LDP lideri ve Başbakan Aso ise, DPJ'nin ve liderinin vaat ettiklerini yapmak için yeterli tecrübeye sahip olmadığını öne sürüyor. Ancak DPJ, halen meclisin üst kanadında Sosyal Demokratlar gibi küçük partilerin de desteğiyle çoğunluğu elinde bulunduruyor. DPJ bu çoğunluğu, mali skandalların yaşandığı 2007 yılında elde etmişti.

Uzmanlar, LDP'nin kaybetmesinin arkasındaki bir diğer nedenin ise halkın "değişim" istemesinde yattığını belirtiyorlar. Japonya Üniversitesi siyaset bilimi profesörlerinden Takashi Mikuriya ise bu durumu "seçimler politikalardan çok duygularla ilgili" diyerek özetliyor.

star



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,765 µs