andıç itirafı | " /> andıç itirafı | "/>

En Sıcak Konular

Askerden andıç itirafı

30 Ağustos 2009 13:47 tsi
Askerden  andıç itirafı 

Amerikalı Binbaşı Patrick Seiber, hakkında olumsuz rapor bulunan gazetecilere operasyonları izleme izni verilmediğini, en az 2 olaya tanık olduğunu açıkladı.

ABD ordusunun Afganistan’daki savaşı izleyen gazetecileri yaptıkları haberlere göre “olumlu”, “olumsuz” ve “tarafsız” şeklinde fişlediği; bununla da kalmayarak bu sınıflandırma sonucunda olumsuz haber yazanları Amerikan ordusunun Afganistan’daki operasyonlarını başarılı gösterme yolunda etkilediği askeri bir yetkili tarafından doğrulandı.

Andıç skandalını ortaya çıkaran “Stars and Stripes” gazetesinin dünkü sayısında yer alan haberde, Kara Kuvvetleri 101. Hava İndirme Tümeni Sözcüsü Binbaşı Patrick Seiber, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), hakkında olumsuz rapor bulunan gazetecilere Afganistan’daki ABD birliklerini izleme izni vermediğini belirtti. Binbaşı Seiber, bilgisi dahilinde olan 2008’e kadarki süreçte merkezi Washington’da bulunan halkla ilişkiler şirketi Rendon Group’un Pentagon için hazırladığı andıçların komutanlar tarafından kullanıldığını böylelikle teyit etti. Pentagon, skandalın patlak vermesinin ardından yaptığı açıklamalarda iddiaları yalanlamıştı.

‘Kontrol etmeye çalışmıyoruz’

Binbaşı Seiber, “Eğer gazeteci yalnızca olumsuz konulara odaklanmışsa, onu birliklerle beraber (embed) göndermezsiniz. Burada bizim açımızdan kazan-kazan durumu yok. Gazetecilerin yazdıklarını kontrol etmeye çalışmıyoruz, ileriye en doğru adımı atmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
2007-2008 arasında Afganistan’da halkla ilişkilerden sorumlu askeri yetkili olarak görev yapan Seiber, operasyonları izlemek isteyen gazetecilerin izin belgelerine onay verdiğini anlattı. Binbaşı Seiber, üstleri olan komutanların kendisine sürekli olarak fişlenen gazeteciler hakkında raporlar gönderdiğini belirtti. En az iki olayda, hakkında olumsuz rapor bulunan 2 gazeteciye operasyonları izleme onayı vermediğini kaydeden Seiber, raporlardan birinde gazetecinin kötü haber yazdığı, ötekinde de gazetecinin gizli bilgileri ifşa edip iliştirilmiş (embed) gazetecilik kurallarını ihlal ettiği bilgisinin yer aldığını söyledi.

Seiber, “Bir olayda gazeteci haberi kapsamının dışına çıkararak sorumsuz bir habercilik yapmıştı. Bu durumda amatör bir gazeteciyi yanımızda taşıyarak birliklerimizi neden riske sokalım” diye konuştu.
Bu arada serbest gazeteci P.J. Tobia, Rendon şirketinin kendisi hakkında geçen mayısta düzenlediği raporu temin ettiğini açıkladı. Tobia, söz konusu raporu True/Slant adlı blogda yayımladı. Raporda, Tobia’nın olumlu bulunduğu ve ABD birliklerine sempati beslediği belirtiliyor. 


ABD’li muhabirler Lucian Read (sağda) ve Seth Moulton, geçen ay Afganistan’ın Helmand bölgesinde bir Amerikan askeriyle röportaj yaparken görülüyor.

Stars and Stripes ortaya çıkarmıştı

Bir süredir Amerikan kamuoyunu meşgul eden Afganistan’daki Amerikalı gazetecileri fişleme skandalı resmi ağızların yalanlamasına rağmen ABD ordusunun bağımsız askeri gazetesi Stars and Stripes tarafından perşembe günkü sayısında kanıtlanmıştı. Gazete, “Dosyalar, Pentagon’un, muhabirlerin sicilini tuttuğunu doğruluyor” başlıklı haberinde gazetecilerin “olumlu”, “olumsuz” ve “tarafsız” şeklinde fişlendiğini belirtmişti. Stars and Stripes, haberi, Pentagon için fişlemeyi yapan Rendon Group adındaki özel halkla ilişkiler adlı taşeron şirketinin bir yetkilisine dayandırarak vermişti. Pentagon andıcında, bir gazeteci için “Bu muhabirin orduyla ilgili haberleri tarafsız veya olumlu”, bir başkası için de “haberlerin çoğunluğu olumsuz” gibi ifadelerin yer aldığı dikkat çekmişti.


milliyet



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs