En Sıcak Konular

Kabine için güvenoylaması

30 Ağustos 2009 12:06 tsi
Kabine için güvenoylaması 
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, deneyimsiz isimlere görev verdiği gerekçesiyle özellikle muhafazakâr kesimden eleştiri alan yeni kabinesi için İran Meclisi'nde güvenoylaması başladı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, deneyimsiz isimlere görev verdiği gerekçesiyle özellikle muhafazakâr kesimden eleştiri alan yeni kabinesi için İran Meclisi'nde güvenoylaması başladı. Ahmedinejad'ın katılımıyla bugün İran Meclisi'nde başlayan güvenoyu oturumu, sabah ve akşam olmak üzere üç gün sürecek. İranlı vekiller, Ahmedinejad'ın kabinesindeki isimleri tek tek oylayacak.

21 kişilik kabinesinde 3 kadın bulunan Ahmedinejad, oturumun başlangıcında yaptığı konuşmada, bakanların kabinede yer alma şeklini anlattı ve onları savundu. Ancak bazı vekiller, bakanlık görevi verilenler arasında tecrübesiz isimler olmasına karşı çıkıyor. Özellikle Petrol, İçişleri ve Enerji bakanlıkları dışında görev verilen bakanların büyük bir kısmının, deneyimsiz oldukları dile getiriliyor.

Ancak Ahmedinejad ve kabinesini destekleyenler ise seçim yapılırken, "bütün önemli kriterlerin" kullanıldığını belirtiyorlar. Uzmanlar, Ahmedinejad'ın kabinesinin eninde sonunda onay alacağını; ancak bu süreçte Ahmedinejad'ın başının çok ağrıyacağı yorumunu yapıyorlar.

Ahmedinejad, konuşmasında ikinci görev döneminde "ileriye doğru önemli adımlar atmayı" planladığını belirtti. İran Cumhurbaşkanı, "Yeni hükümette tüm gücümüzle halka hizmet etmeye hazırız. İnanıyorum ki parlamento bizi destekleyecektir." dedi.

Yeni dönemdeki politikaları hakkında açıklamada bulunan Ahmedinejad, "İran, Siyonist rejim dışında tüm ülkeler ve uluslarla yapıcı bir etkileşim içinde olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Meclis'in Ahmedinejad'ın kabinesi için vereceği karar, Haziran ayındaki seçimleri kazanarak ikinci dönem için yeniden seçilen İran Cumhurbaşkanı için ayrı bir test niteliği taşıyor. Reformcular, seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla sokaklara dökülmüş ve ülkede 1979'dan sonraki en büyük sokak gösterileri yaşanmıştı.

21 üyeli 10. hükümet kabinesinde 14 yeni isme yer veren Ahmedinejad'ın kabinesinde Sağlık, Eğitim ve Sosyal Refah bakanlıkları için 3 kadın aday bulunuyor. Onaylanmaları halinde kadın bakanlar, İran'da görev alacak ilk kadın bakanlar olacak. Herhangi bir bakan adayına güvenoyu verilmemesi durumunda Cumhurbaşkanı Ahmedinejad üç aylığına yeni bir ismi bakan vekili olarak atayacak. Bu süre sonunda da ya bakan vekilini ya da yeni bir adayı güvenoyu için Meclise tanıtacak.

cihan



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,633 µs