En Sıcak Konular

Sivil kanat da dava kapsamına alındı

30 Ağustos 2009 11:01 tsi
Sivil kanat da dava kapsamına alındı İddianamelerde Ergenekon'la irtibatlı olduğu ileri sürülen dernekler, tek tek dava kapsamına alınıyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 3 iddianamede de siviltoplum kuruluşları, örgütün amacına ulaşmak için kullandığı en önemli araçlar olarak gösteriliyor. İddianamelerde Ergenekon'la irtibatlı olduğu ileri sürülen dernekler, tek tek dava kapsamına alınıyor. 
 
İki ana dava olarak yürüyen Ergenekon'un birinci iddianamesinde yer alan suçlamalarla ilgili sanıklar teker teker Silivri'de mahkeme salonuna çıkıyor. İlk olarak 3 Ağustos 2009'da Danıştay davası Ergenekon'la birleştirilmişti. İkinci adımda ise Vatansever Kuvvetler Güç Birliği (VKGB) üyelerinin yargılandığı Girdap operasyonu davası gündeme alındı. Bu dava da Ergenekon kapsamına alındı. Veli Küçük'ün talimatıyla kurulduğu iddia edilen VKGB ile ilgili 'Türk-Kürt savaşını hedeflemek' gibi ciddi suçlamalar Ergenekon davasında ele alınacak. VKGB Başkanı Taner Ünal, yardımcısı Salih Zeki Balaban, bayrak yakma olayını organize etmekle suçlanan VKGB Mersin il yöneticisi Mesut Sezer ve Ahmet Cinali'nin aralarında bulunduğu 19 sanık, Silivri'de hâkim karşısına çıkacak.

Soruşturma kapsamında hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianamede, Uluslararası Noel Baba Barış Konseyi, Kuvayı Milliye Derneği, Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Hareketi Derneği, Büyük Hukukçular Birliği Derneği, Ayasofya Derneği, Büyük Güç Birliği Derneği, Ulusal Birlik Hareketi Platformu ve Kuvva-i Milliye Derneği'nin Ergenekon örgütünün sivil toplum kanadını oluşturduğu iddia ediliyor.

DERNEĞİN HEDEFİ: TÜRK-KÜRT SAVAŞI

VKGB dışındaki dernek yöneticileri ve üyeleri de dava kapsamında yargılanmaya başlandı. Son olarak VKGB de Danıştay davasında olduğu gibi Yargıtay aşamasını beklemeden Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme kararı ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin de buna onay vermesi ile Ergenekon kapsamına alındı. VKGB Başkanı Taner Ünal, yardımcısı Salih Zeki Balaban ve Ahmet Cinali gibi sanıkların Ergenekon sanıkları ile sıkı bir birliktelik içinde olduğu birinci iddianamede açık bir şekilde ortaya çıkıyor. İddia edilen derneğin, özellikle Türk-Kürt düşmanlığını körükleyerek kardeş kavgası çıkmasına sebebiyet verecek eylemlere giriştikleri vurgulanıyor.

VELİ KÜÇÜK'ÜN TALİMATIYLA KURULDU

VKGB'nin Veli Küçük'ün talimatıyla ve Muzaffer Tekin, Mehmet Fikri Karadağ, Mehmet Zekeriya Öztürk ve soruşturma aşamasında ölen Kuddusi Okkır tarafından kurulduğu belirtiliyor. Derneğin kurulması aşamasında 13 Mart 2005'te İstanbul'da Erol Çakır Öğretmenevi'nde Taner Ünal'ın konuşmacı olduğu toplantıya Tekin, Hüseyin Görüm, İbrahim Özcan gibi Ergenekon sanıklarının katıldığı, Alparslan Arslan'ın da burada bulunduğu aktarılıyor. Toplantıya Şener Eruygur'un da çelenk göndermesi o süreçte dikkat çekmişti.

DOĞU PERİNÇEK DE DERNEKLE BAĞLANTILI

VKGB'nin bağlantılı olduğu diğer Ergenekon sanığı ise Doğu Perinçek. Taner Ünal, Perinçek liderliğindeki İşçi Partisi'nin Diyarbakır'daki bayrak yürüyüşüne destek vermişti. Bu konudaki Perinçek ile Ünal arasındaki telefon görüşmeleri de birinci iddianamede yer alıyor. Görüşmede Taner Ünal, Perinçek'e düzenlenmesi planlanan yürüyüşle ilgili bilgiler aktarıyor.


Mersin'de bayrak yakma provokasyonu

Ergenekon iddianamesindeki önemli iddialardan biri de Mersin'de yaşanan bayrak yakma olayı. Gizli tanık 17, bu konuda şunları söylüyor: "Ali Kutlu, Mersin ilinden derneğe gelmişti. Kendisinin VKGB oluşumunun başlangıcında yer aldığını anlatıyordu. Bu kişinin Mersin'de VKGB tarafından organize edilen bayrak mitinginde yer aldığını, bu miting öncesi 2 adet Türk bayrağının VKGB tarafından halkın galeyana getirilmesi için özellikle yaktırıldığını, bundan dolayı da 10.000 kişinin tepki amaçlı Türk bayrağı açtığını bizzat kendisinden duydum."
 
zaman



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs