En Sıcak Konular

30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlanıyor

30 Ağustos 2009 12:50 tsi
30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi.

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

Orgeneral Başbuğ, Atatürk'ün mozolesine üzerinde ''Türk Silahlı Kuvvetleri'' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk bıraktı.

 Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Orgeneral Başbuğ ve törene katılanlar, Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli kulesine geçen Orgeneral Başbuğ, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

''Ulusumuzun büyük önderi, ordularımızın ebedi Başkomutanı, eşsiz devlet adamı yüce Atatürk,

Üstün liderliğinizde Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiğiniz Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıl dönümü nedeniyle huzurlarınızdayız.

Büyük Taarruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atıldığı, tarihe yön veren emsalsiz bir muharebedir. Bugün bağımsız bir devlet çatısı altında yaşayan herkes bu zafere ve O'nu kazanana çok şey borçludur. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve Türk milletinin büyük Atatürk sevgisi sonsuza kadar yaşayacaktır.

Gücünü milletinden, ışığını sizden, cesaretini tarihten, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan Türk ordusu her zaman nöbette ve görevinin başındadır. Rahat uyu, ruhun şad olsun.''

Orgeneral Başbuğ daha sonra deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-İSTANBUL-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi.

Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyasi partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymalarıyla başladı.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Iğsız, Anıt Şeref Defteri'ne şunları yazdı:

''Bugün yüce milletimizin ve onun ayrılmaz parçası olan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bir bütün olarak gerçekleştirdiği zaferin 87. yıl dönümü münasebetiyle minnet ve şükran duygularımızla huzurunuzdayız.

Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte en zor şartlar altında yurdunu ve ulusun düşman istilasından kurtardığı gibi bugün de aynı azim ve kararlılıkla çağın gereklerine uygun donanımıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni her türlü tehlikeye karşı korumak ve kollamak amacıyla görevinin başındadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusunun hizmetinde, Atatürkçü düşünce sistemini benimseyerek görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri olarak huzurunda saygıyla eğiliyor, şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygı ve hürmet anıyoruz.''

 

--------------------------------------------------------------------------------

-İZMİR-

Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, ''Gücünü milletimizin engin sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 87 yıl önce olduğu gibi bugün de milletinin emrinde, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelecek her türlü tehdide karşı koyma azim ve kararlılığındadır'' dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, üniversiteler, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu, anıt şeref defterini imzaladı.

Yazdıklarını yüksek sesle okuyan Orgeneral Kıvrıkoğlu, şanlı Türk tarihinde müstesna yeri olan Büyük Zaferin 87. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Orgeneral Kıvrıkoğlu, 87 yıl önce Türk milletinin ve kahraman Türk ordusunun ülkeyi işgale kalkışan düşman ordularını hiçbir zaman unutamayacakları bir hezimete uğrattığını, büyük bir kahramanlık ve insanlık dersi vererek tarihte eşine ender rastlanılan 30 Ağustos Zafer Destanı'nı yazdığını belirterek, anıt şeref defterine şunları yazdı:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin ve devrimlerinin temelini oluşturan 30 Ağustos Zaferi, Türk milletine istiklalini, dünya milletleri arasındaki yerini ve saygınlığını kazandıran, yeniden diriliş ve var oluş mücadelesinin simgesidir. Bu büyük zafer, Türk ordusunun, Türk zabitan ve kumanda heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihte bir daha tescil eden muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlık düşüncesinin ölümsüz abidesidir.

Gücünü milletimizin engin sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 87 yıl önce olduğu gibi bugün de milletinin ordusu olarak milletinin emrinde, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelecek her türlü tehditlere karşı koyma azim ve kararlılığındadır.''

 

--------------------------------------------------------------------------------

-ANTALYA-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Antalya'da kutlandı.

Kutlamalar çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin, çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Anıta çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Buradaki törenin ardından Antalya Orduevi'ne geçildi. Orduevi bahçesinde Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin, kutlamaları kabul etti.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-BURSA-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Bursa'da törenle kutlandı.

Atatürk Caddesi'ndeki tören, Vali Şahabettin Harput, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı törende, Vali Harput, Tuğgeneral Baykurt ve Belediye Başkanı Altepe, üstü açık tören aracıyla vatandaşların bayramını kutladı.

Törende konuşan Işıklar Askeri Hava Lisesi Komutanlığından hava öğretmen yüzbaşı Öktem Memişoğlu, Türk ulusunun bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) geçmişte en zor şartlar altında yurdunu düşman istilasından kurtardığını belirtti.

TSK'nın bugün de gerektiğinde aynı azim ve kararlılıkla Türkiye Cumhuriyeti'ni her türlü tehlikeye karşı korumak ve kollamak amacıyla görevinin başında olduğunu ifade eden Memişoğlu, şöyle konuştu:

''87 yıl önce sayı ve silah olarak kendisinden çok üstün olan düşman karşısında yüreğinde vatan sevgisiyle ulusunu, vatanını savunan Mehmetçiğin bugün de aynı uğurda bu fedakarlığı yapacağından, gerektiğinde canını dahi vereceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu vatanı bizlere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk, yüce hatıran önünde saygıyla eğilip ant içeriz ki bu mukaddes vatana uzanan hain eller dün olduğu gibi bugün de yarın da kırılacaktır. Vatanımızı hain ellere alet etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Bu yoldaki mücadelemizde sizin ilke ve devrimleriniz rehberimiz olacak, fikirleriniz ruhumuzu ve yolumuzu aydınlatacaktır.''

Tören, askeri birliklerin gösterisi ve tören geçişiyle sona erdi.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-MUĞLA-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait TCG Zafer Fırkateyni, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ziyarete açıldı.

Marmaris Körfezi'nde açığa demirli fırkateyni ziyaret etmek isteyen vatandaşlar ve turistler, Atatürk Meydanı'nda oluşturulan kontrol noktasından geçirildi.

Teknelerle gemiye taşınan ziyaretçilere askeri personel tarafından fırkateyn, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'yle ilgili bilgi verildi.

Geminin saat 19.00'a kadar ziyarete açık olacağı bildirildi.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-KIRIKKALE-

30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kırıkkale'de de coşkuyla kutlandı.

Millet Caddesi'nde yapılan törenlerde ilk olarak Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Mustafa Güler ve Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, askeri araca binerek halkın bayramını kutladı. Daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Mühimmat Depo Komutanlığı'nda görevli Binbaşı Ekrem Yılmaz, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ardından yapılan resmi geçitle tören sona erdi.

Törene Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Milletvekili Turan Kıratlı, Mühimmat Komutanı Tuğgeneral Mustafa Güler, Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Başsavcı Metin Yandırmaz, Emniyet Müdürü Salim Akça, İl Müftüsü Osman Şarlı, askeri erkan ve çok sayıda vatandaş katıldı. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

-EDİRNE-

30 Ağustos Zafer Bayramı, Edirne'de büyük bir coşku ve geniş bir halk katılımı ile kutlandı.

Kutlamalar, sabah saatlerinde Atatürk Anıtı önünde başladı. Anıta çelenklerin konulması, saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Talatpaşa Bulvarı üzerindeki törenlere geçildi.

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Paşa Özen ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi halkı selamlayarak bayramını kutladı. Daha sonra günün anlam ve öneminin belirtildiği konuşmalar yapıldı, askerler tarafından şiirler okundu. Tören; askerlerin ve askeri araçların geçişi ile sona erdi.

Zafer Bayramı kutlamalarını izlemek üzere yüzlerce vatandaş Talatpaşa Bulvarı üzerinde yerini aldı. Geçiş törenlerini ilgi ile izleyen vatandaşlar askerlerin ve askeri araçların geçişine alkışlarla destek verdi. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

-ERZİNCAN-

Erzincan Üniversitesi Dağcılık Kolu ile Erzincan Dağcılık ve Kayakçılık İhtisas Kulübü (EDKİK) tarafından, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle düzenlenen ''Zafer Tırmanışı'' başladı.

EDKİK Başkanı Yılmaz Ünal, Erzincan'daki 3 bin 500 metre yüksekliğindeki Ergan Dağı'nda düzenlenen tırmanışa 16 dağcının katıldığını belirterek, tırmanışı her yıl yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu yıl tırmanışın Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle 2 bin metrede kamp kurduklarını ve dağcıların sahur yemeğinin ardından tırmanışa başladıklarını ifade eden Ünal, şunları kaydetti:

''Erzincan Üniversitesi Dağcılık Kolu ile EDKİK olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da Zafer Bayramı nedeniyle Zafer Tırmanışı düzenliyoruz. Dağcılarımız sahur yemeğinin ardından tırmanışa başladı. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile diğer kahramanlarımıza saygı ve vefa görevini yerine getirmek için bu tırmanışı yapıyoruz.''

Ünal son olarak, bugün Ergan Dağı'na zirve yaparak, dönüşe geçmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-ZONGULDAK-

Zonguldak'ta, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87'nci yıl dönümü etkinlikleri kutlandı.

Zonguldak Valiliği Atatürk Anıtı önüne çelenk konulmasıyla başlayan etkinlik, Gazipaşa Caddesi üzerinde protokolün yerini almasının ardından saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla devam etti. Jandarma Alay Komutanı Yarbay Ahmet Boncuk, törende yaptığı konuşmada, Türk ordusunun geçmişten günümüze kahramanlık destanları yazdığını, bunun en çarpıcı örneğinin ise Kurtuluş Savaşı yıllarında gerçekleştirildiğini kaydetti.

Öğrencilerin şiir okuması ve yöresel halk oyunlarının gösteriminden sonra geçiş töreni gerçekleştirildi. Protokol üyeleri ve törene katılan vatandaşlar; Muharip Gaziler, Madenciler ve Mehmetçik'in geçişini ayakta alkışladı. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

-MERSİN-

30 Ağustos Zafer Bayramı Mersin'de Cumhuriyet Alanı'ndaki törenle kutlandı.

Törene DTP'li Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk'ün de katılması dikkat çekti.

Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti. Şeref defterini imzalayan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, 30 Ağustos tarihinin Türk milletinin bağrından çıkan Silahlı Kuvvetler'in, karşılaşılabilecek en zor şartlarda dahi, bağımsızlık ve ulusal onur için neler yapabileceğini gösteren kanıtlardan biri olduğunu söyledi.

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmaların ardından tören resmi geçitle sona erdi.

Törene Vali Hüseyin Aksoy ve Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun'un yanı sıra AK Parti Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen, CHP Mersin Milletvekilleri İsa Gök, Vahap Seçer, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, merkez ilçe belediye başkanları da katıldı. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

-MARDİN-

Mardin'de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı. Program, Cumhuriyet Alanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Vali Hasan Duruer, Garnizon Komutanı Selim Mert, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, siyasi partiler, sivil toplum, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri çelenklerini sunduktan sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu, ardından Orduevi'nde tebrikler kabul edildi.

Törenden sonra Vali Hasan Duruer, Garnizon Komutanı Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ve kamu görevlileri hükümet konağı önündeki yerlerini aldı.

Yüzbaşı Ersoy Öz, yaptığı konuşmada Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan Zafer Bayramı'nın anlam ve önemini anlattı. Tören Vali Hasan Duruer, Garnizon Komutanı Selim Mert ve Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu'nun katılımcıları selamlaması ve askeri birlik, araç ve bando takımlarının geçişiyle sona erdi. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

-DİYARBAKIR-

30 Ağustos Zafer Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır'da da coşkuyla kutlandı. Geçen yıllara oranla çok az sayıda vatandaşın katıldığı kutlamalarda asker birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalara DTP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katılmazken, yerine Başkan Vekili Ali Şimşek katıldı.

Diyarbakır'daki tören Diyarbakır Valiliği önünde protokolün çelenk sunmasıyla başladı. Kutlamalar yine valilik önünde yapıldı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek Uğur tören aracına binerek halkın Zafer Bayramı'nı kutladı.

Günün anlam ve öneminin belirtildiği konuşmada, birlik ve beraberlik mesajı verildi. Konuşmada, "Binlerce yıldır aynı çatı altında hiçbir problemi olmadan yaşayan, Çanakkale'de, Yemen'de, Kafkaslar ve Balkanlar'da omuz omuza çarpışarak, gerektiğinde şehit veren ülkemiz insanı; geçmişte olduğu gibi bugün de birlik ve beraberliğin verdiği güçle daha nice destanlar yazacak kudrete sahiptir." denildi.

71 yıl önce Diyarbakır'ın tarih kokan surları içinde bu insanlarla tek yürek olan Diyarbakır'ın fahri hemşehrisi Atatürk'ün, Diyarbakırlı, Vanlı, Trakyalı ve Makedonyalının hep bir ırkın evlatları ve aynı cevherin damarları olduğunun vurgulandığı konuşmada, askerin bu anlayış içinde vatandaşları kucaklayarak ülkenin bölünmez bütünlüğü için çalıştığı kaydedildi. Konuşmalarından ardından askeri bando yerini aldı, tören geçişi başladı.

Kıbrıs gazilerinin en önde görev aldığı tören geçidinde vatandaşlar Mehmetçiğe sevgi gösterisinde bulundu. Askeri araçların geçişi sırasında Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı'ndan kalkan 3 skorski tipi helikopter tören alanını selamladı. Diyarbakır'daki kutlamalar yoğun güvenlik önlemleri altında sona erdi. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

- SİİRT-

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıldönümü Siirt'te de düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı. DTP'li Belediye Başkanı Selim Sadak orduevindeki kabul ardından, törenlerdeki kutlamalara da katıldı.

Törende Vali Necati Şentürk, Belediye Başkanı Selim Sadak ve 3. Komando Tugay Komutanı Tuğggeneral Ali Şahin İşleyen törene katılanların bayramlarını kutladı. Törende Tugay Komutanlığı adına Yüzbaşı Özgür Solakoğlu, valilik adına da Anadolu Lisesi öğretmeni Hayrettin Amcaoğlu birer konuşma yaptılar. Törende., daha sonra göğüs göğüse muharebe ve spor gösterileri ile müzik gösterisi yapıldı. Tören esnasında helikopterle gösteri uçuşu düzenlendi.

Gazetecilere açıklama yapan Vali Necati Şentürk, "Ağustos ayı bin yıllık tarihimizde zaferler ayıdır. 30 Ağustos da bu zaferlerin önemli biridir. Daima eğitimli ve deneyimli olan ordumuz, geleceğimizin teminatıdır." dedi. Daha sonra, görevli askerler bayrama katılan çocuklara balon, şeker ve su ikram etti. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

VAN'DA DTP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI KAYA 30 AĞUSTOS TÖRENLERİNE KATILMADI

Van'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen çelenk koyma töreni DTP'li belediye tarafından boykot edildi.

Van Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'nda saat 08.30'da başlayan çelenk koyma törenine DTP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya ve yardımcıları katılmadı.

Vali Münir Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Nazım Altıntaş, Cumhuriyet Başsavcılığı, Van Barosu, siyasi partiler ile diğer sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin çelenk koymasından sonra program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi.

Törenlere Valilik önünde devam edilecek. (CİHAN)

 

--------------------------------------------------------------------------------

-ADANA-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Adana'da coşkuyla kutlanıyor.

Atatürk Parkı'ndaki törende, Adana Valisi İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katılımcılar Uğur Mumcu Meydanı'nda yapılacak zafer geçidi törenine katılmak üzere alandan ayrıldı.

Vali Atış, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın bağımsızlık için işgalci güçlere karşı verilen büyük bir mücadelenin örneği olduğunu belirterek, ''Ülkemizi işgale gelenlere hep beraber 'Bağımsız yaşamak istiyoruz' deyip kapıyı gösterdik. Bu, Türk insanı ve ordusunun büyük bir zaferdir. Adanalıların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyorum'' dedi.

Törene, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da katıldı.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-HAKKARİ-

Hakkari'de düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı törenine Vali Muammer Türker, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve DTP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu katıldı.

Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kutlamalarda, geniş güvenlik önlemleri alındı.

Vali Muammer Türker, Hakkari Dağ ve Komando Tugay komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve DTP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, valilik binasından birlikte çıkarak tören alanına geldi.

Tuğgeneral Ekinci, alandaki askerlerin bayramını kutlarken Vali ve Belediye Başkanı da kendisine eşlik etti. Kutlamalar, yapılan geçiş töreniyle son buldu.

DTP'li Belediye Başkanı Bedirhanoğlu, tören alanından Vali Türker'den müsaade isteyip ayrıldı.

Daha sonra, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci, tebrikleri Orduevi'nde kabul etti.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-BAKÜ-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Azerbaycan'daki Türk Silahlı Kuvvetleri Ataşesi Tuğgeneral Özhan Ayaş, törende şehitlik anıtına çelenk bıraktı, saygı duruşunda bulundu. Şehitlik Özel Defterini de imzalayan Tuğgeneral Ayaş, deftere şunları yazdı:

"Asil Türk milletinin kahraman evlatları, aziz şehitlerimiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün bizlere armağan ettiği 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü münasebetiyle huzurunuzdayız.

Bu zafer bağımsızlık yolunda Türk milletinin sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği mücadelenin eseridir. Baş komutan Atatürk'ün bu zafer ile yaktığı özgürlük ateşi, dünyadaki ezilmiş ve esaret altındaki ulusların da hürriyet meşalesi olmuştur. Azerbaycan Türklerinin katledildiği 1918 yılında öz kardeşlerinin yardımına koşarak, kardeş ülke Azerbaycan'ın bağımsızlığı uğruna hayatlarını feda eden şehitlerimizin ve dünyanın dört bir yanında Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlığı uğruna şehit düşen kahraman vatan evlatlarının aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Türk milleti, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanın kurtuluşu uğruna yaşamlarını feda eden tüm şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacak, destanlaşan mücadeleyle kahramanlıklarını sonsuza kadar minnet ve şükran ile anacaktır.

Aziz şehitlerimiz, ebedi mekanınızda rahat uyuyun, bağımsızlığı uğruna şehit olduğunuz ve bizlere emanet ettiğiniz bu topraklarda yaşayanlar sonsuza kadar hür ve bağımsız olacaklardır. Ruhlarınız şad olsun."

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç'ın da katıldığı törende, askeri bando tarafından İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı çalındı.

Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk iş adamları tarafından kurulan TÜSİAB ve ATİB dernekleri de anıta çelenk bıraktıktan sonra Tuğgeneral Ayaş, Büyükelçi Kılıç ve törene katılanlar, şehit askerlerin adlarının yer aldığı plaketlere karanfil bıraktı.

Tuğgeneral Ayaş ve Büyükelçi Kılıç, halen Ermeni işgali altında bulunan Yukarı Karabağ'daki çatışmalarda şehit düşenlerin anısına kurulan Şehitler Hıyabanı'nı da ziyaret ederek, buradaki "Ebedi Meşale" anıtına çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü vesilesiyle bugün ayrıca Tuğgeneral Ayaş tarafından Gülistan Sarayında resepsiyon verilecek.

 

--------------------------------------------------------------------------------

-LEFKOŞA-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de (KKTC) törenlerle kutlandı.

Kutlamalar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu'nun Lefkoşa Ortaköy'de bulunan Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Komutanlığı'ndaki tebrik kabulüyle başladı.

Tebrik kabulüne, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, devlet, hükümet ve Türkiye Büyükelçiliği üst düzey yetkilileri, kurum, kuruluş ve derneklerin başkan ve temsilcileri, polis ve askeri üst rütbeli komutanlar ile vatandaşlar katıldı.

Tebrik kabulünde KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu'ya, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Berkay Turgut, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Kamil Başoğlu, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep, 14. Zırhlı Tugay Komutanı İzzet Çetingöz ve KTBK Kurmay Başkanı Kurmay Albay Sedat Özüer eşlik etti.

Tebrik kabulünün ardından Lefkoşa Atatürk Anıtı'ndaki törene geçildi. Cumhurbaşkanı Talat ile diğer devlet ve hükümet yetkilileri ile askeri erkanın da katıldığı törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde iki ülkenin bayrakları göndere çekildi. Buradaki tören, Cumhurbaşkanı Talat, Büyükelçi Fakılı ve KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu'nun anıt özel defterini imzalamasıyla tamamlandı.

-GEÇİT TÖRENİ-

Geçit töreni ise Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlendi. İstiklal Marşı'nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Talat ve KTBK Komutanı Korgeneral Zorlu, tören birliklerini ve halkın bayramını kutladı.

Törende, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına konuşan Piyade Kurmay Yarbay Cihat Erdoğan, şanlı 30 Ağustos Zaferinin 87. yıl dönümünü bir kez daha gururla kutlamanın mutluluğu içinde olduklarını ifade ederek, bu mutluluğu yavru vatan KKTC'de de Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmanın ayrıca heyecanını yaşadıklarını kaydetti.

"30 Ağustos Zaferinin, 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan doğan ve tüm Türk dünyasını aydınlatan, batmayacak bir güneş olduğunu" vurgulayan Kurmay Yarbay Erdoğan, Kurtuluş Savaşı ile ilgili bilgi aktardı.

-"KIBRIS TÜRKÜ SAVUNMASIZ BIRAKILDIĞINDA..."-

"1955'ten itibaren Kıbrıs Türkü'nün de düşmanın hain planlarıyla karşı karşıya kaldığını, çeşitli imha planları ile göçe zorlanarak adanın küçük bir bölümüne adeta hapsedildiği" anlatan Yarbay Erdoğan, "Geçmişten ders alarak geleceğini yönlendiren Mücahit Kıbrıs Türkünün özgürlükten vazgeçilmeyeceğini ve savunmasız bırakılması halinde gelecekte nelerle karşılaşabileceğini çok iyi bildiğini" söyledi.

Yarbay Erdoğan, Kıbrıs Türkünün, ana vatanı Türkiye ve Türk milletiyle omuz omuza varoluş mücadelesini sürdürdüğünü belirtti.

Anadolu ve Kıbrıs'ta aynı kaderi paylaşan Türk milletinin bu şanlı zaferi coşkuyla kutladığını ifade eden Yarbay Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın dünya var oldukça kutlanacağını kaydetti.

Konuşmanın ardından tören geçişi yapıldı. Resmi geçide, KTBK birliklerinin yanında KKTC Güvenlik Kuvvetleri personeli, KKTC polis teşkilatı mensupları katıldı.

Resmi geçide, eski mücahitler de mücahit kıyafetleri ve eski silahları ile katıldı.
 
aa



Bu haber 1,407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,711 µs