kırılgan | " /> kırılgan | "/>

En Sıcak Konular

NYT: Türk ekonomisi kırılgan

29 Ağustos 2009 12:58 tsi
NYT: Türk ekonomisi kırılgan Türkiye’nin IMF ile müzakereleri askıya almasından sonra ekonomideki bazı olumlu göstergelere dikkat çekilerek, “Türkiye, görünüşteki yenilgiyi geçici bir zafere dönüştürdü” yorumları yapılıyor.

The New York Times’de yayımlanan bir analizde Türkiye’nin, küresel kriz ortasında bir destek planından yoksun kalmakla birlikte “hem bir ekonomik felaketi, hem de IMF kredileri ile birlikte gelen kısıtlamaları bertaraf etmeyi başardığı” belirtilirken, “Ancak ekonomisi, kırılgan olmayı sürdürüyor” görüşü de dile getirildi.

New York Times tarafından “Türkiye’nin riskli bahisi” başlığı ile yayımlanan analizde, Türkiye’nin IMF ile yaptığı görüşmelere işaret edilerek, “Türkiye, görünüşteki yenilgiyi geçici bir zafere dönüştürdü. Bu yılın başlarında Uluslararası Para Fonu ile müzakerelere sıkı pazarlıkçı bir yaklaşım, ülkeyi küresel kriz ortasında bir destek planından yoksun bırakmıştı. Türkiye, bir ekonomik felaketi ve IMF kredileri ile birlikte gelen kısıtlamaları bertaraf etmeyi başardı. Ancak ekonomisi, kırılgan olmayı sürdürüyor” yorumunu yapıldı.

“UZMANLAR DAHA DA YANILAMAZDI”

Türkiye Şubat ayında IMF ile görüşmelerden çekildiğinde iktisatçıların, “Hükümetin, yatırımcılar arasındaki kredibilitesini riske atarak her şey kaybetme tehlike ile karşı karşıya bulunduğu” uyarısını yaptıkları kaydedilen analizde, “Uzmanlar daha da yanılamazdı. Müzakereler askıya alınmasından bu yana İMKB endeksinin yüzde 79 yükseldi. Türk devlet tahvilleri getirileri rekor düşük düzeylerine indi ve yüzde 5.4 enflasyon oranı, Merkez Bankası’nın yıl sonu hedefinin altında” denildi.

“TÜRKİYE’NİN BAŞARISI HÜKÜMETİN KONTROLÜ DIŞINDAKİ FAKTÖRLERDEN

GSYH’nın bu yıl yüzde 2 büyümesi beklentisinin de dile getirildiği analizde buna karşın analizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin IMF olmadan da idare edebileceğini söylediğini anımsatarak ancak Erdoğan’ın iki defa düşünmesi gerektiği savunularak şu yorum yapıldı:

“Türkiye’nin başarısı, daha çok hükümetin kontrolü dışındaki faktörlerin sonucudur. Hisse ve tahvil getirileri, riskli varlıklar konusundaki küresel düzeltmeden yararlandı. Enflasyonun adeta yarı yarıya inmesi de önemli ölçüde petrol fiyatlardaki düşüş ve gerileyen iç tüketimden kaynaklanıyor. Sanayi üretimi, Haziran ayında ardı ardına 11 ay düştü. İşsizlik oranı da yüzde 15’de seyrediyor.”

Merkez Bankası’nın ölçülü faiz indirimlerinin, bir toparlama olmadığı sürece devam edeceğinin işaretini verdiğine de dikkat çekildiği analizde buna rağmen açığın bu yıl GSYH’nın yüzde 5’ini bulacağını, böylece kötüleşen kamu finansmanının, faiz oranlarındaki düşüşünü sınırlayacağı belirtilerek “Otoriteler, IMF kredisi ile veya olmadan, dikkatle hareket etmeli” uyarısı da yapıldı.

Hürriyet



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,758 µs