İran krizi kapıda | " /> İran krizi kapıda | "/>

En Sıcak Konular

Körfez'de İran krizi kapıda

29 Ağustos 2009 09:03 tsi
Körfez'de İran krizi kapıda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kuzey Kore'den İran'a silah taşıyan bir kargo gemisine el koydu.

BM'deki basına yansıyan haberlere göre, roketatar mühimmatı ve diğer silahların bulunduğu Bahama bandıralı gemiye BAE yetkilileri 14 Ağustosta el koydu ve durumu BM Güvenlik Konseyi Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesine bildirdi. ''ANL-Australia'' isimli geminin Avustralyalı bir firmaya ait olduğu ve Kuzey Kore'den İran'a gittiği öğrenildi.

Yaptırımlar Komitesinin de 25 Ağustosta Kuzey Kore ve İran'a gemiyle ilgili durumu bildiren ve kendilerinden 15 gün içinde yanıt beklendiği ifade edilen birer mektup gönderdiği öğrenildi.

İsimlerini açıklamayan Batılı diplomatlar hem Kuzey Kore'nin hem de İran'ın BM Güvenlik Konseyinin Kuzey Kore'ye karşı kabul ettiği 1874 sayılı yaptırım kararına aykırı davrandığını savundu.

Kuzey Kore'nin geçen mayıs ayında yaptığı ikinci füze denemesinin ardından Güvenlik Konseyinin 12 Haziranda aldığı 1874 sayılı yaptırım kararıyla, Kuzey Kore'nin silah ihraç etmesi tümüyle yasaklanmış, BM ülkelerinden de şüpheli gemileri arama ve gemilerde silah bulmaları durumunda bunlara el koyup durumu BM Yaptırımlar Komitesine rapor etmeleri istenmişti.

Güvenlik Konseyi Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesinin başkanlığını bu yılın başında Konsey üyesi olması dolayısıyla yürüten Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği yetkilileri konuyla ilgili olarak Komiteye bilgilendirme yapıldığını, bu çerçevede Komitenin konuyu halen değerlendirmekte olduğunu ve taraflardan bilgi istenildiğini söyledi.

Zaman



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,614 µs