En Sıcak Konular

CHP'den çark etme sinyali

28 Ağustos 2009 16:39 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, hükümetin kendilerini muğlak çalışmalara ortak etmeye çalışmakla suçladı.

Öymen, "Biz isterdik ki, hükümet muhalefetin görüşlerine kulak versin ve böyle muğlak açılımlar yapacağına, Anayasamızın temel ilkelerine, hukuka saygılı olarak, bölgede yaşayan insanlarımızın kalkınması, bireysel haklarının geliştirilmesi için ve eğitim hakkı için çaba göstersin. Eğer bunu yapsaydı en büyük desteği bizden görecekti." dedi.

Partisinin Bursa İl başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Öymen, hükümetin başlattığı açılım sürecinin gerilime neden olduğunu söyledi. CHP'nin bu konuda görüşlerinin net olduğunu ileri süren Öymen, asıl görüşünü açıklamayanın iktidar olduğunu savundu. Öymen şöyle konuştu:

"Bir açılım sözü ediliyor, fakat açılımın ne olduğu bir türlü söylenemiyor. Öyle deniyor, böyle deniyor, Anayasa değişikliği deniyor. İşin özü şudur; bu işin temelini teşkil eden mesele hakkında hükümet ağzını açıp tek kelime edemiyor. O da terörle etkili bir şekilde mücadele ederek, terörü etkisiz kılmaktır. Onun dışında insanlarımız etnik kökenleri dolayısıyla herhangi bir baskıya maruz bırakılmamalıdır. Milli kimliğin korunması kaydıyla etnik alt kimliklere özgürlük tanınmasıdır. Bölgenin kalkındırılmasıdır. Devletin yatırım yapmasıdır. Eğitim başta olmak üzere, sağlık ve sosyal alanda bölge perişan durumdadır. Yatırımlar yapmak lazım. Bunların hiçbirini söylemeden 'Biz bir açılım başlatıyoruz, gelin bizim açılımımıza destek olun' demenin hiçbir anlamı yoktur."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'Biz bunu kendimiz yapacağız' sözünü hatırlatan Öymen, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Peki Kuzey Irak'taki terörü nasıl durduracaksınız, kendi başınıza. Meclis'ten yetki aldınız. Niye yapmıyorsunuz? Başbakan dünkü konuşmasında 'Bu işin diplomatik yolu var' diyor. Doğrudur bu işin diplomatik yolu var. Ama hükümet diplomatik yolda tam bir başarısızlığa uğramıştır. Irak'ta bütün terör örgütleriyle mücadele eden Amerika'yı PKK ile mücadele etmeye ikna edememiştir. Onları ikna edemiyorsunuz, bari siz yapın. 7 senelik iktidarlarında sadece 1 kez kara operasyonu yapabildiler. O da 1 hafta."

Hükümetin bir yol haritasının bulunmadığını savunan Öymen, yol haritasının yurt dışında hazırlandığını iddia etti.

Son MGK toplantısındaki kararlara da değinen Öymen, açıklamada 'terörle kararlılıkla mücadele edilecektir' lafına yer verilmemesini de eleştirdi. Daha önceki MGK kararlarında bu cümlenin bulunduğunu belirten Öymen, burada bir sorun olduğunu kaydetti. Öymen, açılımın Türkiye'de ayrıştırıcı bir etki yapacağını savunarak şunları dile getirdi:

"Analar ağlamasın' biz de aynı şeyi söylüyoruz. 'Kan dursun' biz de katılıyoruz. Ama bunun bedeli terörle mücadeleden vazgeçmek mi olacak? Anayasa'da yer alan temel değerlerden vazgeçmekle mi olacak? İşte bunları soruyoruz. Ülkemiz maalesef kan kaybediyor. Biz isterdik ki, hükümet muhalefetin görüşlerine kulak versin ve böyle muğlak açılımlar yapacağına, Anayasamızın temel ilkelerine, hukuka saygılı olarak, bölgede yaşayan insanlarımızın kalkınması, bireysel haklarının geliştirilmesi için ve eğitim hakkı için çaba göstersin. Eğer bunu yapsaydı en büyük desteği bizden görecekti. Bizi muğlak, karanlık çalışmalarınıza ortak etmeye çalışmayın. Bizim sizinle sisler bulvarında kol kola yürümemizi istemeyin. Bizim hükümete söylediğimiz budur." (CİHAN) 



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,480 µs