En Sıcak Konular

Açılımı cami avlusunda terk etmeyin

28 Ağustos 2009 13:51 tsi
Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, Kürt açılımı çalışmalarına ilişkin AK Partinin bu konuyu hazırlıksız şekilde ortaya çıkartıp sorunu çözmeden de bırakacağını iddia etti.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Salih Uzun, ''Türkiye'de acilen bir siyasi iklim değişikliğine ihtiyaç vardır. Herkes sakinleşsin, herkes kendine gelsin'' dedi.

Uzun, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Anavatan Partisi Genel Merkezi'nde düzenledikleri basın toplantısında ''Demokratik açılım'' çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

''Demokratik açılım'' projesinin geldiği noktanın ''belirsizlik noktası olduğunu'' öne süren Uzun, ''Bu hükümet 7 senedir bir gelenek oluşturmuştur. Bu gelenek, sorunları çözmemek üzerine kilitleme geleneğidir. Bu kadar önemli bir meselenin AKP tarafından böylesine hazırlıksız bir şekilde gündeme getirilmesi ve bütün ikazlara rağmen sürecin son derece yanlış yürütülmesi, Türkiye'yi Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar net bir kırılmanın eşiğine getirmiştir'' diye konuştu.

Salih Uzun, AK Parti ve muhalefet partilerinin sözcülerinin ''gerilimi kasten tırmandırdıklarını'' iddia ederek, diğer yandan ''Türkiye Cumhuriyeti'nin varlık meselesi olan bu konuda, ciddiyetten uzak, oy avcılığı peşine düştüklerini'' savundu. ''Bunlar yüzünden Türk siyasetinin zıvanadan çıktı'' diyen Uzun, şunları kaydetti:

''AKP'nin çözme iddiasında bulunduğu ve tartışmaya açtığı bütün temel meseleler, cami avlusuna terk edilen çocuklar gibi sahipsiz ve çözümsüz kalmıştır. Türban meselesi, yeni anayasa, Ermeni açılımı, Kıbrıs ve Avrupa Birliği bunun örnekleridir. Buradan AKP hükümetine ciddi bir uyarıda bulunmak istiyoruz. Bu mesele, diğerlerine benzemez. Bunu da cami avlusuna terk etmeyin. Bu sefer samimi olun. Çünkü bu mesele samimiyetsizliği kaldırmaz.''

Uzun, açılımın genel çerçevesinin hala ortaya konmamasının ve meselenin bütün taraflarca ele alınış biçiminden endişe duyduklarını dile getirerek, dostluk, barış ve kucaklama ayı olan ramazan ayında Türk siyasetinin içinde bulunduğu iklimden makul bir çözümün çıkması ihtimalinin mümkün görünmediğini ifade etti.

Bu gidişin, ''hayırlı bir gidiş olmadığı'' görüşünü dile getiren Uzun, ''Tartışmanın bu şekilde seyretmesi, çok önem verdiğimiz bu süreci, başarısızlığa mahkum edebilir. Türkiye'de acilen bir siyasi iklim değişikliğine ihtiyaç vardır. Herkes sakinleşsin, herkes kendine gelsin'' dedi.

''ÇALIŞMALARIN İÇERİĞİ...''

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ise ''hükümetin demokratik açılım çalışmalarının içeriğini dolduramadığını, tahminlerle ortaya çıktığını'' görüşünü savunarak, ''diğer siyasi partilerin de tahminlerle sinirli açıklamalarda bulunduklarını'' söyledi.

Geçmişte, ''12 Eylül'ü hazırlayan süreci bu tür aşırı tepkili açıklamaların başlattığını'' öne süren Cindoruk, ''Bizim çağrımız sadece vatanın bütünlüğü içindir. Kürt milliyetçiliğinin karşısına Türk milliyetçiliğiyle çıkarsanız milliyetler çatışması çıkar'' dedi.

Cindoruk, kimsenin Türkiye'nin varlığını ortadan kaldıramayacağını, toprağının bir parçasını koparamayacağını da belirterek, Türkiye'nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücüne, Türk halkına güvendiklerini dile getirdi.

Kendilerinin demokratik devletten ve demokrasiyle yönetilen Cumhuriyetten yana olduklarını belirten Cindoruk, demokrasinin kabul etmeyeceği bir açılımı kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Cindoruk, ''demokratik açılım'' çalışmalarının Türkiye'nin öncelikli gündemi haline getirilmesini de eleştirerek, ekonomik sorunların, işsizlik ve insan hakları gibi diğer sorunların yeniden gündeme alınması gerektiğini kaydetti.

Hüsamettin Cindoruk, ayrıca ANAVATAN ve DP'nin birleşme çalışmalarının devam ettiğini, Cumhuriyet Bayramından bir gün önce veya bir gün sonra bu konuda nihai bir sonucu elde edeceklerini söyledi.

aa



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,482 µs