En Sıcak Konular

Tavan fiyat sona erdi benzine zam geliyor

28 Ağustos 2009 11:16 tsi
İki ay önce Enerji Üst Kurulu tarafından akaryakıtta başlatılan tavan fiyat uygulamasında süre uzatılmadı. EPDK, uygulama ile dağıtıcı ve bayi paylarının, litrede yaklaşık olarak 42 kuruştan 25 kuruşa indirildiğini belirtti. Dağıtım şirketleri ise nakliye

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) iki aydır benzin ve motorine uyguladığı tavan fiyat uygulamasına son verdi. Dün toplanan Kurul, tavan fiyata devam edilip edilmeyeceğini görüştü. "Tavan fiyat uygulaması sonucunda, gelinen aşamada, kanunun öngördüğü "en yakın erişilebilir serbest piyasa fiyatlarının oluşumu ile Türkiye piyasasındaki fiyat oluşumunun" aynı seviyelerde gerçekleştiği" tespiti yapan Kurul, tavan fiyata devam etmeye gerek görmedi. Tavan fiyatı kaldıran Kurul, sektöre bir de uyarı yaptı: "Bundan sonra da fiyat oluşumu titizlikle incelenecek."

Benzin ve motorinde tavan fiyatın kalkması sektörde sevinçle karşılandı. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, tavan fiyatın kalkmasını olumlu bir gelişme olarak yorumladı. Bundan sonraki sürecin geçmiş iki aydan daha iyi olacağını söyleyen Alkan, "Zam artışı olur mu?" sorusuna, "Tavan fiyatta unutulan nakliye ücreti vardı. Ondan kaynaklanan küçük bir artış olabilir. Ama, denildiği gibi zam patlaması olmaz." cevabını verdi.

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşverenler Sendikası (TABGİS) Başkanı Atıf Ketenci ise Kurul'un kararını "Hatadan dönmek" olarak yorumladı. Ketenci, "Yapılan iş yol kazası idi. Fakat, hatadan dönmek erdemdir. EPDK, bu erdemi göstermiştir." dedi. Ketenci, fiyat artışlarıyla ilgili olarak da, "Dolar çıkar, fiyat çıkar; dolar düşer, fiyat düşer. Tamamen serbest piyasadır bu. Fakat, nakliyeden kaynaklanan küçük bir artış olabilir." değerlendirmesini yaptı. Tüketiciler Birliği ise akaryakıt fiyatlarını yakından izleyecek. Gerekirse, tekrar hukuki süreci başlatacak. Petrol Sanayi Derneği (Petder) Genel Sekreteri Dr. Erol Metin de tavan fiyatın kalkmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Yeni dönemin hayırlı olmasını dileyen Metin, "Türkiye'nin serbest piyasaya müdahale ediyor görüntüsü vermesi hoş değildi. Bu ortadan kalktı." yorumunu yaptı.

FİYATLAR TAKİP EDİLECEK

Enerji Üst Kurulu, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasını kaldırmakla birlikte sektöre, fiyatların takip edileceği uyarısı yaptı. Kurul'dan yapılan açıklamada, tavan fiyatla benzin ve motorin fiyatlarının en yakın ulaşılabilir piyasa fiyatlarına çekildiği tespitine yer verildi. Açıklamada tavan fiyatla dağıtıcı ve bayi paylarının 42 kuruştan 25 kuruşa düşürüldüğü bilgisi verilerek, uygulamayla kanunun öngördüğü fiyat oluşumunun sağlandığına dikkat çekildi. Kurul aynı açıklamasında ise şu uyarıyı yaptı: "Kurumumuz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de kanuni sorumlulukları çerçevesinde tüketici haklarını korumaya devam edecek, piyasada fiyat oluşumlarını titizlikle izleyecek, rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumu ile uyumluluk göstermesi hususunu kararlılıkla yakından takip edecektir."


Tavan fiyat olmasaydı benzin 3,48 lira olacaktı

Benzin ve motorin fiyatları, ham petroldeki düşüşe rağmen ucuzlamayınca, EPDK iki aylık süre için tavan fiyat uygulamasına geçti. Uygulamayla ilk başta benzin fiyatları 20 kuruş ucuzladı. Ancak, Maliye'nin ÖTV artışına gitmesi bu indirimi ortadan kaldırdı. Öte yandan kamuoyunda en çok merak edilen konu, 'Tavan Fiyat'ın ne işe yaradığı oldu. EPDK çevrelerinden edinilen bilgiye göre tavan fiyat olmasaydı bugün litresi 3,27 liradan satılan benzin, 3,48 liradan satılacaktı. Nedeni ise, tavan fiyatla benzinde litre başına 0,212 lira olan dağıtıcı payı uygulamayla 0,123 liraya; 0,209 lira olan bayilerin payı ise 0,124 liraya çekildi.

zaman



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,768 µs