En Sıcak Konular

Boğaz'ın suyu Haliç'e akacak

27 Ağustos 2009 17:46 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boğaz'dan Haliç'e sürekli temiz suyun girmesi amacıyla tünel inşa ediyor.

Ayazağa-Çayırbaşı arasında yapılacak tüneli kazacak delme makinesi Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle tünel girişine indirildi.

Kâğıthane Deresi'ne sürekli su akışının sağlanarak dere suyunun yenilenmesi ve Haliç'e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için, Boğaz'ın suları inşa edilen tünelle Kâğıthane Deresi'ne taşınıyor. 2011'de tamamlanması planlanan tünel 38 milyon TL'ye mal olacak. 2 bin 200 milimetre çapında 4 bin 100 metre uzunluğundaki tünel Ayazağa ile Sarıyer Çayırbaşı arasında inşa edilecek. TBM Makinesiyle günde 10 metre kazılacak tünel inşaatının 400 günde tamamlanması hedefleniyor. Boğaz'dan Ayazağa'ya kadar cazibe ile gelen deniz suyu da burada terfi ettirilerek Kağıthane Deresi'ne akıtılacak.Tünelle günlük 260 bin metreküp deniz suyu Kâğıthane Deresi'ne ulaştırılacak.

Avrupa Yakası 3. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı kapsamında, 32 metre derinlikten Ayazağa Deresi'ne pompa ile terfi edilecek olan deniz suyu sayesinde, Kağıthane Deresi ve Haliç'te su sirkülasyonu sağlanacak.

TBM makinesinin tünel girişine yerleştirilmesi nedeniyle Ayazağa'daki şantiye alanında bir tören düzenlendi. Törende proje ile ilgili açıklama yapan Kadir Topbaş, söz konusu çalışmanın gerekliliğine değindi. Haliç'in İstanbul'un olmazsa olmazlarından bir değer olduğuna işaret eden Topbaş, bir zamanlar üzerine toprak dökülüp kapatılması planlanan Haliç'i eski günlerine döndürme gayreti içinde olduklarını anlattı. Haliç'e akan derelerin yeteri kadar su taşımaması nedeniyle oksijen yetersizliği yaşandığına değinen Topbaş, yapılan çalışmayla sorunun giderileceğini kaydetti.

Kadir Topbaş şunları söyledi: "Tabi kolay bir proje değil. Zor bir çalışma. Uzun zamandır üzerinde çalışıyoruz. Uzmanlardan, üniversitelerden gerekli görüşler alınarak adım atıldı. Boğaz'dan alacağımız suyu yerin 32 metre altından 5 bin metre taşıyarak Haliç'e ulaştıracağız. Günde 260 bin metreküp su Haliç'e akacak. Haliç yeniden hayat bulacak. Bu en güzel çevre projelerinden biri. Dünyada ilk defa yapılan bu proje örnek olacak."

Kadir Topbaş, yaptığı konuşmanın ardından tünel güzergahı hakkında basın mensuplarına harita üzerinde bilgi verdi. Ardından TBM makinesini tünel girişine indirecek vince çıkan Topbaş, müsaade isteyerek operatörün kendisine yer vermesini istedi.Operatör, "Olmaz" karşılığını verince Topbaş, cüzdanını çıkarıp içinden bir miktar para çıkararak operatöre verip, "Arkadaşlarınla bugünkü iftarınız benden olsun" dedi.

Operatör koltuğuna oturan Topbaş, asıl operatörün yardımıyla TBM makinesini kaldırıp tünel girişine başarıyla indirdi. Daha önce TBM makinesi, kepçe gibi iş makinelerini ustalıkla kullanan Topbaş, böylece dev bir vinci de kullanabileceğini gösterdi.

(CİHAN) 



Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs