En Sıcak Konular

Kurtulmuş: Açılım yeni anayasa ile başlamalı

27 Ağustos 2009 13:06 tsi
SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Demokratik Açılım Süreci'nde hem içeriğe hem de üsluba dikkat edilmesi çağrısı yaptı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ''Millet tarafından yapılmış, ileri, demokratik, özgürlükçü ve katılımcı bir anayasadan başlayarak siyasi ve hukuki reform süreci başlatılmazsa, üzülerek ifade ediyorum ki, top taca atılmış olur'' dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini ve giderek tüm Türkiye'yi kapsayan ''kirli oyunun'' sona erdirilmesiyle ilgili tartışmalar yaşandığını ifade eden Kurtulmuş, Saadet Partisi olarak bu konunun siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

Bu sorunun, Türkiye tarihinin bugüne kadar karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olduğunu savunan Kurtulmuş, sorunun akıl, bilgi, feraset, iyi niyet ve kararlılıkla çözülmesi gerektiğini belirtti.

Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:

''Bu yüzden bu konuyla ilgili 'Barış ve Kardeşlik İçin Gönüllü Birliktelik Projesi' adını verdiğimiz çok kapsamlı bir projeyi öncelikle İçişleri Bakanı'na, ardından da tüm kamuoyuna sunduk. Türkiye'de siyasetin bir hastalığı var. Konuları gündeme getirir, bir müddet tartışır, sonrasında da topu ya taca atar ya da rafa kaldırırız. Bu konu, taca atılacak ya da rafa kaldırılacak bir konu değildir. Bu konuyu iyi niyet, kararlılık ve ferasetle çözmek zorundayız.

Bunu yaparken de üslubumuza dikkat etmeliyiz. Siyasetin Türkiye'deki diğer bir hastalığı da üslup meselesidir. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemektir. 'Efendim, sen namussuzsun, sen daha namussuzsun, ben dağa çıkarım, ben seni adam yerine koymam, sen fazla uludun, sen çakallaştın' gibi maalesef mahalle üslubuyla yapılan tartışmalarla bu soruna yaklaşılamaz.''

Kurtulmuş, sorunların çözümü için yapılması gerekenlerin başında, siyasi ve hukuki reform sürecinin başlatılmasının geldiğini ifade ederek, ''Eğer bu konuda millet tarafından yapılmış, ileri, demokratik, özgürlükçü ve katılımcı bir anayasadan başlayarak siyasi ve hukuki reform süreci başlatılmazsa, üzülerek ifade ediyorum ki, top taca atılmış olur. Milletin, AK Parti'ye verdiği yüzde 47'lik oyun arkasındaki en temel noktalardan biri de milletin egemen olduğu bir anayasayı inşa etmesidir. Dolayısıyla mevcut iktidar, bu sorumluluğu da taşımaktadır'' diye konuştu.

EKONOMİK KRİZ

Konuşmasında küresel ekonomik krize de değinen Kurtulmuş, bunun aslında bir ''medeniyet krizi'' olduğunu söyledi.

Krizin bir de yerel sebebi bulunduğunu, onun da 2000 yılından beri Türkiye'de uygulanan ekonomik program olduğunu iddia eden Kurtulmuş, bugün Türkiye'nin, son 10 yıldır uygulanan yanlış model nedeniyle yoksulluğun, işsizliğin ve gelir dağılımı adaletsizliğinin alabildiğine yükseldiği bir noktaya geldiğini öne sürdü.

Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bugün, Türkiye'de gerçek rakamlara göre nüfusun yaklaşık dörtte biri işsizdir. Nüfusun üçte biri yoksuldur ve gelir dağılımı adaletsizliği bakımından da Türkiye, belkide son 100 yılın en kötü dönemlerinden birinden geçiyor.

Hükümetteki arkadaşlarım alınmasınlar, buradaki mesele, arkadaşlarımızın yaptığı yanlışlıklardan öte, uygulanan programın yanlışlığıdır. Türkiye'nin nasıl ki, siyasi ve hukuki reform sürecinde yeniden güçlü, büyük Türkiye hedefine göre kendisini ayarlaması zaruriyse, bugün ekonomik modelini de yeniden büyük Türkiye'ye göre ayarlama mecburiyeti vardır.''

aa



Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,800 µs