En Sıcak Konular

Netanyahu hangi Kraliçe’nin altında?

27 Ağustos 2009 13:01 tsi
Netanyahu hangi Kraliçe’nin altında? ABD ve İsrail arasında bir denge arayışı var. Terazinin kefelerinde ise başka ülkeler. İran, Araplar, Irak, Filistin, İngiltere vs. Son durum şu: ‘kimilerine göre’ Eylül’de birşeyler olacak.. ‘Hayırlısı” ile.. Ama herkes için

Obama’nın Başkan seçilmesinden bu yana, hatta daha da öncesinden, biliniyor ki, ABD ve İsrail arasındaki o efsanevi ilişkinin “tonu’nda bir farklılık var. (Daha fazlası değil şimdilik!)

Yeni Beyaz Saray, İsrail-Filistin sorununu bölgenin ve kendisini ile ilgili dengelerin kritik bir bölümü olarak algılıyor ve bunun için “bebek adımları” ile de olsa “elle tutulur” birşeyler yapılmasını istiyor.

Bunlardan biri, ya da başlangıç olanı diyelim, İsrail’in Filistin topraklarında yeni yerleşim yerleri “açmaması, açmayı durdurması”.

Tel Aviv yönetimi içinse bu süreç sadece yer açılıp açılmaması ile ilgili değil. Ülke içi muhalefetin durumu, ABD’deki iç politik dengelerin durumu, lobinin pozisyonu, Araplar ve elbette İran konusu bulunuyor.

Özetle İsrail’in tam olarak duyumsamak istediği, arasının bozuk olduğu eski sevgilinin yeniden özlemle kucaklayacak sıcak kolları. Yani güven.

Hem ABD ile ilişkilerde hem de İsrail’in bölgedeki konumunda ABD politikası. Washington da bunun farkında.

Özellikle İran ve olası nükleer silahı konusunda İsrail’in “korkularını” anlıyor. Bunu gidermek de istiyor. Ama bedavaya değil.

İsrail bir şey vermeli ki bunu alsın. İşte bu bağlamdaki ilginç görüşmelerden birisi İngiltere’nin Başkenti Londra’da gerçekleşti ve Obama’nın özel temsilcisi George Mitchell, Netanyahu ile görüştü.


 



 

Konu işte bu “yerleşkeler” meselesiydi. Tabii neden İngiltere’de buluştular ayrı konu. “Resmi söylemlere” göre sonuç çıkmadı.

Esasen toplantının resmi açıklamasına da baktığınızda durum öyle: “tarafların barışı ilerletmesi yolunda uygulanabilir adımları atmasının gereğine…"

Ancak hemen aynı gün, “pek bilinen” İngiliz Guardian gazetesi konu ile ilgili ilginç bir bilgi sundu okurlarına.

Ortadoğu'da barışı sağlamak için Başkan Obama'nın Eylül'de İsrail'e İran'a yaptırım karşılığı Yahudi yerleşimlerinin dondurulması teklifi yapacağını yazdı…

"İsrail'i ikna için kullanılan yöntem ABD'nin İran'ın sahip olduğu öne sürülen nükleer silah programı konusunda daha sert yaptırımlar için söz vermesi. ABD bunun karşılığında İsrail'dan yeni yerleşim birimleri inşasını dondurmasını isteyecek".

Şimdi aynı zamanda aynı “merkez”den gelen iki ayrı açıklama. Hangisi doğru üzerinde durmayalım. (Ama neden farklı bakılmalı. Londra'nın işleri biraz öyle olur çünkü!) Nasılsa Eylül’de belli olacak. Ama şu önemli. Örneğin böyle bir durumda İran-ABD ilişkileri ne olacak?

Afganistan, Pakistan, Irak denklemleri ne olacak? Arap dünyasındaki reaksiyon ne olacak? Onlara bakmak lazım elbette.

Hasılı Eylül’le ilgili politik kehanet doğru ise, kışa doğru havalar ısınacak!

www.iyibilgi.com



Bu haber 884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,421 µs