En Sıcak Konular

Amerika, Kennedy'ye ağlıyor

27 Ağustos 2009 12:10 tsi
ABD'nin eski başkanlarından John F. Kennedy'nin kardeşi ve Demokrat Parti ile birçok Amerikalının gönlünde efsane olan Kennedy kardeşlerin son ferdi Senatör Edward (Ted) M. Kennedy'nin ölümü, her kesimden insanı üzdü.

Salı gecesi hayata 77 yaşında veda eden Massachusetts Senatörü, bir yılı aşkındır beyin tümörü ile mücadele ediyordu. Ted Kennedy'nin ölümüne dünya liderlerinden başsağlığı mesajı yağarken Amerika'daki birçok sivil toplum kuruluşu da efsane senatörün ardından duydukları üzüntüyü dile getirdi.

BAŞKAN BARACK H. OBAMA: YIKILDIK

ABD Başkanı Barack Obama, Kennedy'nin ölümü karşısında duyduğu hissiyatı yalnızca basın toplantısı ile dile getirmeyip aynı zamanda internet vasıtasıyla milyonlarca Amerikalıya sanal mektup göndererek paylaştı. Başkan Obama, basın toplantısında ve internet ile gönderdiği mesajda şunları kaydetti: "Michelle ile birlikte bu sabah sevgili dostumuz Senatör Ted Kennedy'nin ölüm haberini alınca yıkıldık. Elli yıla yakındır, insan haklarını, Amerikan halkının sağlık ve ekonomik refahını geliştirmeyi hedefleyen her bir önemli yasanın çıkarılmasında emeği ve altında bizzat imzası vardır. Tarihimizde önemli bir sayfa kapanmış oldu."

John F. Kennedy'nin "Afrika-Amerikan kökenli biri bir gün ABD başkanı olacak" hayalini gerçekleştiren Obama, Kennedy ailesinin de bir anlamda umutlarına can, kan veren isim olması bakımından da Kennedyler için ayrı bir önem taşıyor.

KENNEDY AİLESİ: EN GÜZEL GÜNLERİN ONSUZ YAŞANABİLECEĞİNİ TAHAYYÜL ETMEK NE KADAR ZOR

Senatörlük yaşamında son derece disiplin sahibi, işinin üzerine itina ile titreyen; ancak özel yaşamında tam tersi bir insan olarak tanınıyordu Ted Kennedy. Kardeşleri John ile Robert Kennedy'in suikast, en büyük abisinin ise İkinci Dünya Savaşı'nda ölmesiyle ailenin tüm sorumluluğu kendisinin üzerine kalmıştı. Ted yalnızca kendi çocuklarını büyütmekle kalmadı aynı zamanda 14 yeğenine de babalık etti.

Kennedy ailesi de Ted'in ardından yayınladıkları mesajda şunları dile getirdi: "Ailemizin yeri doldurulamayacak odağını, hayatlarımızı aydınlatan ışığını kaybettik. Ama onun inancı, iyimserliği ve azmi yüreklerimizde hep yaşayacak. Ülkesini çok sevdi ve hayatını ona hizmete adadı. Hep en güzel günlerin henüz yaşanmamış olduğuna inanırdı. Ama en güzel günlerin onsuz yaşanabileceğini tahayyül etmek ne kadar zor."

SENATO ÇOĞUNLUK LİDERİ REİD VE ESKİ BAŞKANI CARTER DA MESAJ YAYINLADI

Ted'in yakın arkadaşlarından olan Demokrat Partili Senatör Harry Reid de bir mesaj yayınladı. Reid mesajında "Kennedy ailesi ve Senato ailesi babasını kaybetti. Ted Kenndy ile çalışmış olmak hayatımın en heyecanlı yanlarından biriydi. Bir dost, bir kamu hizmeti aşığı ve örnek bir Amerikalı idi. Bugün onun sayesinde daha çok genç daha sağlıklı, daha çok genç okula gidebiliyor, daha çok yoksul Amerikalı daha uzun daha müreffeh hayatlar sürebiliyor." dedi.

1980 yılında parti içinde Jimmy Carter ile girdiği başkan adaylığı mücadelesini kaybettikten sonra bir daha Beyaz Saray için yarışmayan Ted Kennedy hakkında eski rakibi de bir mesaj yayınladı. Carter mesajında "Amerikan Senatosu ve Kongresi mensupları arasında tartışmasız en önemlisiydi. Kararlı, dürüst, samimiydi ve görüşlerini Amerikan halkına çok güzel bir şekilde anlatabiliyordu." diye duygularını ifade etti.

DÜNYA LİDERLERİ DE KENNEDY AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Dünya liderleri de Senatör Edward Kennedy'nin ailesine başsağlığı mesajları göndermeyi ihmal etmedi. Dünya liderleri, mesajlarında senatörün sağlık, eğitim reformlarından insan haklarına ve Kuzey İrlanda'da barışın gerçekleşmesine kadar yaptığı katkıları hatırlattı. İngiltere, İrlanda ve Avustralya'nın eski ve yeni başbakanları Kennedy'nin çalışmalarına övgüde bulundu.

Kennedy, Kuzey İrlanda'da 1998 yılında imzalanan ve Katoliklerle Protestanlar arasında yıllarca devam eden kanlı çatışmalara son veren anlaşmaya büyük katkı sağlamıştı. İrlanda Başbakanı Brian Cowen Kennedy'yi ülkesinin büyük dostu olarak tanımlarken eski Başbakan Bertie Ahern, çatışmayı durdurmada Kennedy'nin çok büyük rol oynadığını hatırlattı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kennedy'nin Amerikan siyasi yaşamının en önemli kişilerinden biri, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise İsrail'in Kongre'deki en büyük dostu olduğunu söyledi. İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da, Kennedy'nin insanlık tarihinde önemli bir iz bıraktığını belirtti. Eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, yayınladığı mesajda, demokrasi ve insan hakları şampiyonunu kaybetmenin üzüntüsü içinde olduğunu dile getirdi.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE MÜSLÜMAN AMERİKALILAR DA ÜZÜNTÜ İÇİNDE

Edward Kennedy senatörlük yaşamında daima, ezilenler haksızlığa uğrayan ve yoksullardan yana bir duruş sergiledi. Şili'den Özbekistan'a kadar insan ve mülteci hakları için çalışan Kennedy, 1980'li yıllarda Güney Afrika'daki ırk ayrımcılığına karşı yaptırım uygulanmasını sağlamıştı. Sivil toplum kuruluşları için sembol isimlerden biri olan Kennedy, 11 Eylül saldırılarından sonra Amerikalı Müslümanlara yönelik önyargılarla da mücadele etmişti. Kennedy yine sağlık sigortası, eğitim, eşitlik, kadın hakları savunuculuğunda yaşamı boyunca geri adım atmamış biriydi.

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (The Council on American-Islamic Relations-CAIR) yayınladığı mesajda, Kennedy ailesine başsağlığı dileyerek, "Ailesi ve ulusumuz özgürlük ve adaletin en büyük savunucularından Edward Kennedy'i kaybetmiş bulunuyor. Senatör adalet için, sivil özgürlükler için her türlü krize karşı boyun eğmemiştir." denildi. CAIR başkanı Nihad Awad temsil ettiği kurum adına yaptığı yazılı açıklama da şöyle devam etti: "O, Amerikan-Müslüman toplumuna karşı 11 Eylül saldırılarından sonra hükümetin ırkçı, dini profil ile Müslümanları hedef alan politikalara karşı durmuş biriydi. Yine O, Amerikalı Müslümanların politik süreçte yer alması için çabalamış biriydi. Amerikalı Müslümanlar ve özgürlüklere gönül vermiş insanlar için bu kayıp, sivil haklar şampiyonunu yitirmekti."

İnsan Hakları Savucusu Doktorlar (Physicians for Human Rights-PHR) derneği de bir basın bildirisi ile Kennedy'in ölümünden dolayı duydukları üzüntüyü dile getirdi. Doktorlar, "Ted Kennedy, sağlık hakları savunucularının lideriydi. Hiç kimse onun kadar evrensel hakların savunuculuğunu yapmış değildir." ifadeleri kullanıldı.

BOSTON'DA CUMARTESİ GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

Kennedy ailesi tarafından yapılan açıklamaya göre Ted Kennedy, ağabeyi Robert Kennedy'in Boston'daki mezarının yanına defnedilecek. Cumartesi günü öğleden sonra ebedi mekânına defnedilecek olan Senatör için Boston şehrinde tören düzenlenecek. Cenaze törenine Başkan Obama'nın da katılması bekleniyor. İrlanda ve Katolik inancına göre son yolculuğuna uğurlanacak Kennedy ile Amerikan siyaset tarihinin de en acılı, en kanlı ve de en efsanevi Kennedy kardeşler hikâyesi noktalanmış olacak.

ARA SEÇİM YAPILACAK

Massachusetts yasalarına göre Kennedy'den boşalan senatörlük için 145 ila 160 gün içinde ara seçim yapılması gerekiyor. Kennedy, ölümünden sonra yerini alacak senatörün belirleneceği seçim sürecinin hızlandırılması için de girişimlerde bulunmuştu. Bazı eyaletlerin aksine Massachusetts'da eyalet Valisi boşalan sandalyeye bir dahaki seçime kadar geçici atama yapamıyor. Senatörün, komşu Rhode Island eyaletinde oturan 42 yaşındaki oğlu Patrick Kennedy'nin, görevinden istifa edip aday olması mümkün. Adaylar arasında Kennedy'nin yeğeni Kongre üyesi Joseph Kennedy'nin de adı geçiyor.
 
cihan



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,796 µs