şok iddia | " /> şok iddia | "/>

En Sıcak Konular

Eski Bayrampaşa savcısından şok iddia

27 Ağustos 2009 10:28 tsi
Eski Bayrampaşa savcısından şok iddia Danıştay baskını ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması olaylarının tutuklu sanığı Osman Yıldırım, Bayrampaşa Cezaevi'nde bulunduğu yıllarda gündüz içeride bulunduğunu gece dışarıda suç işlediğini ileri sürmüştü. Bu iddialar Bayrampaşa Cezaevi'nde savcı

Eski Bayrampaşa Cezaevi savcısı Necati Özdemir, Ergenekon sanığı Osman Yıldırım'ın cezaevinde bulunduğu yıllarda gece dışarıda suç işlediği iddiasında gerçeklik payı olduğunu söyledi. Özdemir, "Olmaz da demiyorum, olmamıştır da demiyorum. Olabilme ihtimali çok yüksek" dedi.

Danıştay baskını ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması olaylarının tutuklu sanığı Osman Yıldırım, Bayrampaşa Cezaevi'nde bulunduğu yıllarda gündüz içeride bulunduğunu gece dışarıda suç işlediğini ileri sürmüştü.

NTV, bu iddiaları Bayrampaşa Cezaevi'nde savcılık yapan Necati Özdemir'e sordu. Eski Savcı Özdemir, Osman Yıldırım'ın iddialarnda doğruluk payı olabileceğini söyledi.

Özdemir, "Özelikle 1990 ile 2000 yılları arasında cezaevinde çok karanlık bir dönem yaşadık. Bu olmaz demiyorum, olmamıştır da demiyorum çünkü olabilme ihtimali çok yüksek" dedi.

Özdemir, 1996-98 yılları arasında görev yaptığı dönemde bazı suçluların dışarı çıkartıldığını bildiğini dile getirdi.

Özdemir, "Cezaevinde olanlar zorla götürülmüyordu ki, bunlar gönüllülerdi. Çıkar ilişkisi... Sadece ödüllendirilmek için değil, belli suçlar işlemek üzere çıkarılıyorlar. Organizasyonlar yapmak üzere çıkartılıyor. Bunlar çatışmalarda, operasyonlarda kullanılıyorlardı" şeklinde konuştu.

Özdemir, o yıllarda hem asker hem de polisin mahkumları kullandığını da sözlerine ekledi.

"ÇIKARMAK MÜMKÜN AMA..."

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin bazı operasyonlar için dışarıya çıkarılması iddiasını, 1990'lı yıllarda Diyarbakır'da avukatlık yapmış olan Yaşar Altürk de NTV'ye değerlendirdi.

Altürk, "Hukuta, cezaevindeki tutuklu ve hükümlü polis ya da asker tarafından dışarı çıkarılması var mı?" sorusuna, "Tutuklunun dışarıya çıkarılması geçmiş hukukta da mümkündü şimdiki Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda da mümkün. Kanunun 85. Maddesi Cumhuriyet Savcısı’nın, kendisine suç hakkında açıklamada bulunan şüpheliyi yer göstermesi için dışarıya çıkarması mümkün kılıyor.

Hatta o eski DGM’lik suçlarda, adli kolluk amiri dahi yer gösterme işlemi için bu konuda yetkilidir. Ancak bu konuda mahkemeler karar aldırır. Önceki hukukta da tutuklu cezaevinden tutuklular dışarıya çıkartılırlardı. Dışarıya çıkarma, yer gösterme ve yüzleştirmeyle sınırlıydı. Ancak operasyona katılması hem önce hem de şimdi yasaktır. Dışarıya çıkarılması için izin istenen yazılarda, operasyona katılacağı belirtilmiyordu" yanıtını verdi.

"GEVŞEK DAVRANILMAKTAYDI"

"Güneydoğu’da sizin avukatlık yaptığınız dönemde tutuklular operasyonlarda kullanıldı mı?" sorusuna, "Dışarıya çıkarma belirli kısa sürelerle sınırlıdır. 2-3 saat ya da 1 gündür. Özellikle itirafçı denilenlerin dışarıya çıkartılması halinde günlerce cezaevine dönmediği de belirtilmekteydi. Bu konuda cezaevi kayıtlarının ne derece güvenilir olduğu tartışılabilir. Mahkeme kararı süreyi sınırlandırmaktadır" şeklinde cevap veren Altürk, "Siz böyle bir olay duydunuz mu, tanık oldunuz mu, iddia bazında da olsa böyle vakalar oldu mu?" şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:
"Elbette efendim. ... iddianamede 'tükenmez kalem', 'gece lambası...' adıyla zikredilen şahısların çeşitli iş ve işlemlere uzun süre katıldıkları Güneydoğu’da bilinmektedir. Bu, bugünkü yasamızda ve geçmişte şahsın tutuklu olduğu yerle sınırlı bir olay iken, bu konuda gevşek davranılmaktaydı."

radikal



Bu haber 830 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs