Mahmur kilit rolde | " /> Mahmur kilit rolde | "/>

En Sıcak Konular

Çözümün ipuçları: Mahmur kilit rolde

27 Ağustos 2009 08:41 tsi
Çözümün ipuçları: Mahmur kilit rolde 
İşte henüz proje aşamasında olan "Demokratik Açılım Paketi" nin saptanan önemli maddeleri...

Sabah, hükümetin hazırlıklarını sürdürdüğü Kürt açılımı paketinin bazı detaylarına ulaştı. Mahmur kilit rolde.

Hükümetin Kürt sorununun çözümüne ilişkin hazırladığı demokratik önlemler paketi henüz açıklanmadı. Ancak Sabah, yürütülen çalışmalarla ilgili bazı detaylara ulaştı. Aylardır tartışılan 'Kürt açılımı'nın 'yol haritası' niteliğinde olduğu iddia edilen çalışmanın maddeleri arasında, PKK militanlarının, BM gözetimindeki Mahmur Kampı'na silahlarıyla birlikte gelerek yerleşmelerine izin verilmesi, örgüt yöneticilerinin Avrupa'da serbest dolaşımının sağlanması, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulması, Nevruz'un da 1 Mayıs gibi bayram ilan edilmesi gibi ayrıntılar var. Pakette en dikkat çeken konulardan biri de, Kürt açılımıyla birlikte, Alevi yurttaşların şikayet ettiği sorunların çözümüne ilişkin tedbirlerin de Kürt açılımı ile birlikte yürütülecek olması. Kuzey Irak'ın Musul vilayetine bağlı Mahmur kasabasında bulunan ve şu anda 10 bin 900 Türk vatandaşı Kürt'ün yaşadığı kamp, Kürt sorununun çözümüne ilişkin açılım kapsamında, kilit noktalardan biri haline gelecek.

MAHMUR KİLİT

Paketin önemli ayrıntılarından biri dönmek isteyen militanların durumu. İddiaya göre, suça bulaşmamış militanların Türkiye'ye girişine izin verilecek, iş bulmalarına yardımcı olunacak. Kültürel konulardaki açılımla ilgili önerilerin, önümüzdeki günlerde netleşeceği belirtiliyor. Pakette raporlarından yararlanılacağının belirtilmesi, 1995, 1999, 2005 ve 2007 yıllarında rapor hazırlayan Prof.Dr. Doğu Ergil'i sevindirdi. Ergil "Bir rüyam vardı şimdi gerçekleşiyor" dedi.

Pakette neler var?

Sabah'ın ulaştığı bilgilere göre, henüz proje aşamasında olan "Demokratik Açılım Paketi" nin saptanan önemli maddeleri şunlar:

MAHMUR Kampı boşaltılacak. Köyüne dönmek isteyenlere yardımcı olunacak. Dönmek istemeyenler için ise Diyarbakır, Mardin, Kızıltepe, Nusaybin, Batman, Siirt ve Ağrı gibi, ekonomik şartları Hakkâri ve Şırnak gibi illere nazaran daha iyi olan yerleşim birimlerinde yer gösterilecek. Bu yerler seçilirken özellikle polis bölgesi ve düzlük alanlar olmasına özen gösterilecek.

PKK militanları, boşaltılan Mahmur Kampı'na getirilecek. Buraya isterlerse silahlı olarak gelmelerine izin verilecek olan militanların kamp güvenliğini, Birleşmiş Milletler sağlayacak.

MİLİTANLARA, altı ay ile üç yıl arasında gerek mesleki, gerekse de adaptasyon süreci için eğitim verilecek. Kamptaki eğitim çalışmaları, Birleşmiş Milletler gözetiminde, Türkiye ve Irak yönetimi tarafından verilecek.

PKK'NIN üst yönetimi yurtdışına gönderilecek. Özellikle İsveç ve Norveç öne çıkan ülkeler arasında. Siyasete girmek dahil, Avrupa'da serbest hareket etmelerine izin verilecek.

MAHMUR'DAN Kuzey Irak tarafına gitmek isteyenler teşvik edilecek. Bu kişiler petrol boru hattında koruma olarak işe alınacak.

MAHMUR'DAN ve sonradan gelecek PKK'lılar için Bölge Kalkınma Ajansları bünyesinde heyetler kurulacak ve ekonomik açıdan programlar geliştirilecek.

BELLİ bir yaşın üstündeki insanlar için Kürt dilekçe hakkı verilecek. Bunun için emniyet başta olmak üzere resmi dairelere Kürtçe bilen eleman alınacak.

ÖNCELİK Kürtçe'nin seçmeli ders olmasına izin verilecek.

MUHATAP olarak bölge halkı alınacak. Özellikle kadınlara ulaşılması için çaba harcanacak. Annelerin eğitimi ve çocuklar üzerindeki etkileri yoğunlaştırılacak.

ALEVİ açılımı Kürt illerinde Kürt açılımı ile paralel yürütülecek.

NEVRUZ, kültürel açılıma bağlı olarak 1 Mayıs gibi bayram olarak kabul edilecek.

ÇALIŞMALARDA Prof. Dr. Doğu Ergil tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) yazılan Kürt Raporu dikkate alınacak.

sabah



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs