radikal değişiklik | " /> radikal değişiklik | "/>

En Sıcak Konular

HSYK'da radikal değişiklik

27 Ağustos 2009 08:03 tsi
HSYK'da radikal değişiklik  
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklikler öngören reformun ayrıntılarını açıkladı.

Yargı reformunun ayrıntıları belli oldu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun üye sayısının 21'e çıkarılacağını, kurula hâkimve savcıların da üye seçeceğini söyledi. 

Hazırlanan taslağa göre yargılama sırasında Türkçe bilmeyenler için Kürtçe ve Arapça tercümanlar tahsis edilecek.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklikler öngören reformun ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, HSYK'nın üye sayısı 21'e çıkacak. Cumhurbaşkanı ile Parlamento'nun yanı sıra yüksek yargının dışında 12 bin hâkim ve savcı da üye seçecek. Kritik HSYK toplantılarının yapıldığı Dikmen Hâkimevi'ndeki salonda gazetelerin Ankara temsilcilerine bilgi veren Ergin, değişikliklerin günlük tartışmalarla ilgisinin olmadığına dikkat çekti: "Bu, AB sürecinin bir sonucu."

Yeni düzenleme ile hâkim ve savcılar hakkındaki soruşturma izni verme yetkisi de Adalet Bakanlığı'ndan HSYK'ya geçiyor. Meslekî yetkinlik adına hukuk fakültelerinin de 5 yıla çıkarılması öngörülüyor. YARSAV varlığını sürdürürken yargıda başka meslek örgütlerinin ise önü açılıyor. Ergin 'Türkiye Hâkim ve Savcılar Birliği' adı altında sivil örgüt kurulacağını söyledi. Yargılama sırasında Türkçe bilmeyenlere ilişkin yeni düzenlemeye gidiliyor. Buna göre Kürtçe ve Arapça bilenler başta olmak üzere tercümanlar bilirkişi listesine ekleniyor. Bakan Ergin 'yargılama dilinin Türkçe olacağını' özellikle vurguluyor. Bakan Ergin, İmralı'ya gönderilecek terör suçlularının kalacağı ek tesislerin tamamlandığını, bakanlığın yıl sonuna doğru tesisleri devralacağını söyledi.

HÂKİM VE SAVCILARIN ATAMA VE TAYİN KARARNAMESİNİ KURUL HAZIRLAYACAK

HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına paralel olarak kurulun sekreteryası ve denetim sistemi yeniden düzenlenecek. Hâkim ve savcıların atama, tayin, terfi işlemlerini Kurul bünyesinde oluşturulacak sekreterya yürütecek. Bu işlemleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yapıyordu. İddia ve karar makamı tek elde birleşmeyecek şekilde hâkim ve savcıların denetimi, Kurul bünyesinde gerçekleştirilecek. Adalet Bakanlığı bünyesindeki Teftiş Kurulu HSYK'ya bağlı faaliyet gösterecek. Hâkim ve savcıların disiplin, inceleme ve soruşturma işlemleri, Kurul bünyesinde gerçekleştirilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN GÖREV ALANI YENİDEN BELİRLENECEK

Anayasa Mahkemesi'nin görev tanımının yeniden belirlenmesi amacıyla uluslararası belgeler çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli çalışmalar yapılacak. Mahkeme'nin oluşumuna ilişkin ihtiyaç duyulan mevzuat değişiklikleri gerçekleştirilecek.

ASKERÎ YARGIYA DA REFORM

Anayasa Mahkemesi'nin askerî mahkemelerde hâkim sınıfından olmayan üyelerle ilgili yasa hükmünü iptal eden kararı doğrultusunda gerekli değişiklikler yapılacak. Yasal değişikliklerle sivillerin barış zamanında askerî mahkemelerde yargılanmalarına son verildi. Askerî mahkemelerin görev ve yetkileri demokratik hukuk devletinin gerektirdiği ölçüler çerçevesinde yeniden tanımlanacak. Askerî Yüksek İdare Mahkemesi iki dereceli hale getirilecek. Bakan Sadullah Ergin, Cumhurbaşkanı Gül'ün uyarıları doğrultusunda çalışmaların tamamlandığını, Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelecek cevabı beklediklerini söyledi.

CEZAEVLERİNİN GÜVENLİĞİ JANDARMA'DAN ALINACAK

Ceza infaz kurumlarının dış güvenlik hizmetleri Jandarma'dan alınarak Adalet Bakanlığı'na devredilecek. Güvenlik, infaz koruma memurlarınca sağlanacak. Tutukluların nakli ile duruşmalarda can güvenliklerinin sağlanmasından da infaz koruma memurları sorumlu olacak.

Reformla mahkeme düzeninde de değişikliğe gidilecek. Hakimlerle savcılar, aynı kürsüde yer almayacak. Kürsü hakimlere kalırken, savcıların konumu savunma avukatlarıyla eşit pozisyona getirilecek. Diyarbakır'da katıldıkları eylemde taş attıkları için tutuklanan çocuklarla ilgili de yeni düzenleme geliyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Bu çocukların soruşturma ve yargılama evreleri ile yargılama sonrasına ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma yapıyoruz." açıklaması yaptı. Ergin, 19 Ağustos tarihi itibarıyla 18 yaş altı 2 bin 725 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu- nu, bunların 120'sinin te-rör suçlusu olduğunu kaydetti. Diyarbakır'daki çocuk hükümlü ve tutuklu sayısının ise 16 olduğunu söyledi.

Reform taslağında adliyelerde görev yapan 12 bin hakim ve savcının HSYK'da kendilerini temsil edecek 1. sınıfa ayrılmış meslektaşları arasından üye seçmeleri planlanıyor. Seçimler UYAP sistemi üzerinden yapılacak. Kurul'da yer alacak 8 üye ise TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek. Meclis tarafından seçilecek olan üyeler hakim ve savcı olmayacak. Meclis, Türkiye Adalet Akademisi yöneticilerin-den, hukukçu öğretim üyeleri ile avukatların arasında seçim yapacak.

Mustafa Ünal - Zaman



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs