En Sıcak Konular

Pakistan ile ilişkiler daha da geliştirilecek

26 Ağustos 2009 22:25 tsi
Pakistan Dışişleri Bakanı Kureyşi ile Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için kararlar aldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Pakistan ilişkilerinin "dünyada örnek gösterilecek ilişkiler" arasında olduğunu, bu ilişkileri daha da geliştirmek için bazı kararlar aldıklarını söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile yapılan görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, İstanbul'da katıldıkları toplantı ve dün akşam Konya'ya yaptıkları ziyareti hatırlatarak, Kureyşi ile görüşmelerin aslında birkaç gündür sürdüğünü belirtti.

"Türkiye-Pakistan ilişkileri dünyada örnek gösterilecek ilişkiler arasındadır" diyen Davutoğlu, iki ülke arasında coğrafi komşuluk olmamakla birlikte komşuluktan öte bir kader birliği bulunduğunu bildirdi. Davutoğlu, iki ülkenin hemen hemen her konuda bir ülke gibi davrandığını, konulara aynı perspektiften yaklaştığını, aradaki dostluğun stratejik, tarihi ve kalıcı olduğunu belirtti.

Davutoğlu, sorunlarında Pakistan'ın yanında olmayı siyasi bir mesele olarak değil, kaçınılmaz bir görev olarak telakki ettiklerine işaret ederek, ilişkilerin siyasi alanda bu kadar iyi seviyede olmasına rağmen ekonomik ilişkilerin iki ülkeyi tatmin etmediğini kaydetti.

Görüşmelerde önemli kararlar aldıklarını, bu çerçevede Türkiye ile Pakistan arasında dışişleri bakanlıkları düzeyinde düzenli işleyen bir stratejik işbirliği koordinasyon mekanizması kurularak, özellikle Asya konularında mutlak bir işbirliği için bir çerçeve oluşturulacağını belirten Davutoğlu, önümüzdeki dönemde üst düzey ziyaretlerin artacağını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'a gideceğini kaydetti.

KONUK BAKAN KUREYŞİ

Kureyşi de kendisine gösterilen konukseverlikten ve "Türkiye'nin kültür başkenti İstanbul, siyasi başkenti Ankara ve ruhani başkenti Konya'yı" ziyaret etmesine imkan verilmesinden dolayı teşekkür etti.

Görüşmelerin ve bütün toplantıların başarılı geçtiğini söyleyen Konuk Bakan, "Pakistan her zaman Türkiye'nin dostu olmuştur ve olmaya da devam edecektir" dedi. Kureyşi, bu dostluğun hükümetlere dayalı olmadığını, iki ülkede hangi iktidar gelirse gelsin dostluğun süreceğini, bu dostluğa büyük değer verdiklerini bildirdi.

Kureyşi, iki ülke arasında kurulacak mekanizmaya ilişkin soru üzerine de Asya'nın önümüzdeki dönemde öneminin daha da artacağına işaret etti ve Türkiye ile Pakistan ilişkilerinin çok mükemmel olduğunu belirtti. Pakistan'ın Asya'da önemli bir ülke olduğunu, Türkiye'nin de bölge ile çok önemli bağları bulunduğunu hatırlatan Konuk Bakan, böyle bir mekanizmadan iki ülkenin de yarar göreceğini bildirdi.

İki ülke ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesine ilişkin soruya karşılık Kureyşi, Türkiye ile Pakistan'ın çok güçlü ilişkileri bulunduğunu, ancak ekonomik ilişkilerin bütün iyi niyete rağmen bu gücü yansıtmadığını belirtti. Konuk Bakan, iki ülkenin özel sektörlerinin dinamik olduğunu ve ekonomik ilişkileri geliştirebileceğini ifade etti. Bu çerçevede Başbakan Erdoğan'ın Ekim ayında yapacağını söylediği Pakistan ziyareti sırasında bir forum toplanması önerisinde bulunduklarını kaydeden Kureyşi, iki ülke arasında tarım dahil pek çok alanda potansiyel bulunduğunu kaydetti.

aa



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,206 µs