En Sıcak Konular

Kamu-Sen'den 2-2'lik teklife isyan

26 Ağustos 2009 21:46 tsi
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''İş adamlarına 54,3 milyar TL'yi göz kırpmadan veriyorsunuz, ama yaklaşık 20 milyon nüfusa 2,7 milyar TL'yi çok görüyorsunuz. Bunun adı acımasızlıktır'' dedi.

Akyıldız, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Toplu Görüşmelerin 6. Turu'nun ardından yaptığı açıklamada, bugün kamu çalışanlarının beklentilerine müjdeli bir cevap vermek istediklerini, ancak çok umutlu başlamadıkları toplantıdan umutsuzluğun ötesinde bir üzüntüyle ayrıldıklarını söyledi.

Teklif edilen rakamın kamu çalışanları açısından ''teklif edilemez'' ifadesinin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Akyıldız, bu rakam üzerinde değerlendirme yapmayı doğru bulmadığını söyledi.

Akyıldız, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle alacakları teklife ilişkin beklentilerin çok yüksek olmadığını belirterek, ''Doğrusunu isterseniz bu kadar küçük rakamlarla ifade edilebileceğini düşünmemiştik'' dedi.

Dünkü görüşmenin ardından Hükümet'in yüzde 2,7 oranında bir teklif yapacağı tahmininde bulunduğunu hatırlatan Akyıldız, teklifin tahmininin sadece bir puan üzerine çıktığını ve bunu hoş karşılamadıklarını kaydetti.

Akyıldız, ''Bunu siyasi iradenin kamu çalışanlarına, kamu çalışanlarının eş, çocuk ve akrabalarıyla 20 milyon nüfusa bakışı olarak değerlendiriyoruz. Bu rakamın karşılığında, çocuklarına bayram harçlığı vermek isteyen bir memurun harçlık olarak çocuklarına veremeyeceği kadar bir parayla karşı karşıya bulunmaktayız. Yani yüzde 2 2 zam, en düşük maaş alan devlet memuru için 25 TL. Bunun kabul edilebilir bir tarafı yok'' diye konuştu.

Bircan Akyıldız, şuna kaydetti:

''Ekonomik kriz diyorsunuz. Ülkenin krizden çıkması için finans sektörünü harekete geçirmek yerine, talebi artırıcı bir takım tedbirler almak yerine iş adamlarına 54,3 milyar TL'yi göz kırpmadan veriyorsunuz. Ülkenin yüzde 1'ine bu parayı göz kırpmadan veriyorsunuz ama yaklaşık 20 milyon nüfusa 2,7 milyar TL'yi çok görüyorsunuz. Bunun adı acımasızlıktır, bunun adı adaletsizliktir. Karadeniz'de bir laf var 'hain' derler, acımasız anlamında. Bunun adı hainliktir.

Şunun altını çizerek ifade etmek istiyorum; biz bu sene masadan makul bir rakam çıkabileceğini söylüyorduk. 2010 yılı enflasyon hedefini Merkez Bankası Başkanı yüzde 6,79 açıklıyor ama bunlar yüzde 2 2 ile karşımıza çıkıyorlar. Çok da yadırgamıyoruz. Eylül 2008'de açıklama yaptılar, '2009 yılında Türkiye yüzde 4 büyüyecek' dediler, ama ilk 3 aylık büyüme eksi yüzde 13,8 oldu.''

Mutabakata varılan maddelerle ilgili bilgi veren Akyıldız, ''Bu işin önemi, hassasiyeti, ciddiyeti anlaşılmadan burada samimiyet ve güvenilirlik ortaya konulması mümkün değildir'' dedi.

Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu kararının bağlayıcı olmasına yönelik düzenleme yapılmaması durumunda, mutabakat metnini imzalamayacaklarını söyledi.

Bir gazetecinin ''Başbakan veya ilgili bakanlar ile görüşüp görüşmeyeceklerini'' sorması üzerine, ''Biz toplu görüşme masasındayız. Bu özel ziyaretlerle kamu çalışanlarının haklarını koruma ya da geliştirme mücadelesi, apayrı bir mücadele, onun yeri ayrı. Sayın Başbakan ve sayın bakanlar lütfedecekler, randevu verecekler, görüşeceğiz. Kamu çalışanlarının haklarını konuşacağız. Bu mümkün değil'' yanıtını verdi.

aa



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs