En Sıcak Konular

Haliç'e Boğaz'ın suyu taşınacak!

26 Ağustos 2009 19:20 tsi
Temiz su getirilecek...

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e temiz su aktarmak için 4 bin 100 metre uzunluğunda tünel yapacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, İstanbul'un bir iç limanı olan Haliç'in, yıllarca Kağıthane Deresi'nin taşıdığı suyla beslendiği, ancak bölgedeki yoğun yapılaşma sebebiyle dereyi besleyen kaynakların zamanla kuruduğu kaydedildi.

Kağıthane Deresi'nin artık yalnız yağmur sularını taşıyan bir dere haline geldiği belirtilen açıklamada, yağışın olmadığı yaz aylarında derede ve derenin Haliç'e döküldüğü noktada su sirkülasyonu bulunmadığından, suda çözünmüş oksijen miktarının azaldığı ve canlı yaşamın olumsuz etkilendiği ifade edildi.

Açıklamada, ''Kağıthane Deresi'ne sürekli su akışı sağlanarak, dere suyunun yenilenmesi ve böylece Haliç'e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için Boğaz suları tünelle Kağıthane Deresi'ne taşınacak'' denildi.

Açıklamada, Ayazağa ile Çayırbaşı arasında ''Avrupa Yakası 3. Kısım Atıksu Tünel İnşaatı'' kapsamında inşa edilecek tünelin, 2 bin 200 milimetre çapında olacağı ve günde 10 metre kazılarak inşaatın 400 günde tamamlanmasının hedeflendiği vurgulandı.

Boğaz'dan Ayazağa'ya kadar cazibe ile gelen deniz suyunun, burada terfi ettirilerek, Kağıthane Deresi'ne akıtılacağı ve günlük 260 bin metreküp deniz suyu sayesinde, Kağıthane Deresi ve Haliç'te su sirkülasyonunun sağlanacağı belirtilen açıklamada, 15 Şubatta başlanan inşaatın, 21 Haziran 2011 tarihinde tamamlanmasının öngörüldüğü belirtildi.

Açıklamada, 38 milyon TL'ye mal olacak proje kapsamında yapılacak tünel inşaatını gerçekleştirecek olan tam kesit kalkanlı TBM makinesinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle yarın tünele indirileceği bildirildi.
 
aa

 



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,504 µs