En Sıcak Konular

Başbuğ konuştu, CHP fikir değiştirdi

26 Ağustos 2009 19:05 tsi
Başbuğ konuştu, CHP fikir değiştirdi CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yayınladığı mesajı değerlendirdi. CHP, Başbuğ'un açıklaması sonrası fikrini böyle değiştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, dün yayımladığı mesajla ''askerlerin bazı siyasi girişimlerin destekçisi gibi gösterilme gayretlerini boşa çıkardığını, başarısızlığa uğrattığını'' söyledi.

Öymen, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından parti genel merkezinde  açıklamalarda bulundu. Öymen, toplantıda bazı ekonomik gelişmeler, ''demokratik açılım'' çalışmaları ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Zafer Haftası dolayısıyla dün yayımladığı mesajı değerlendirdiklerini söyledi.

Partisinin yıllardır Güneydoğu'daki sorunlara dikkat çektiğini ifade eden Öymen,  ''CHP'nin çözüm önermediği'' yönündeki değerlendirmeleri yadırgadıklarını belirtti.

Güneydoğu'da ciddi şekilde eğitim, gelir ve sosyal düzey farklılıklarının bulunduğunu, bu farklılıkların devletin kapsamlı politikalarıyla ortadan kaldırılabileceğini belirten Öymen, kadınların Güneydoğu'da halen ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğünü, bölgede işsizliğin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Öymen, ''Bunlar devam ettiği sürece demokratik açılım sözüyle sorunlar çözülemez'' diye konuştu.

Öymen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un dün yayımladığı mesajın da  toplantıda değerlendirildiğini, Başbuğ'un Genelkurmay'ın görüşünü ifade ettiğini belirtti. Öymen, şunları kaydetti:

''Bizim görüşümüze göre Sayın Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay'ın görüşlerini tarif etmiştir ve askerlerin bazı siyasi girişimlerin destekçisi gibi gösterilme gayretlerini boşa çıkarmıştır, başarısızlığa uğratmıştır. Askerlerin açıkladığı görüşler doğaldır, daha önce de dile getirdikleri görüşlerle bağdaşmaktadır, örtüşmektedir ama Türkiye'nin bugünkü ortamında bu sözlerin söylenmesi, dile getirilmesi özel bir dikkat çekmiştir, önem taşımıştır. Bazı siyasi çevrelerin 'askerler de bizim gibi düşünüyor, bütün ilgili kurumlarımız bizim gibi düşünüyor' yolundaki ifadelerini, söylemlerini bu açıklamalar boşa çıkarmıştır.''

Güneydoğu'da ciddi bir sıkıntı yaşandığını, bu sıkıntıyı dile getirmenin herkesin görevi olduğunu belirten Öymen, savundukları temel ilkenin, etnik kimliğe özgürlük sağlanması olduğunu vurguladı. Öymen, ''Etnik kimliğe özgürlük sağlayacaksınız ama milli kimliği zedelemeyeceksiniz. Milli kimliği tahrip ederek etnik kimliğe özgürlük sağlanması yaklaşımı yanlıştır'' dedi.

İKİ RAPOR

''Demokratik açılım''la ilgili olarak Norveç'in katkılarıyla ABD'de bir sivil toplum örgütü tarafından 2007 ve 2009 yıllarında iki rapor hazırlandığını belirten Öymen, bu raporlarda yer alan görüş, öneri ve çalışma yöntemleriyle hükümetin izlediği yöntemler arasında büyük benzerlikler bulunduğunu savundu.

Öymen, 2007 tarihli raporda çok önemli bir nokta bulunduğunu belirterek, ''raporun yazarı, parlamenterlerle, dış politika, istihbarat ve güvenlik yetkilileriyle görüşmeleri organize eden Dışişleri Bakanına müteşekkirdir'' denildiğini savundu.

Bu konuyu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da dile getirdiğini anımsatan Öymen, ''Hükümetin izlediği politika adım adım bu raporda öngörülen görüşler doğrultusundadır'' diye konuştu.

Raporda, ''Terörle mücadeleden vazgeçin'' denildiğini savunan Öymen, hükümetin 7 yıldan beri tek bir kara harekatı yaptığını, onun da ABD Savunma Bakanının sözleri üzerine durdurulduğunu ileri sürdü.

Öymen, raporda ayrıca, ''Türkiye Öcalan ile doğrudan doğruya görüşemez ama DTP ile görüşmelidir'' denildiğini savunarak, ''Hükümet, şimdiye kadar görüşmeyi reddettiği DTP ile masaya oturuyor'' dedi.

''Hükümet yanlısı basında dile getirilen, açılımla ilgili atılması gereken adımlara ilişkin bazı görüşlerin, raporda yer alan görüşlerle bire bir örtüştüğünü'' iddia eden Öymen, bütün bu konuları kamuoyunun dikkatine getirmeyi görev saydıklarını ifade etti.

Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a özellikle bu raporla ilgili soru sorduklarını, cevabını beklediklerini de dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, daha önce rapora ilişkin açıklamalarının yazılı basında yeterince yer almadığını, konunun öneminin gözden kaçmış olabileceğini belirterek, yaptığı yazılı açıklamayı tekrar basın mensuplarına dağıttı.


aa

 



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs