En Sıcak Konular

Kennedy ailesinden bir yıldız daha kaydı

26 Ağustos 2009 19:02 tsi
Amerika tarihinde alın yazısı en kara aile olarak ifade edilen Kennedy ailesinin son efsane ismi de salı günü 77 yaşında hayata veda etti.

Senatör Edward M. (Ted) Kennedy, uzun süredir beyin tümörü ile mücadele ediyordu. Massachusetts senatörü olarak Kongre'de hizmet veren Kennedy, tarihte bu görevde en uzun soluklu bulunmuş insan olarak da tanınıyordu.

Bugün Kennedy ailesi tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, Edward'ın hayatını kaybetmesine beyin kanserinin neden olduğu belirtildi. Açıklamada, "Edward M. Kennedy, eş, baba, dede, kardeş, amcaydı ve biz onu çok derinden seviyorduk. Ancak salı gecesi Hyannis Port'taki evinde yaşama veda etti." denildi.

Edward Kennedy'nin beyin kanseri olduğu 2008 yılının mayıs ayında teşhis edilmişti. Kennedy, doktorlarının ısrarıyla ameliyat masasına yatmış ve beyninde tespit edilen tümör alınmıştı. Edward, dört Kennedy kardeşlerden en genci ve de yaşlanmayı gören tek kişiydi. Kennedy kardeşlerin Amerikan politikasında hem fikir olarak derin hem de acı olarak izleri var. Zira en tanınmış Kennedy kardeşlerden John F. Kennedy başkan olduğu dönemde suikast ile öldürülmüştü. John'un başarısının arkasındaki beyin olarak gösterilen ve kardeşinin ölümünden sonra başkan aday adayı olan Senatör Robert F. Kennedy de ağabeyi gibi aynı hazin son ile yaşama veda etmişti. Robert Kenndey de bir suikast sonu yaşamını yitirmişti. John da Robert da öldürüldüklerinde 40'lı yaşlardaydı. Kennedy kardeşlerin en büyüğü olan Joseph P. Kennedy Jr. 1944 yılında İkinci Dünya Savaşı'nda 29 yaşında iken hayatını cephede kaybetmişti.

EN UZUN SÜREYLE SENATÖRLÜK YAPAN KİŞİYDİ

Edward Kennedy, Demokrat Parti'de en uzun soluklu senatörlük yapmış bir isimdi. Ted bu görevi tam 46 yıl sürdürdü. Hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin takdirini kazanmış olan Edward Kennedy, çevresinde çok sevilen ve saygı gören biriydi.

Senatör Kennedy, geçtiğimiz yıl yapılan ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan aday adayları içinde bugün Beyaz Saray'da oturan Barack Obama'yı açıkça desteklemişti. Ted, doktorlarının hasta olması nedeniyle gitmemesi yönünde telkinine rağmen geçen yıl Demokrat Parti'nin Denver şehrindeki Ulusal Kongresi'ne katılmıştı. Burada, Obama'yı neden desteklediğini Ted Kennedy şöyle ifade etmişti: "Bu akşam buraya geldim; çünkü sizinle birlikte Amerika'nın geleceği adına değişimine, dönüşümüne, yeniden tadilatına elimizden geldiğince en iyi şekilde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'ya yardımcı olmak ve destek vermek için." Ted konuşmasını zorlukla tamamlamış ardından salonu dolduran 20 bin kişinin gözyaşları ve alkışlarıyla uğurlanmıştı.

HAYATININ DAVASININ NETİCESİNİ GÖRMEDEN GİTTİ

Edward Kennedy, kanser olmasına rağmen Senato'daki görevini ihmal etmemiş, özellikle Obama'nın en büyük imtihanı durumuna gelen sağlık reformunun çıkması için de büyük gayret gösteren kimseler arasında yer almıştı. Sağlık reformu çalışması için Kennedy, "Benim hayatımın davası" diye açıklamıştı.

Sağlık reformunun Kennedy ailesi için anlamı oldukça derin. Zira John F. Kennedy'nin başkan olduğu dönemde de en önemli reform olarak Beyaz Saray'ın gündeminde ilk sıradaydı. Yarım yüzyıla yakındır hiçbir başkanın sağlık sektöründe reform yapmaya gücü muktedir olamadı. Bugün Obama, sağlık reformu için, "Tarihte hiçbir dönem bu kadar yaklaşılmadı değişim için" derken, Demokratların en büyük hayali haline gelen bu dönüşüm için çok önemli bir desteğini de yitirmiş bulunuyor.

İrlanda kökenli olan ve Amerikan siyasetine renk getiren Kennedy kardeşler, Demokrat Parti'nin de bugün izlediği politikaların oluşmasında derin izleri var. Özellikle Senatör Robert Kennedy, yaptığı çalışmalar ve getirdiği yeni fikirlerle Demokrat Parti'nin en çok parlayan ancak en kısa yanan yıldızı olmuştu.

Siyasete atılan Kennedy kardeşler içinde yalnızca Ted başkanlık yarışına girmemişti. Ailenin yaşadığı onca trajik olaydan sonra Ted, her ne kadar ABD başkanlığı için ismini listeye yazdırmasa da başta Demokratların olmak üzere birçok Amerikalının gönlünde o başkanlık makamına oturmuştu. Yarım yüzyıla yakın politik geçmişi ile Ted, Kennedy ailesinin Robert'tan sonra tek lideri olmuş, tüm aile fertleri onun çevresinde kenetlenmişti. Öyle ki Başkan John Kennedy'nin oğlu ve gelecekte Kennedy ailesinden çıkacak ikinci ABD başkan olarak görülen John F. Kennedy Jr.'da (38 yaşında idi) 1999 yılında uçak kazasıyla yaşamını yitirmesi Ted üzerindeki sorumluluğun iyice artmasına neden olmuştu.

Yalnızca derin devletin değil talihinde zaman zaman engellerin de tökezleyen Ted, 1964 yılında ölümden dönmüştü. Bu yılda geçirdiği uçak kazasından yaralı kurtulan Ted, daha sonra ömür boyu çekeceği bel ve boyun ağrıları ile o dönemde tanışmıştı.

Senato'nun en isyankar ismi olarak tanınan, son derece güçlü kişiliğiyle de ün salan Ted'i yakından tanıyanlar farklı özelliklerinin bulunduğunu söyler. Ted; melankolik, atkı hastası, inanç sahibi, kederli, arkadaş canlısı, içtiğinde ölçüyü kaçıran ve sesli şarkı söylemekten kaçınmayan, karakter sahibi olarak tanınır.

KENNEDY KARDEŞLERDEN YALNIZCA BİR KIZ KARDEŞ KALDI

Ted, kardeşleri içinde en küçük olması nedeniyle "Teddy" diye çağrılırdı. Ted Kennedy, salı gecesi hayata veda ederken geride eşi Vicki, iki oğlu Edward M. Kennedy Jr. ile Kongre'de vekil olan Patrik J. Kennedy, kızı Kara Kennedy Allen ve iki torununu bıraktı. İki defa evlenen Ted'in hayatta kalan bir tek kız kardeşi var. New York'ta yaşayan Jean Kennedy, Kennedy kardeşlerden tek hayatta kalan isim artık. Ted'in kız kardeşlerinden en son olarak 11 Ağustos'ta Eunice Kennedy Shriver 88 yaşında yaşama veda etmişti. Kennedy kız kardeşlerden Patricia 2006 yılında, Rosmary 2005'te ve uçak kazası sonunda Kathleen de 1948 yılında hayatlarını kaybetmişti.

cihan
 

 



Bu haber 1,208 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,163 µs