En Sıcak Konular

Babacan IMF anlaşması için ne dedi?

26 Ağustos 2009 13:26 tsi
Ali Babacan, Türkiye Reklam Konseyinin 'Alın, Verin, Ekonomiye Can Verin' adlı kampanyasının tanıtımı sırasında soruları yanıtladı. IMF anlaşmasının sorulması üzerine Babacan şu cevabı verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uzun vadede ekonominin büyüdüğü, yavaşladığı, normal ya da iç ve dış şokların yaşandığı dönemlerde Türkiye'nin ne yapacağının çok sağlam mali kurallarla ortaya konması gerektiğini belirterek, ''Bunu da şu anda üzerinde çalıştığımız orta vadeli programımızla beraber yapacağız'' dedi.

Hilton Oteli'nde Türkiye Reklam Konseyinin ''Alın, Verin, Ekonomiye Can Verin'' adlı kampanyasının tanıtımı sırasında soruları yanıtlayan Babacan, orta vadeli programın, hem Türkiye'nin içinde bulunduğu konjonktür gereği hem de programın niteliği açısından çok büyük önem arz ettiğini belirtti.

Pek çok alanda önemli adımların, önemli tedbirlerin, yapısal reformların bu program çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getiren Babacan, bunun her yıl rutin olarak hazırlananların dışında bir program olduğunu söyledi.

Babacan, sosyal güvenlik, sağlık, yerel yönetimler gibi pek çok alanda çalışma başlattıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Uzun vadede ekonominin hızlı büyüdüğü, yavaşladığı, normal ya da iç ve dış şokları yaşadığımız dönemlerde Türkiye'nin ne yapacağını çok sağlam mali kurallarla ortaya koymamız gerekiyor. Bunu da şu anda üzerinde çalıştığımız orta vadeli programımızla beraber yapacağız. 2012'den sonra Türkiye ne yapacak, nasıl bir mali program ortaya koyacak, bütün bunları şu anda çalışıyoruz. Çalıştığımız önemli konulardan bir tanesi de Türkiye'ye bir tane mali kural getirmek. Mali kural şu demek; sadece böyle 3 yıl için değil, Türkiye neyi hedeflemeli, uzun vadede nasıl bir bütçe dengesini hedeflemeli, uzun vadede nasıl bir borç stoğu hedeflemeli...

Sadece 2010-2011-2012'de neler yapacağımızı değil, 2012'den sonra Türkiye'nin bütçe dengeleri ve borç stoku konusunda nasıl bir kural getirilebilir, şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz. Çok kapsamlı ve geniş istişareler isteyen çalışmalar bunlar. Ancak bu çalışmaların bir yandan da çok uzun sürmesine tahammülümüz yok. Mümkün olan en kısa zamanda bu çalışmaların tamamlanıp ortaya konması gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman, pek çok ülkeden önce bunu yapmış olacağız. Mevcut konjonktürde bunu yapmak pek kolay değil. Çalışıyoruz, önemli mesafe katettik.''

Ali Babacan, deflasyon ve resesyon gibi tanımlardan Türkiye'nin korkmaması gerektiğini belirterek, beklentilerinin bu yıl sonu itibariyle resesyon diye tanımlanan dönemden, Türkiye'nin çıkması olduğunu söyledi.

Öte yandan, Türkiye'nin deflasyon riskinden çok uzak olduğunu söyleyen Babacan, ellerinde bunu önleyebilecek pek çok önlem ve metodun olduğunu kaydetti.

''ENFLASYONU KALICI OLARAK TEK HANEYE İNDİRMEMİZ GEREKİYOR''

Bakan Babacan, önemli olanın, kronik sorun olan ve hala ''kalıcı olarak düştü'' denilemeyecek enflasyon sorunu olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Mutlaka kalıcı olarak enflasyonu tek haneye indirmemiz gerekiyor. Yine eğer akıllı işler yaparsak, doğru adımlar atarsak, nasıl enflasyonu tek haneye indirdiysek, faizlerin de kalıcı olarak tek hanede kalması bizim en büyük arzu ve hedefimiz. Şu anda faizlerin indiği oranlar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en düşük faiz oranlarıdır. Hazine, tarihinde hiç bu kadar düşük borçlanmamıştır. Önceden kriz dönemlerinde Türkiye'de görülen tablo faizlerin çok yükselmesiydi. Bu defa artık Türkiye ekonomisi normal ekonomilerin verdiği tepkileri vermeye başlıyor. Bu çok sıhhatli bir gelişmedir.

Bugün içinde bulunduğumuz ortamda, hızla kamunun kendine çeki düzen vermesi gerekiyor. Türkiye'nin bunu başarabilecek imkanı var. Güven oluştuğu takdirde bunu yapacaktır. Türkiye Avrupa'nın en çok gelecek vadeden, en hızlı büyümeye devam edecek ülkelerinden biridir. Biz önce kendimize, kendi insanımıza güveneceğiz. Güveni oluşturduğumuz zaman, gerisinin çok kolay hallolacağını düşünüyorum.''

IMF ANLAŞMASI

IMF anlaşmasına ilişkin bir soru üzerine Babacan, bu yıl IMF ve Dünya Bankası toplantısının Türkiye'de yapılacağını hatırlattı. Şu anda odaklandıkları çalışmanın, orta vadeli program hazırlıkları olduğunu dile getiren Babacan, ''Biz kendi orta vadeli programımızı ortaya koyacağız. Bu bizim kendi çalışmamız olacak. Daha sonra bu orta vadeli çalışmaya uluslararası kuruluşlar destek vermeye karar verirlerse, bu kuruluşların desteğini de almayı arzu ederiz. Bugünkü ortamda olmazsa olmaz noktasında değilsek de, IMF ile yapılacak anlaşma Türkiye ile alakalı güveni bir miktar daha artıracaktır ama tek başına hiçbir zaman yeterli değildir. Öncelikle Türkiye'nin neyi yapacağı, neyi yapamayacağı önemlidir. Yani ortaya konacak program hepsinden daha önemlidir'' diye konuştu.

Babacan, oluşturulacak orta vadeli programın güven veren bir program olmasının öncelikli hedefleri olduğunu ifade ederek, oluşturulan programa uluslararası kuruluşlarla, IMF'nin desteği de olursa bu desteği de tercih edeceklerini söyledi.

Bu konuda diyalogların devam ettiğini dile getiren Babacan, ''Bir iş olmadan, kesinleşmeden, o konuyla ilgili açıklama yapmayı uygun görmüyorum. Çalışmalar nihayete erince, zamanı gelince bu konuda gerekli açıklamaları yapacağız'' şeklinde konuştu.

aa



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,113 µs