Halkın bölünme endişesi var mı? | " /> Halkın bölünme endişesi var mı? | "/>

En Sıcak Konular

Halkın bölünme endişesi var mı?

26 Ağustos 2009 10:02 tsi
Halkın bölünme endişesi var mı? Adil Gür'ün A&G'sinin yaptığı Kürt açılımı anketine göre halk açılımın bölünme getireceği endişesini taşıyor mu?

A&G'nin AKŞAM için yaptığı 'Kürt açılımı' anketi halkın büyük bölümünün ayrılmaya karşı çıktığını ortaya koydu. Katılımcıların yaklaşık yüzde 90'ı Güneydoğu'da otonom bir bölgeye 'Hayır' dedi. Yarıdan fazlası ise açılımın bölünme getireceği endişesi taşımıyor

Kürt açılımı konusunda vatandaşın düşüncelerini net biçimde ortaya koyan A&G'nin dev araştırmasının ikinci bölümü, çok sayıda mesaj içeriyor. 7 bölgede ve 11 ilde 1.260 denekle yüz yüze görüşerek hazırlanan anketin sonucuna göre halkın yüzde 89.7'lik bölümü Güneydoğu'da otonom bir bölge kurulmasına hayır dedi.


Dev anketten çarpıcı sonuçlar:
Güneydoğu'ya daha fazla yatırım aş ve iş        imkanına  tüm partilerin seçmenleri yüksek oranda 'evet' dedi. AKP seçmeninin yüzde 73,2'si, CHP seçmeninin yüzde 81,7'si, MHP seçmeninin yüzde 61,8'i 'evet' dedi. AKP' yüzde 26,8, CHP yüzde 18,3, MHP seçmeninin yüzde 38,2'si 'hayır' cevabını verdi.


Halkın yüzde 57,7'si Kürt çocuklarına ana dilde isim koyma hakkına 'evet' derken, 'hayır' diyenlerin oranı ise yüzde 42,3. Ailem Kürt diyenlerin yüzde 85,3'ü bu soruya 'evet' yanıtını verirken, ailemde hiç Kürt diyenlerde bu oran yüzde 51,4. DTP seçmenin yüzde 94,2'si AKP seçmenin yüzde 61,9'u ana dilde Kürtçe isme 'evet' dedi.


Hükümetin Kürt sorununu çözebileceğine inananların oranı yüzde 21,0'da kalırken, 'belki' diyenler yüzde 32,3, 'hayır' diyenler ise yüzde 46,7.

KADINLARIN ENDİŞESİ DAHA YÜKSEK
'Bölünme endişesi taşıyor musunuz?' sorusuna ise yüzde 45,4'ü 'evet' derken, yüzde 54,6'sı 'hayır' dedi. Ankette kadınların daha fazla bölünme endişesi taşıdığı gözlendi. DTP seçmeninin yüzde 98,2'si AKP seçmeninin yüzde 83,3'ü bölünme endişesi taşımazken, MHP ve CHP seçmeni yüksek oranda bölünme endişesi taşıdığını söyledi.

Zirvede mutabakat şart
'Bilen Adam' A&G Araştırma Şirketi'nin sahibi Adil Gür, içeriğini, neler kapsadığını hiç  bilmediğimiz bir açılımı aylardır konuşup tartıştıklarını söyleyerek şu bilgileri verdi: 'Son yaptığımız araştırmada belirlediğimiz konularda kamuoyunun tepkisini ölçmeye çalıştık. Güneydoğu'ya daha fazla aş ve iş    imkanı, Kürt çocuklarına Kürtçe isim koyma serbestisinin tanınması gibi bazı konulara kamuoyunun itiraz etmediğini hatta önemli oranda desteklediğini görüyoruz. Kürtçe eğitimi belki seçmeli Kürtçe ders diye sorsaydık farklı sonuçlar da ortaya çıkabilirdi.  Araştırma sonuçlarında da gördüğümüz gibi açılıma karşıyım diyenlerin bir bölümü,  sosyo-ekonomik bazı açılımlara destek vermektedir. Bu nedenle geçmişte pek çok konuda olduğu gibi bu açılımı da konuşup konuşup istedik olmadı, yaptırmadılar tarzında bir yaklaşımla dilerim rafa kaldırmayız. Devletin zirvesinde liderler arasında bir mutabakat sağlayarak, Türkiye'nin müzminleşmiş sorununa, makul bir çözüm bulabiliriz.'

Affa sıcak bakmıyorlar
Ankete katılanların en çok 'hayır' yanıtını verdikleri bölümlerden biri PKK'ya af bölümü oldu. Lider kadrosu dışındaki dağdaki PKK'lılara af fikrine % 72,3 oranında 'hayır' yanıtı geldi. Kadınlar, orta ve üst yaş grupları daha fazla 'hayır' demiştir. Annem - babam Kürt diyenlerin % 66,7'si 'evet' derken, diğerleri yüksek oranda 'hayır' cevabı vermiştir. Diyarbakır'da yaşayanların %83,7'si 'evet' derken diğer illerde 'hayır' cevapları % 70'lerin üzerindedir. DTP seçmeninin % 85,5'i 'evet', diğer partilerin seçmenleri yüksek oranda 'hayır' demiştir. Afla ilgili olarak söz konusu olan PKK'nın dağdaki lider kadrosu olunca 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 72.3 'ten % 85,5'e çıktı. Annem, babam Kürt diyenlerin % 60'ı da bu fikre 'hayır' demiştir. Abdullah Öcalan'ın affı konusundaki tablo ise oldukça net. Katılımcıların Yüzde 87,1'i Öcalan'ın affına 'hayır' dedi. Annem - babam Kürt diyenlerin % 63,6'sı da Öcalan'ın affına 'hayır' cevabı vermiştir.
Diyarbakır'da yaşayanların       % 61,9'u Öcalan'ın affedilmesini istemekte. DTP seçmeninin % 76,5'i Öcalan'a affa 'evet' demektedir.

Dersim ve Botan'a vize çıkmadı
Ankete katılanların % 63,2'si illerin eski Kürtçe isimlerinin kullanılmasına 'hayır' demiştir. Kadınlar daha yüksek oranda yüzde 69.1 oranında hayır demiştir.  Eğitim yükseldikçe 'evet' cevapları artmaktadır. (- ilkokul % 34,4 - Üniversite % 42,9). DTP seçmeninin % 92,8'i 'evet', AKP seçmeninin % 58,6'sı 'hayır' demiştir. Ailem Kürt diyenlerin % 71,3'ü 'evet', ailesinde Kürt olmayanların  % 74,8'i 'hayır' demiştir. Diyarbakır'da yaşayanların %88,6'sı evet, Ankara, Trabzon, Manisa gibi illerde hayır cevapları % 70'lerin üzerine çıkmaktadır.

AKP'li seçmen Kürtçe eğitime karşı
Ankete katılanların % 62.9'u okullarda Kürtçe eğitime 'hayır' dedi. DTP seçmeninin yüzde 92,8'si Kürtçe eğitime 'evet' derken AKP seç-
meninin yüzde 54,8'i 'hayır' dedi.

Şiwan ve Rozerin'e katılımcıdan evet 
Anketİn 'Kürt çocuklarına anadilde isim koyma hakkı olsun mu' sorusuna halkın % 57,7'si 'evet' demiştir. Erkekler ve gençlerin genel ortalamanın üzerinde 'evet' dedikleri gözlendi. 'Ailem Kürt' diyenlerin yüzde 14.3'ünün bu hakkın verilmesine karşı çıktığı da görülüyor. DTP seçmeninin % 94,2'si, AK Parti seçmeninin % 61,9'u 'evet' demekte, MHP seçmeninin % 63,1'i - CHP seçmeninin ise % 51.2'si karşı çıkmaktadır.

Gençler 'İş'e duyarlı
GÜNEYDOĞU'YA daha fazla işi ve aş sorusuna erkekler genel ortalamanın üzerinde yüzde 79.1 oranında 'evet' cevabı vermiştir. Yaş düştükçe 'evet' diyenlerin oranı hızla artmakta. Yatırıma en fazla 'evet diyen yaş grubunu 18 - 27 yaş grubundaki gençler oluşturuyor. Ailesinde Kürt olanlar yatırımla ilgili soruya yüzde 95.8 gibi yüksek bir oranda 'evet' yanıtı vermekte. Kürt olup da yatırıma 'hayır' diyen yüzde 4'lük bir grubun olması ise dikkat çekti.

Kaynak: Akşam

 



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs