En Sıcak Konular

Maliye'nin zammı EPDK'yı perişan etti

26 Ağustos 2009 09:37 tsi
Tavan fiyatı gözden geçirecek olan EPDK’da, Maliye'nin ÖTV oranını artırmasına kızan üyeler 'Hiçbir karar alınmamasını' savunuyor.Peki böyle bir uygulama ne anlama geliyor.

Tavan fiyatı gözden geçirecek olan EPDK’da, Maliye'nin ÖTV oranını artırmasına kızan üyeler 'Hiçbir karar alınmamasını' savunuyor. Böylece tavan fiyat otomatikman yürürlükten kalkacak

Akaryakıt fiyatlarında tavan fiyat uygulamasının iki ay daha uzatılmasına ilişkin karar, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyelerine ikiye böldü. Bir grup üye, akaryakıta getirilen tavan fiyat uygulamasının, Maliye Bakanlığı’nın ÖTV’yi artırması nedeniyle hiçbir işe yaramadığını belirterek “EPDK olarak ne sektöre ne de tüketiciye yaranabildik. Dolayısıyla, tavan fiyatın uzatılmasının bir yararı yoktur” görüşünü savunuyor. Tavan fiyat uygulanmasında iki aylık süre de yarın doluyor. EPDK, sürenin dolmasından kısa bir süre önce, akaryakıt sektörü temsilcilerinin nabzını tuttu. Sektör temsilcileri, başından beri karşı çıktıkları tavan fiyat kararının kendilerine büyük zarar verdiğini belirterek, tavan fiyatın kaldırılmasını istedi. EPDK, kararını vermeden önce, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile de görüşecek. EPDK, tavan fiyat konusundaki kararını bu görüşmelerin ardından verecek.

4 LİRAYA YÜKSELİR ENDİŞESİ

Uygulamanın devam edip etmeyeceğine EPDK Başkanı Hasan Köktaş başkanlığında toplanacak olan dokuz kişilik EPDK Kurulu karar verecek. Bazı üyeler, akaryakıttaki tavan fiyatın kaldırılmasının ardından, 2009 yılı sonuna kadar akaryakıt fiyatının 4 liraya yükseleceğini belirterek, akaryakıttaki tavan fiyat uygulamasına iki ay daha devam edilmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Bazı üyeler ise, iki aylık tavan fiyat uygulanması döneminde akaryakıt fiyatlarında meydana gelen artışları dikkate alarak, tavan fiyat uygulamasından vazgeçilmesini talep ediyorlar.

‘İZLEYELİM, GÖRELİM’ TAVRI

EPDK’da son günlerde tavan fiyatının kaldırılması görüşünün ağırlık kazandığı kulislerde konuşuluyor. Eğer, tavan fiyatın kaldırılması yönünde bir karar alınırsa, bu karar ‘hiçbir karar alınmama’ şeklinde uygulanacak. Dolayısıyla, iki aylık tavan fiyat uygulama kararı dolaylı olarak kaldırılmış olacak. Bir süre, akaryakıt şirketlerinin fiyatlarla ilgili tavırları izlenecek. Eğer, kamuoyunda tepkilere neden olacak bir fiyat ayarlaması gerçekleşirse, akaryakıt fiyatlarına yeniden tavan fiyat uygulamasına geçilecek.

Ne sektöre ne tüketiciye yaranabildik

EPDK’nın sektör temsilcilerini dinlediği toplantıda, akaryakıt temsilcileri tavan fiyat kararının tamamen kaldırılmasını talep ettikler. Toplantıda, akaryakıt ile ilgili tüm sektör temsilcileri söz alarak, tavan fiyatları konusundaki görüşlerini anlattı. Toplantı süresince EPDK üyelerinden bir yorum gelmedi.  Akaryakıt sektörü temsilcilerini dinleyen EPDK üyeleri, sektör temsilcilerinin konuşmalarıyla ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundular. Konuşmalarla ilgili olarak, “Tavan fiyat sektörün disiplin edilmesine sağlamamış” değerlendirmesinde bulunan bir kurul üyesi, akaryakıt şirketlerinden “bizim de hatalarımız oldu” şeklinde bir öz eleştiri gelmemesini şansızlık olarak gördüklerini bildirdi.

Dosya:/dosya/icerik/090825-105853-e1ic.jpg


star



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,832 µs