En Sıcak Konular

Hükümet memuru borçlu çıkardı

26 Ağustos 2009 08:34 tsi
2010 yılı ücret artışı için hükümetin karşısına oturan memurlar şokla karşılaştı.

Görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Bu yıl size fazla zam verdik. 2,5 puan benim alacağım var. Zam isterken bunu unutmayın” dedi...

Memur sendikaları ile hükümet arasında süren toplu görüşmelerin dün yapılan 5’inci turunda ilginç bir gelişme yaşandı. Hükümetin 2010 için 2 milyonu aşkın memura vereceği zam oranını öğrenmek umuduyla toplantıya katılan memur sendikaları borçla karşılaştı. Görüşmeleri hükümet adına yürüten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yüzde 11 zam isteyen sendikalara, “Abartılı zam tekliflerini boşuna getirmeyin. Gelecek yılı konuşuyoruz. Ancak, bizim bu yıldan 2,5 puan zam alacağımız var” dedi.

FAZLA ZAM VERDİK

Bakan Hayati Yazıcı, söz konusu zam alacağını ifade ederken şöyle dedi: “2002’den bu yana ortalama memur maaşlarına yaptığımız zam yüzde 187 oldu ki, bu enflasyonun çok çok üzerindedir. En yüksek memurla en düşük dereceli memur arasındaki 7 kata varan maaş farkını 3,5’e indirdik. 2009 için memurumuza yüzde 4 artı 4,5 zam vermiştik. Toplam yüzde 8,7 eder.

 Enflasyon ne oldu? 7 aylık TÜFE yüzde 2,08, yıllık enflasyon yüzde 5,39. Yıl sonu enflasyon yüzde 6-6,5 arasında kalacağına göre, bizim bu yıldan 2,5 puan zam alacağımız doğuyor. Zammı isterken bunu unutmayın.”

YÜKSEK ZAM ZOR

 Yazıcı’nın memuru borçlu çıkaran hesabı sendikaların tepkisine yol açtı. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplantıya geçmişi değil, geleceği konuşmak için geldiklerini belirterek, “Görünen o ki siz geçmişi iyi çalışıp gelmişsiniz. Artık geleceği, 2010’u konuşmak istiyoruz” dedi.

Bakan Yazıcı, görüşmeler sırasında, kriz nedeniyle memura yüksek zam veremeyeceklerini, bu nedenle beklentinin çok yüksek tutulmamasını istedi. Yazıcı, “Bütçede imkanlar sınırlı. Bir de bu yıl Hazine’nin yükü arttı. Kriz öncesinde Hazinemiz ödediği borcun yüzde 76’sı kadar yeni borçlanma yapıyordu. Bugün kriz nedeniyle bu oran yüzde 100’e çıktı” dedi. Bu değerlendirmeye tepki gösteren Akyıldız, “Sayın Bakan hani kriz fazla etkilememişti. Demek ki batmışız haberimiz yok. Memura gelince mi kriz var” diye sordu.

YÜZDE 2.3 ZAM BEKLİYORUZ

Toplantının bitiminde konuşan Bircan Akyıldız, herhangi bir mali teklif sunulmadığını, toplantının bugün devam edeceğini söyledi. Akyıldız, “Devlet Bakanı Hayati Yazıcı abartılı rakamlarla çalışanları beklentiye sokmayın ifadesi kullanmıştır. Kamu İşveren Kurulu’nun yüzde 2.3’lük bir artışı dile getireceğini tahmin ediyoruz” dedi. Ahmet Gündoğdu da, enflasyonun altında bir zammı kabul etmeyeceklerini bildirdi.

bugün



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs