soğuk duş | " /> soğuk duş | "/>

En Sıcak Konular

CHP tabanından Baykal'a soğuk duş

26 Ağustos 2009 08:14 tsi
CHP tabanından Baykal'a soğuk duş Demokratik açılım çalışmalarına tavır alan Baykal’ın tutumu parti tabanını rahatsız etti.

CHP tabanı Baykal’ın ırkçı tavrından rahatsız 

Eski CHP milletvekili Canan, “Parti politikaları devlete dayalı şovenist milliyetçi çizgiye çekildi” dedi

Hükümetin Kürt sorununun çözümüne ilişkin başlattığı ‘Demokratik açılım’ çalışmalarına mesafeli durduğu için kamuoyunun tepkisini çeken CHP’ye parti içinden eleştiriler de artıyor. CHP Hakkari eski Milletvekili Esat Canan, Başbakan Erdoğan’ın açılımla ilgili yaptığı konuşmayı ana muhalefet ve sosyal demokrat bir parti lideri olarak Deniz Baykal’ın yapması gerektiğini söyledi.

BAYKAL ŞOVENİST ÇİZGİDE

Canan, Baykal’ın izlediği politikanın partiyi, yerleşik milliyetçi ve devlete dayalı ırkçı, şovenist milliyetçi çizgiye çektiğini savundu. Kürt açılımı konusunda Baykal ve yönetiminin geleceğe yönelik politika geliştiremediğini, içe kapanarak sorunların çözümünde adım atamadığını belirten Canan, son dönemde Kürt açılımına ilişkin izlenen tavrın parti tabanında rahatsızlık yarattığını söyledi.

BAŞBAKAN’IN SÖZLERİ ÖNEMLİ

CHP gibi sol kimlikli bir partinin, Kürt kimliğinin demokratik çözüm içinde tanınması gibi diğer sorunların çözümünde de daha cesur adımlar atması gerektiğini kaydeden Canan, şunları söyledi: “Başbakanın Kürt açılımıyla ilgili Meclis grubunda yaptığı konuşma çok önemli ve anlamlıydı. Aslında Başbakanın yaptığı o konuşmayı sosyal demokrat, ana muhalefet partisi başkanı olarak Baykal’ın yapması gerekirdi.”

CHP, DOĞU VE GÜNEYDOĞUDA YOK

Geçmişte Kürt sorunuyla ilgili en cesur adımları atan partinin CHP olduğunu, bugün ise bu sorunla ilgili en ufak projesinin bile bulunmadığını anlatan Canan, şöyle devam etti: “Parti yönetimi bu konuya tamamen sırtını çevirmiş, duyarsız kalmıştır. Zaten seçim sonuçları da CHP’ye bölgeden hiçbir destek gelmediğini ortaya koyuyor. CHP bugün doğu ve güneydoğuda yoktur.”  

İYİ NİYETLİ YAKLAŞIM

CHP Parti Meclisi üyesi ve Mardin eski Milletvekili Mahmut Duyan da bölge siyasetçileri olarak sorunun çözümlenmesinden yana olduklarını belirterek, Deniz Baykal’ın DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile görüşmesi gerektiğini söyledi.     Duyan, hükümetin projesini bir an önce açıklaması gerektiğini de ifade etti. CHP’nin Parti Meclisi Üyesi ve eski Genel Başkan Yardımcısı Sinan Yerlikaya ile eski Genel Başkan yardımcısı ve Ankara Milletvekili Eşref Erdem de daha önce yaptıkları açıklamalarda, hükümetin açılımını iyi niyetli bir çalışma olarak gördüklerini söylemiş, parti yönetiminin tavrını eleştirmişti.

 Toplantıya CHP ve MHP de davetliydi

CHP lideri Deniz Baykal’ın Kürt sorununun çözümün için ABD ile birlikte hareket etmek ve gizli planlar yapmakla suçladığı Açık Toplum Enstitüsü yönetim kurulu üyesi olan TESEV Başkanı Can Paker, o toplantılara CHP ve MHP’nin de davet edildiğini ve yine katılmadıklarını söyledi. Baykal’ın açıklamasının eksik bilgiye dayandığını belirten Paker, şöyle konuştu:

AMERİKA’DAKİ TOPLANTIYA KATILMADIK

Açık Toplum Enstitüsü’nün Kürt konusunda yaptığı bir şey yok. TESEV bu konuyla ilgili çalışma yürüttü. TESEV olarak, bölgeden önerileri aldık. Bu konuyu Ankara ile tartışmak için parlementoda gurubu olana partilerden milletvekillerini davet ettik. CHP ve MHP gelmedi. Adalet Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile YÖK katıldı. 2009’da Amerika’da bir think thank kuruluşu tarafından “Kürtler ile Türkler arasında gerilimi azaltma” adıyla bir toplantı yapılmış. Açık Toplum o toplantıya katılmadı. O toplantıde bizim bulunduğmuz söylenmek istenmiş. Bizim yaptığımız toplantıya yabancı yetkili katılmadı. Baykal’ınki fevkalede yanlış olan bir görüş.”

star



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,301 µs