En Sıcak Konular

Memur hayal kırıklığına uğradı

25 Ağustos 2009 15:47 tsi
5. turda da memur zam teklifi almadı. Kamu Sen Genel Başkanı görüşmeyi Karadeniz şivesiyle "Dedi bana dedim ona" diyerek özetledi

Toplu görüşme turlarının beşincisinden de zam teklifi çıkmadı. Görüşmeler yarına kaldı.

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ''Öyle görünüyor ki Kamu İşveren Kurulu yüzde 2,3'lük bir artışı dile getirecektir'' dedi.

DEDİ BANA DEDİM UNA

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya toplantı sonunda ''Şimdi gazetecilere ne açıklama yapacağım'' diye sorduğunu, Yazıcı'nın da ''yaptığımız toplantıyı açıklarsanız yeterli'' şeklinde yanıt verdiğini aktaran Akyıldız, şöyle devam etti:

''Ben Karadenizliyim. Karadeniz şivesiyle bugün ne yaptığımızı size açıklamak istiyorum. 'Dedi bana, dedum ona' politikasıyla sadece birbirimize diyeceğimizi dedik ama ayın 15'inden bugüne kadar Kamu İşveren Kurulunun kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek mali ve sosyal haklarla ilgili herhangi bir teklifini alamadık. Bunun yarına ertelenen toplantıda dile getirilmesini umut ediyoruz ancak Sayın Bakan'ın ifade ettiği bir cümle de bunun hangi noktada gelişebileceğini ve beklentilerin hayal kırıklığıyla sonuçlanabileceğini şimdiden ifade etmem mümkündür. Çünkü Sayın Bakan 'abartılı rakamlarla kamu çalışanlarını beklentiye sokmayın' ifadesini kullanmıştır. Hazine Müsteşarı, bu seneki enflasyon hedefiyle gelecek seneki enflasyon hedefini kümülatif değerlendirdiğimizde 2010 yılı sonu itibarıyla yüzde 11 oranında toplam enflasyon gerçekleşeceğini, 2009 yılı itibarıyla yüzde 8,7'lik enflasyon farkı, daha doğrusu ücret artışı sağlandığını ifade ederek, yüzde 11'den geriye kalanın zam olarak yansıtılabileceği şeklinde bir ifade kullanmıştır. Yani öyle görünüyor ki Kamu İşveren Kurulu, yüzde 2,3'lük bir artışı dile getirecektir. Bunlar sadece tahmin. Sözlerden çıkardığımız sonuçlardır. Kamu çalışanlarının beklentilerine cevap veren sonuçlar değildir.''

SİYASİ İRADE GERÇEKÇİ OLSUN

Kamu çalışanlarının dar ve sabit gelirliler içinde en önemli kesimi, ülke nüfusunun yaklaşık 12 milyonunu teşkil ettiğini vurgulayan Akyıldız, "Türkiye'de emisyon hacmi yüzde 3'tür. Avrupa Birliği ya da OECD ülkeleri ortalaması yüzde 5,9'dur. Sadece yüzde 1'lik emisyon hacminin genişletilmesi, kamu çalışanlarının harcamalarının veya taleplerinin karşılanmasına yetecektir. O yüzden siyasi iradeyi gerçekçi olmaya davet ediyoruz'' dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise ''Siyasi irade henüz masaya oturmadı'' dedi.

Toplu görüşme sürecini protesto eden KESK üyeleri de Ankara'da Sakarya Caddesi'ndeki Özgürlük Heykeli önünde toplandı.

30 AĞUSTOS'A KADAR SONUÇLANMASI GEREKİYOR

Yasaya göre, 30 Ağustos'a kadar sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda sonuç, mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.


Görüşmeler yarın saat 14.00'te devam edecek, hükümet teklif getirecek.


KİM NE TALEP EDİYOR?

Memur-Sen, gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılmasını, sendika üyesi kamu görevlilere verilen 10 liranın 28 liraya çıkarılmasını, kamu çalışanlarının dahil olduğu gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini, eğer vergi indirimi yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesini, eşi çalışmayan kamu çalışanlarına verilen 83 liralık aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyor. Memur-Sen, en düşük memur maaşının bin 360 TL'ye yükseltilmesini hedefliyor.

Türkiye Kamu-Sen, ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle eski adı denge tazminatı olan ek ödemelerin 110 TL artırılmasını, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılmasını ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 TL toplu görüşme priminin 50 TL'ye çıkarılmasını talep ediyor. Konfederasyonun zam talebiyle halen en düşük bin 19 TL olan kamu çalışanı maaşının, bin 219 TL'ye çekilmesi amaçlanıyor.

KESK ise kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere en az bin 500 lira ''temel ücret'' ödenmesini istiyor. KESK'in talepleri arasında işsizlere açlık sınırında ''yurttaşlık payı'' ödenmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 10 azaltılması gibi mali talepler yer alıyor.

 




Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,452 µs