En Sıcak Konular

Piyasada Bernanke büyüsü kayboldu

25 Ağustos 2009 15:09 tsi
ABD borsalarının dört seanstır süren yükselişin sonrasında yatay kapanışının ardından bugün kur ve faizde dış piyasalara paralel hafif yukarı yönlü seyir bekleniyor.

Dün seansa artışla başlayan Wall Street'te, ABD Hazine tahvil fiyatlarındaki sert yükselişle gösterge tahvil getirisinin düşmesi, satışları tetikledi. Piyasalar ise, ABD ve dünya ekonomik verilerinin ekonomideki toparlanmanın gerçekleşmekte olduğu yönünde verdiği sinyallere paralel olarak güçlendi.

Yen, dün borsalardaki düşüş ve yatırımcıların yüksek getirili para birimlerine olan ilgisinin azalmasının etkisiyle değer kazandı. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin bir dönem daha görevinde kalacağı haberi ise kurları etkilemedi.

Gece saatlerinde ABD hisse senedi endekslerindeki kazançların geri verilmesinin elektronik işlemlerde dolar/TL'de 1.4960'ın görülmesine neden olduğunu belirten bir bankacı,"Dolar/TL kurunda bizi yanıltan bu hareketin ardındaki temel nedenin, son dönemde alınan TRY/ZAR pozisyonlarının kapanması ve bunu karşılayacak yeni döviz satıcılarının olmaması olduğu söyleniyor. Döviz tarafındaki bu eğilime paralel olarak faizlerdeki düşüş de duraksadı. Gösterge bileşik faiz yüzde 9.5 civarındaki dengelenmesini dün de korudu" dedi ve ekledi:

"...mevcut ortamda düşüş eğiliminin korunması için yeni satıcıların gelmesi gerektiği kanaatindeyiz. TCMB'den art arda gelen faiz indirimleri sonucu TL'nin cazibesinde meydana gelen azalma ile yurt dışı kaynaklı yeni fon girişlerinin azalması nedeniyle dolar/TL kuruna yönelik duruşumuzu yeniden gözden geçirmemiz gerekebilir. Faiz cephesinde bir miktar kâr satışı ile yüzde 9.5-9.6 dar bandında bir dengelenme olabilir."

ABD'de geçen haftanın en çok değer kazanan sektörlerinden olan finans sektörü hisselerindeki yukarı yönlü hareket, tanınmış bankacılık analisti Richard Bove'nin, bankacılık krizinin devamında 150-200 ABD bankasının daha iflas edebileceği açıklamasının ardından gücünü kaybetti. S&P finans sektörü endeksi günü yüzde 0.9 düşüşle bitirdi.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1.4840/1.4860 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1.4925/1.4980 lira. Aynı saat itibariyle euro dolar paritesi 1.4293 seviyesinde işlem gördü.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 9.56 ve valörlü kapanışta yüzde 9.50 olan 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge kıymetin ortalama bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.57 seviyesindeydi. Gösterge faiz, geçen hafta Perşembe günü işlem bazında yüzde 9.38 ile yeni tarihi dip seviyesini aşağı yönde kırmıştı.

Bugün iç piyasada Merkez Bankası TSİ 1700 itibarıyla Ağustos ayı reel kesim güven endeksi verisini açıklayacak, dış piyasada ise aynı saatte ABD Ağustos ayı tüketici güven endeksi verisi açıklanacak.
Türkiye'nin 5 yıl vadeli CDS'leri (kredi iflas takası) Pazartesi günü kapanış itibariyle 204.15 baz puan seviyesindeydi.

Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,436 µs