En Sıcak Konular

Başbuğ'un açıklamasına en ilginç tepki

25 Ağustos 2009 14:43 tsi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 'Kürt açılımı' açıklamasına hükümet ve muhalefetten ilk tepkiler gelirken, CHP'li Anadol'un sözleri şaşırttı.

BOZDAĞ: OLUMLU VE YERİNDE BİR DEĞERLENDİRME

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Zafer Haftası mesajını ''olumlu ve yerinde'' bir değerlendirme olarak nitelendirerek, açıkça ifade edilmese bile ''demokratik açılım'' sürecine destek verildiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, ''Genelkurmay Başkanımızın açıklamasını olumlu ve yerinde bir değerlendirme olarak görüyoruz'' dedi.

MGK bildirisinin konuya ilişkin kısmı ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın sırasıyla yaptığı açıklamaları anımsatan Bozdağ, ''Türk Silahlı Kuvvetleri kendi tutumu ve duruşunu bir kez daha açıklama gereği duydu. Bu haksız ve mesnetsiz eleştirilere cevap verme gereğini duydu'' diye konuştu.

Gazetecilere, Orgeneral Başbuğ'un mesajından bölümler de okuyan Bozdağ, şöyle konuştu:

''Yani diyor ki bizim bu konulardaki duruşumuz belli, buna rağmen haksız, mesnetsiz ithamlar yapılıyor. Biz, bu konudaki duruşumuzu bir kez daha dile getiriyoruz. Mesajın içerisinde açıkça ifade edilmese bile demokratik açılım sürecine destek verildiği çok net ortaya çıkıyor. 'Terörle mücadeleyi devam ettiriyoruz, ama sosyal, kültürel, ekonomik ve uluslararası boyutta tedbirler alınması gerekli ve önemli, biz buna inanıyoruz' diyor. Demokratik açılım da bunun içindir. Ancak bu süreçle ilgili usul ve yöntem açısından özenli olunmasının gereğinin altını çiziyor. Bu süreçle ilgili kırmızı çizgilerini ifade ediyor. Yani, 'devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü ve üniter yapısı konusunda bizim duruşumuz net, diğer konularda bizim duruşumuz net, buna rağmen haksız, mesnetsiz ithamlar yer alıyor' diyor. Bu noktadaki duruşlarının ana eksenlerini de bir kez daha ortaya koymuşlardır. Bunlar MGK toplantısında da değerlendirilmiş konular olabilir. Ama bu eleştiriler nedeniyle Genelkurmay Başkanımız bir kez daha kamuoyu ile paylaşılması gereğini ifade etmiştir.''

Belirtilen kırmızı çizgilerin kendilerinin de üzerinde durduğu kırmızı çizgiler olduğunu kaydeden Bozdağ, Anayasa'nın 2, 3 ve 4. maddeleri hükümlerini anımsattı.

Bozdağ, ''Esasında bu sürece ilişkin kırmızı çizgileri Anayasamız çok net biçimde ortaya koymuş. Biz de bu kırmızı çizgiler noktasında aynı hassasiyeti defalarca ortaya koyduk'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''tek vatan, tek bayrak, tek millet, tek devlet'' vurgularını her defasında dile getirdiğini belirten Bozdağ, şunları söyledi:

''Bu sürece ilişkin Sayın Genelkurmay Başkanının açıklamaları, demokratik açılım sürecinin devamı ve gerekliliğine vurgu yapıyor, bu süreçte usul ve üsluba özen gösterilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Bu süreçle ilgili kendilerinin kırmızı çizgilerinin veya üzerinde durduğu önemli konuları bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyor. Ve bunun da muhalefetin TSK'ya yönelik haksız ve mesnetsiz eleştirilerine bir cevap, bu noktadaki ithamlara karşı bir cevap olarak verildiğini düşünüyoruz.''

''(SÜRECİ SÜRDÜRMEYİN) DEMİYOR''

''MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır 'açılım bitmiştir' şeklinde yorumladı. Ne diyorsunuz'' sorusunu da Bozdağ, şöyle cevapladı:

''Metin çok açık. Türkçesi olan herkes bu metinde ne yazdığını anlayacak düzeydedir. MGK bildirisine bakarsanız orada ne vurgulanıyor? 'Daha önce yapılan değerlendirmeler ışığında' diyor. Demek ki konu MGK'da defalarca değerlendirilmiş, konuşulmuş bir konu. MGK, devlet bütünlüğünü pekiştiren bir proje olarak görüyor ve devamını tavsiye ediyor. Mesajda da diyor ki 'biz bunun böyle olduğunu söyledik ama anlamadılar, hala farklı farklı şeyler söylüyorlar, bizim bu noktalardaki duruşumuz çok nettir, bunu bir kez daha ifade ediyoruz'. Yani bunu farklı değerlendirenlere karşı cevap veriliyor.

Süreç devam ederken de dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin tavsiyelerde bulunuluyor. 'Süreci sürdürmeyin' demiyor. 'Süreci sürdürün, süreç gereklidir, önemlidir, üsluba riayet edilsin, bizim kırmızı çizgilerimiz bu, bunlara da uyulsun...' Kamuoyunda TSK'yı farklı göstermek, yıpratmak isteyenlere de cevap veriyor. Millete de diyor ki 'siz onlara inanmayın, bizim duruşumuz neyse odur, değişmemiştir, devam ediyor.' Biz de bu noktada aynı şeyleri söylüyoruz.''

''Açıklamanın muhatabı MHP mi?'' sorusunu da Bozdağ, şu cevabı verdi:

''MHP ve CHP'nin eleştirileri vardı, ona bir açıklama var. Öte yandan milletimize bir açıklama var. Çünkü, bu ithamlar kamuoyunda farklı tartışmalara neden oldu. Milletimizin askerimize bakışı konusunda bir takım farklılıklar oluşmasına imkan vermemesi için milletimize bir mesajı var. 'Bizim duruşumuz belli, biz, duruşumuzu değiştirmedik, siyasilerin kendi siyaset oyunlarıyla bizi itham etmelerine sakın aldırmayın. Bizim duruşumuz buradadır.' Hükümete de var. Artı muhalefetin hepsine de var. 'Bizim kırmızı çizgilerimiz bu, demokratik açılım sürecini sürdürün, devam edin, ama bu koyduğumuz kurallarına da dikkat edin' diye bir değerlendirmesi var. Öte yandan hem Hükümete hem muhalefete 'lütfen üslubunuza dikkat edin' şeklinde özenli olun şeklinde bir değerlendirmesi olduğunu düşünüyorum.''

CHP'Lİ ANADOL, BAŞBUĞ'UN AÇIKLAMASINI HEM ÖVDÜ HEM YERDİ

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, demokratik açılıma ilişkin ifadelerini hem övdü hem eleştirdi. Anadol, "İyi bir vurgulama yapmış Sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın." değerlendirmesinde bulundu.

Anadol, Meclis'te düzenlediği 'Çevre Katliamı' konulu basın toplantısında, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Anadol, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Zafer Haftası mesajında yer verdiği demokratik açılıma ilişkin değerlendirmede; Türkiye'nin devleti ile bölünmez bir bütün olduğunu ve dilinin Türkçe olduğunu vurguladığını söyledi. Bu açıklamanın, MGK bildirisinde yer almamasına içerleyen Anadol, "Bunu tekrar etmişler, iyi bir vurgulama yapmış sayın Genelkurmay Başkanı. Ama gönül isterdi ki MGK bildirisine de bunlar yansısın. Terörle mücadeledeki kararlılık her MGK bildirisinde yer alıyordu. Ancak son MGK bildirisinde bu yok. Gönül isterdi ki bu duyarlılık MGK bildirisine de yansısın." şeklinde konuştu.

"BİZE BİR ŞEY SORAN YOK"

Anadol, hükümetin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'yla ilgili yasa hazırlığı yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi: "AKP Kürt açılımıyla ilgili projesini açıklamadan, ne yapacağını söylemeden bizi ortak etmek istiyor, her fırsatta gelin konuşalım diyor. Ama HSYK ile ilgili konu Bakanlar Kurulu'nda müzakere ediliyor. CHP'ye ne düşünüyorsun diyen yok. HSYK anayasal bir kurum. Bunun için yasayı değil anayasayı değiştirmek lazım. Cemil Çiçek dün yaptığı açıklama ile kamuoyunu yanılttı. Bu yılbaşından evvel yargıyı tümüyle ele geçirme çabasıdır. Bu da bir cambaza bak olayıdır. AKP iktidarının hedefi ortaya çıkmıştır, hedefi kuvvetler ayrılığıdır. Yasama tahakküm altına alınmıştır şimdi yargıyı tahakküm altına alma çabası var."

MHP'Lİ ŞANDIR: AÇILIM PROJESİ BİTMİŞTİR

MHP Genel Başkanvekili Mehmet Şandır, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un açıklamalarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Kürt açılımının bir devlet politikası olmadığını, yapılan açıklamanın ortaya koyduğunu iddia etti.

Şandır, ''Kürt açılımı'' adı altında ''bir etnik kimliğin sorunlarının siyasi çözümünü amaçlayan demokratik açılım projesinin'' Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un açıklamayla ''bittiğini'' savundu.



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,039 µs