olumlu buldu | " /> olumlu buldu | "/>

En Sıcak Konular

Muhalefet açıklamayı olumlu buldu

25 Ağustos 2009 12:56 tsi
Muhalefet açıklamayı olumlu buldu Muhalefet, Kürt açılımı konusunda sessizliğini bozan Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un açıklamalarını olumlu buldu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Zafer haftası nedeniyle yaptığı açıklamayı NTV’ye değerlendirdi.

Hakkı Süha Okay, şunları söyledi:

“En son MGK bildirgesinde bu açılımla ilgili sürecinin devamının teyid edilmiş olması, terörle mücadele kararlığınını uzun bir süre sonra ilk kez sonuç bildirgesinde yer almaması, acaba gibi tereddütlerin oluşmasına neden olmuştu.

TSK bugünkü açıklamasıyla ‘Anayasa’nın değiştirilmez, değiştirilmesi teklif dahi edilmez’ hükümlerinin TSK için de bir düstur olduğu, ‘devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünden yana' ve 'terörle mücadele kararlılığını aynen sürdürecek olduğu' açıklaması TSK’den beklenen bir açıklamadır. TSK, bu vurguyu Zafer Bayramı münasebetiyle de olsa bir kez daha açıklamıştır.

Sayın Genelkurmay Başkanı daha önce de açıklamıştı; terörle mücadele sadece TSK’nın yapacağı bir mücadale değildir. Teröre neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, sosyo-ekonomik boyutların da ele alınması gerekiyor. Terörün uluslarası boyutları da vardır.

İçeriği herkes için meçhuldür. Birileri ya bu içeriği biliyor ya da bilmeden destek veriyor. Sorun buradadır. Acaba bu MGK da tartışıldı mı tartışılmadı mı? MGK’da İçişleri Bakanı’nın yaptığı görüşmelerin yararı mı konuşuldu, yoksa görüşmelerin değerlendirilmesi mi yapıldı?

Sayın Genel Başkanımız basın toplantısında milli kimlik, etnik kimlik sorununun tartışma dışında kalacağı, Türk milletinin teriminin bir kimlik olduğu ve etnik kimliğe indirgenmeyeceği; eğitim dilinin Türkçe olması konusu dışında bir tartışma olmaz ise sosyal, ekonomik ve eğitim gibi konularda görüşme ve değerlendirmeye açık olduğunu söyledi. CHP’nin görüşü de budur. CHP, kimlik ve dil ötesindeki her konuda görüşmeye hazırdır.”

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise şöyle konuştu:

“20 Ağustos tarihine MGK’dan yapılan açıklamada, bu sürecin devamı tavsiye edildi. MHP olarak bu sürecin Türk milli kimliği için bir yıkım süreci olduğunu, milletimizi ayrıştırmaya yönelik olduğunu ifade ettik. Alt kimliklere ayrışmanın etnik şuurun uyanmasına yol açacağını ve ileride çeşitli düzenlemelerle Türkiye’nin bölünme sürecine gireceğini endişesini söyledik. Sayın Genel Başkanımız bildiriye itirazımızı yazılı açıklamayla iletti.

Sayın Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ’un açıklamasında, 6 maddelik görüşler ifade ediliyor. İlk 5 maddesi ‘Ulus devlet, üniter devlete yapısına zarar verilecek hiçbir çalışmaların kabul edilemeyecek olduğu’; kırmızı çizgi diyebileceğimiz temel görüşlerdir.

6 maddede ise ‘Her konuyu tartışabilme özgürlüğünün, devletin varlığını riske sokacak, ülkeyi kutuplaşmaya, ayrışmaya ve çatışma ortamına sokacak konuları içermemesi gerektiğine inanır’ deniliyor.

Her konuyu tartışabilme özgürlüğünün ve bu sürecin kutuplaşmayı meydana getirdiği, çatışmaya doğru götürdüğü ifade edilmiştir. Bu önemlidir. Mesajı genel olarak olumlu yorumluyoruz.”

ntv



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs