iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Devletteki dönme Ermeniler kim?

0 0 0000 00:00 tsi
Devletteki dönme Ermeniler kim? Bugün Türkiye'de 80 bin gizli Ermeni olduğu iddia ediliyor.. İçlerinde devlette ve özelde önemli görevlerde bulunanlar var. İddia bu! Prof. Hasan Köni anlatıyor. iyibilgi özel

Hırant Dink cinayetiyle alevlenen Ermeni meselesi, özellikle cenaze töreninin pratiğinden rahatsız olan bir kesimi de ortaya çıkardı. Bu kesime göre Türkiye’de ciddi bir “kripto-gizli Ermeni” meselesi bulunuyor.

Buna göre şu an Türkiye’de (açık olanlar dışında) 80 bin civarında gizli Ermeni bulunuyor. Bu işin bir yönü. Bir başka yönü ise bu gizli Ermenilerin bir kısmının devletin kurumlarında kritik, özel sektörün ve eğitimin bazı kurumlarında da üst düzeyde bulunmaları.

Çok eski bir öykü!..

1910’lu yıllarda tehcir uygulamasından etkilenmemek, evinden ve yurdundan olmamamak için Müslüman olan Ermeniler bulunuyor. Elbette kimlikleri bugün bilinmiyor. Ancak rakamın 300 ile 400 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Gizli Ermeniler içinde Türk-Müslüman ailelere girmiş, evlatlık edinilmiş, evlenmiş çok kişi bulunuyor. Zamanla, günümüze kadar gizli Ermenilerin bir kısmı asimile oluyor, bir kısmı da gizliliğini koruyarak geliyor.

Bazı bilim adamına göre bu kripto Ermeniler içinde “devletin içinde yüksek rütbeye gelmiş Ermeni kökenli dönmüş insanlarımız bulunuyor.” Esasen bu tez Türkiye’de yaşayan açık Ermeniler tarafından da zaman zaman gündeme getirilmiş.

Prof. Köni: 'Devlette Ermeni kökenli vatandaşımız vardır'

 İnkılap Tarihi Enstitüsü başkanlığı da yapmış olan Prof. Dr. Hasan Köni bu konuda şunları söylüyor; “Tehcir dönemi öncesinde aileleri ölmüş Ermeni çocuklar Türk ailelerin yanına veriliyor, bir kısmı Müslaman oluyor, bir kısmı evlendiriliyor, bir kısmı tamamen asimile oluyor, nüfusları azalıyor ama günümüzde tabi gizli Ermeniler var. Ve anlamlı bir rakamdır. Devlet içinde önemli görevlere gelmiş, Ermeni kökenli dönmüş vatandaşlarımız da vardır.”

Ancak gizli Ermenilerin hele özel veya resmi kurumlarda, eğitim kurumlarında önemli görevlere yükselmiş dönmüş Ermenilerin kesin sayısı bilinmiyor. Yine de Dink cinayetinin gizli Ermeni vatandaşlarımız açısından bir dönüm noktası yaratacağı inancı bulunuyor.

Bu inancı dile getirenlerden birisi de bu hafta Aksiyon Dergisi’nin bu konudaki sorularını yanıtlayan, İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salim Cöhce.. “Türkiye’deki gizli Ermenilerin ne yapacağı belli değil.. İleride en etkili sonucu verecek olan, geçmişte İslam’ı tercih etmiş Ermeniler üzerinde yapılan çalışmalar olacak….. Kesin bir nüfus tahmini doğru bir sonuç vermeyebilir.. Fakat bu durumda olanların 80 ila 100 bin civarında olduğunu düşünüyorum. Mesela Malatya’da kendini gizleyen 3 bin 500 civarında ailenin benzeri özellik taşıdığı biliniyor ki, bu 10-12 bin Ermeni nüfusa tekabül eder.”

Elbette gizli ya da açık Ermeni asıllı Türkiye vatandaşları üzerinde yapılan bu tartışmalar daha çok sürecek gibi.. Ancak Hırant Dink’in cenaze merasiminin bu konuyu yeniden ısıttığı da bir gerçek. 

iyibilgi.com



Bu haber 14,724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,359 µs