büyük darbe | " /> büyük darbe | "/>

En Sıcak Konular

Gizli tanıklığa büyük darbe

25 Ağustos 2009 08:25 tsi
Gizli tanıklığa büyük darbe 
Terör örgütlerinin etkili şekilde yargılanması için getirilen gizli tanıklık müessesesi uygulamada büyük yara alıyor.

Özellikle Ergenekon davası ve Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı fail-i meçhul cinayetlerle ilgili davada kritik ifadeler veren gizli tanıklar, bir bir deşifre ediliyor. Bu yüzden tanıkların bazıları ifadelerini geri çekerken, Tanık Koruma Kurulu'nun yapısı tartışmaya açıldı. Gizli tanıkları korumakla sorumlu Kurul, 11 kişiden oluşuyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kurul'a, Ergenekon'a bakan savcıları görevden almak isteyen ve Kent Otel toplantılarına katılan Başkan Vekili Kadir Özbek ile Ali Suat Ertosun'un üyesi olduğu HSYK da atama yapıyor.

On yılın üzerinde ağır cezalık suçlarla, organize ve terör örgütlerince işlenen suçlar kapsamında izin verilen gizli tanıklık müessesesi, klasik ceza muhakemesi yöntemlerinin yetersiz kalması nedeniyle uygulanmaya konuldu. 5 Ocak 2008'de yürürlüğe giren yasa sonrası, Bakanlar Kurulu kararı ile 1 Temmuz 2008'de İçişleri Bakanlığı bünyesinde Tanık Koruma Daire Başkanlığı kuruldu. Ancak daire ve kurul gizli tanıkları koruyamamasıyla gündeme geldi. Bugün yazarı Adem Yavuz Arslan, gizli tanıkları korumakla yükümlü kurulun gizli tanıklık konusuna soğuk baktığını, yapısı sebebiyle tanıkların deşifre olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu yazdı.

Gizli tanıkların korunmasına karar veren kurul 11 kişiden oluşuyor. İçişleri Bakanlığı bünyesinde göreve yapan kurul; mesleklerinde fiilen en az on beş yıl görev yapmış olmak şartı ile; Adalet Bakanlığı'ndan idarî görevde çalışan birinci sınıf hâkimler arasından iki, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca Ankara'da görev yapan birinci sınıf adlî yargı hâkim veya cumhuriyet savcıları arasından seçilecek bir, Milli Savunma Bakanlığı'ndan idarî görevde çalışan birinci sınıfa geçirilmiş askerî hâkimler arasından bir, İçişleri Bakanlığı merkez teşkilâtından bir, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan bir, Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan bir, Emniyet Genel Müdürlüğünden üç ve Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nden bir üye olmak üzere toplam on bir üyeden oluşuyor. Kurul, gizli tanıkların nüfus ve adres bilgilerinin değiştirilmesi, yeni kimlik düzenlenmesi, fizikî koruma sağlanması, maddi yardım sağlanması ve estetik cerrahiyle yüzünün değiştirilmesine kadar kararlar alabiliyor. Kurul, koruma tedbirlerine, süresine, değiştirilmesine, kaldırılmasına karar verebiliyor. Başta Ergenekon davası olmak üzere faili meçhul cinayetlerle ilgili Albay Cemal Temizöz'ün yargılandığı davalarda çok sayıda gizli tanığın ifadesi bulunuyor. Ancak bu tanıklar deşifre oluyor. Bunların bazıları, tehditler ve maddi menfaat karşılığında ifadelerini geri çekiyor. Örneğin Temizöz'ün yargılandığı faili meçhul cinayetlerin davasında, gizli tanık olarak ifade veren 'Sokak Lambası' ve 'Tükenmez Kalem'in ifadelerini 'verilen sözler tutulmadığı' gerekçesiyle geri çektikleri belirtildi. İki gizli tanığın baskı ve menfaat karşılığında ifadelerini geri çektiği öne sürüldü.

Ergenekon davasında da benzer gelişmeler yaşanıyor. Davanın birinci ve ikinci iddianamesinde 20'ye yakın gizli tanık çarpıcı ifadeler verdi. Ancak bu tanıkların bir bölümünün kimliği ya Ergenekon örgütü sanıkları tarafından, ya da medya tarafından açıklandı. Tanıkların bazıları ise savcıların ilgili yazışmaları yanlışlıkla dosyaya koyması nedeniyle deşifre oldu. İfadeleriyle Ergenekon ve Danıştay'a saldırı davalarının birleşmesine neden olan Osman Yıldırım'ın 'Gizli Tanık 9' olduğu medyada yer aldı. Ergenekon'un 3. iddianamesinde ek klasörlerinde ifadeleri yer alan gizli tanık Anadolu, davanın sanığı olduğunu, etkin pişmanlıktan faydalanmak amacıyla ifade verdiğini kaydetti. Anadolu, Ergenekon sanığı Mehmet Demirtaş ile emekli Astsubay Oktay Yıldırım arasında Silivri Cezaevi'nde geçen bir konuşmayı anlattı. Tanık Koruma Kanunu'nda, gizli tanıklarla ilgili alınan kararlar ve yürütülen işlemlerin gizli olduğu, gizliliğin, koruma tedbiri sona erdikten sonra da devam edeceği belirtiliyor. Gizliliği ihlal edenler hakkında 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacağı belirtiliyor.

ERGENEKON'DA DEŞİFRE OLAN GİZLİ TANIKLAR

Galip: 1. Ergenekon iddianamesi ek klasörlerinde, Gaziantep H Tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü olan H.B.'nin gizli tanık olarak ifadesine başvurulacağı ile ilgili yazışmalar yer aldı. Bindal'ın Gizli Tanık Galip olduğuna dair haberler yapıldı.

Kıskaç: 'Kıskaç' ile eski JİTEM mensubu M.G.'nin Ergenekon'un 2. iddianamesindeki ifadelerinde Veli Küçük ve Osman Gürbüz hakkındaki beyanlarının aynı olduğu, ek klasörlerde M.G.'nin açık kimliği ve adresinin deşifre edildiği öne sürüldü.

 
zaman



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs