En Sıcak Konular

Giessmann: Türkiye Ortadoğu'nun şoförü olmalı

0 0 0000 00:00 tsi
Hamburg Üniversitesi Barış Araştırmaları ve Güvenlik Politikası Enstitüsünde Ortadoğu uzmanı olan Profesör Hans Giessmann, Türkiye'nin Ortadoğu'da aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini, bunun hem Türkiye, hem de Avrupa için büyük önem taşıdığını söyledi.

Giessmann, yaptığı açıklamada, “Türkiye, Ortadoğu'nun şoförü olmalı. Türkiye'nin AB üyeliğine kuşkuyla bakan siyasetçiler var. Türkiye, Ortadoğu'daki aktif görevini ispatlamalı. Politik ve stratejik açıdan önemli bir köprü rolü oynamaktadır. Özellikle Kuzey Irak'ta Kürtlerin de sayısının fazla olması nedeniyle bu sorumluluk önem taşımaktadır. Türkiye, bu sorumluluğu üzerine almalı ve çekinmemeli. Türkiye, bölgede kendini hissettirmeli” dedi.

Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı mücadelesine de değinen Giessmann, ”PKK'ya karşı mücadelede Avrupa, Türkiye'ye destek vermeli” diye konuştu.

“YABANCI ASKERLER IRAK'TAN ÇEKİLMELİ”

Giessmann, ABD Devlet Başkanı George W. Bush tarafından açıklanan yeni Irak stratejisiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

“Bush'un yeni planı, eskiye dayalı bir plan. Güce dayanıyor. Bu konsept ile Amerika bölgede başarılı olamaz. Amerikan halkı içinde Bush yönetimine karşı olanların sayısı artıyor. Amerika'ya daha önce destek veren ülkeler yavaş yavaş desteğini çekiyor. Yabancı askerler Irak'tan çekilmeli. En azından asker sayısı azaltılmalı.”

Almanya'nın Irak'ta yeniden yapılanma için girişimlerde bulunduğunu ifade eden Giessmann, Ortadoğu'daki çatışmaların başka bölgelere sıçramaması için Almanya'ya da büyük görevler düştüğünü kaydetti.

“TÜRKİYE ERMENİSTAN İLE DİYALOĞA GİRMELİ”

Giessmann, Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan krizin ancak karşılıklı diyalog sayesinde giderilebileceğini söyledi.

Bir ülkenin toplu katliamlar yapmış olmakla suçlanmasının bir sonuç getirmeyeceğini ifade eden Giessmann, “Sırbistan'da da aynı şey oldu. Ermeni sorunu Türkiye'nin AB üyeliği için de aşılması gereken bir sorun. Karşılıklı diyalog ve ekonomik ilişkiler çerçevesinde bu değerlendirilmeli. Belki zaman içinde bu diyalog gerçekleştirilirse sorun kendiliğinden bile çözülebilir” dedi.

hürriyet



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs