saplantılarından kurtulmalı' | " /> saplantılarından kurtulmalı' | "/>

En Sıcak Konular

'Kürtler de saplantılarından kurtulmalı'

24 Ağustos 2009 22:30 tsi
'Kürtler de saplantılarından kurtulmalı' 'Sorunun kalıcı çözümü Türk tarafının olduğu kadar Kürt tarafının da kendi saplantılı kırmızı çizgilerinden kurtulabilmesinden geçiyor.' Oya Baydar madalyonun Kürtler tarafına dikkat çekiyor...

Yazar Oya Baydar, bugüne kadar tabu sayılan Kürt sorununun artık alenen tartışılabilmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Sorunun kalıcı çözümü Türk tarafının olduğu kadar Kürt tarafının da kendi saplantılı kırmızı çizgilerinden kurtulabilmesinden geçiyor" dedi.

Türkiye’nin önemli yazarlarından Oya Baydar, bugüne kadar tabu sayılan Kürt sorununun artık alenen tartışılabilmesinin önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Sorunun kalıcı çözümü Türk tarafının olduğu kadar Kürt tarafının da kendi saplantılı kırmızı çizgilerinden kurtulabilmesinden geçiyor" şeklinde konuştu.

AKnews’in sorularını yanıtlayan Baydar, tüm önyargıların bir kenara bırakılabilmesi halinde gelişmelerin umut verici olduğunu belirterek, "Ama hayal kırıklıkları yaşamamızdan ve yaşatmamızdan korkuyorum" dedi. Baydar, "Kürt tarafının da kendi saplantılı kırmızı çizgilerinden kurtulması" gereğine işaret ederek şunları söyledi:
"Sorunun kalıcı çözümü, Türk tarafının olduğu kadar Kürt tarafının da kendi saplantılı kırmızı çizgilerinden kurtulabilmesinden geçiyor. Öte yandan, her iki tarafta da bu savaşın maddi manevi rantından beslenen kesimler var. Bu ranttan ve varlık nedenleri saydıkları savaştan, silahtan vazgeçmeleri sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Kan ve savaştan beslenenlerin çözümü engellemeye yönelik provokasyonlarından endişe ediyorum."

Oya Baydar, şu ana kadar, hükümetin bir nabız yoklaması yaptığını sandığını belirtirken, "Çocukları da terörle mücadele yasası kapsamına alan yasanın değiştirilmesi, koruculuk kurumunun lağvedilmesinin aşamalı bir plana bağlanması gibi, psikolojik ortamı hemen değiştirilebilecek görece daha kolay önlemler konusunda adım atılmadığı"na işaret ederek "O zaman insan acaba tepkiler karşısında geri çekilecekler mi kaygısına kapılıyor ki, daha önce AKP döneminde yaşadıklarımız bu kaygıları haklı kılıyor" dedi.

CHP veya kendilerine ulusalcı diyenleri sol saymaktan acilen vazgeçilmesi gerektiğini savunan Baydar, "Geleneksel solun milliyetçi damarı giderek ağır basıyor. Bu kesim, Kürt sorununun çözümünü baltalama çabalarında devletçi faşizan güçlerle, MHP ile yarışıyor" görüşünü öne sürdü.

anka



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs