açılımı? | " /> açılımı? | "/>

En Sıcak Konular

Ya Kürdün Kürde açılımı?

24 Ağustos 2009 18:57 tsi
Ya Kürdün Kürde açılımı? Açılım tartışmaları siyasi gündemin merkezine oturdu. Sert tartışmalar, polemikler eşliğinde de olsa süreç işlemeye devam ediyor. Ama meselenin Mutlu Tönbekici'nin dikkat çektiği bir boyutu daha var: Ya Kürdün Kürde açılımı?

Mutlu Tönbekici/Vatan

Kürdün Kürde açılımı olacak mı?

Acele etmek ne kadar doğru bilmiyorum ama 2009 yılının son çeyreğine girerken ister istemez aklıma bu geliyor.

Takip edenler bilir, ama sekiz yıllık köşecilik hayatımda defalarca Kürtlere yapılan haksızlıklardan, gayri insanı tutumdan, bölgedeki insan hakları ihlallerinden dilim döndüğünce söz ettim durdum.

Adı ister Kürt olsun ister demokratik olsun (gelin Demokratik Kürt açılımı diyelim) bir açılımın olması çoktan gerekiyordu.

Bunun gerekliliğini tartışmayacağım bile. İnsan hakları insan haklarıdır! Diyarbakır Cezaevinde yapılanlar, yüzlerce faili meçhul, yüzlerce faili “meşhur”, açık ve seçik bir şekilde 2. sınıf vatandaş muamelesi yapmalar, hor görmeler, adam yerine koymamalar, mahkemede tanıklıkları kabul edilmemeler...

Bunun bitmesi gerekiyordu. Zira hem ülkenin bir tarafında böyle bir siyasetin güdülmesi utanç verici bir durum ve ben bu utancı daha fazla taşımak istemiyorum hem de bu siyasetin bedelini çok ama çok ağır ödedik. YETER! Türk veya Kürt, koca bir kuşak ziyan edildi.

Dolayısıyla bu açılıma karşı çıkanlar, destekleyenleri karalamaya çalışanlar tarihin çöp tenekelerine fena halde boylayacak. Çok da iyi olacak.

 

***

Fakat benim aklımı başka bir şey daha kurcalıyor. Türkün Kürde açılımı olsun elbette de Kürdün Kürde demokratik açılımı olacak mı?

Bunu istemek ne kadar ayıp, bunu istemeye ne kadar hakkım var bilmiyorum, kibirli Avrupalılar gibi olmak istemiyorum ama açıkçası sözgelimi Kürt kadının ailedeki ve toplumdaki yeri, daha doğrusu “yersizliği” beni fena halde ilgilendiriyor ve incitiyor.

Ülkemde sırf belli bir ırktan olduğu için insanların hor görülmesini, aşağılanmasını, itilip kakılmasını, öldürülmesini nasıl istemiyorsam aynı şekilde ülkemde kadınların da hor görülmesini, aşağılanmasını, itilip kakılıp, öldürülmesini istemiyorum.

Memleketin başka yerlerinde de kadının değeri az, başka yerlerde de insanlar insanlara zulüm yapıyor, hani birbirimizden ne kadar farkımız var diye de sorulabilir ama töre cinayeti diye bir şeyi de kabul edelim ki Kürtler öğretti bize. Güldünyalar Edirne’den çıkmadı.

Kürt kadınını geçtim Kürt erkeği de çok farklı bir durumda değil.

“Maraba” dedikleri köleye benzer bir sınıfın 2009’un son çeyreğinde hâlâ kanlı canlı var olması ürkütücü gelmiyor mu size? Feodal sistem gelişmiş ülkelerde sadece tarih kitaplarında öğretilen bir şey iken bizde hâlâ sürüyor olması veya? Ağalar, 25 bin kişilik aşiretler, töreye sıkı sıkıya uymak zorunda olmalar, bu devam etsin diye on onbeş çocuk doğurmalar vs...

Bütün Kürtler böyledir demiyorum. Onlar da değişti. Belki yarısına yakını söz konusu sistemden çıktı, medeni bir yola girdi. Ama kalan yarısı -ki biliyorsunuz hala Kürt nüfusu konusunda kesin bir bilgimiz yok-, 5 milyonla 40 milyon arasında gidip geliyor.. Demek istediğim diyelim 10 milyon bile olsalar ben ülkemde 5 milyon köle veya mal yerine konulan insan da olsun istemiyorum.

Dediğim gibi kibirli Avrupalılar gibi “çabuk dağıtın o aşiretleri, çabuk bağlayın bakalım tüplerinizi!” demenin manalı olmadığını biliyorum ama ülkemin bir tarafının da böyle olması beni düşüncelere sürüklüyor. Zira aman bana ne, yesinler birbirlerini diyebilenlerden değilim.

Türkün Kürde zulmü bitsin tamam da Kürdün Kürde zulmü bitecek mi?



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,647 µs