En Sıcak Konular

ABD 22 altın madalya ile bitirdi!

24 Ağustos 2009 16:29 tsi
12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nı ABD, 10'u altın, toplam 22 madalya ile birinci sırada bitirdi.

12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda 3 dünya ve 1 Avrupa rekoru kırılırken, ABD, şampiyonayı 10'u altın, toplam 22 madalya ile birinci, Jamaika 7'si altın, toplam 13 madalya ile ikinci, Kenya da 4'ü altın, toplam 11 madalya ile üçüncü sırada tamamladı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 15 Ağustos'ta başlayan 12. Dünya Atletizm Şampiyonası dün sona erdi. Bazı favori atletlerin, sakatlıkları nedeniyle şampiyonadan çekilmek zorunda kalması, dopingli çıkan atletler, ''sıfır çeken'' eski dünya şampiyonları ve bir bayan atletten cinsiyet testi istenmesi gibi ilginç olaylara da sahne olan şampiyonada, toplam 3 dünya rekoru kırıldı.

Pekin-2008'de kırdığı 3 dünya rekoruyla hafızalara kazındıktan sonra bu şampiyonadaki performansı merak konusu olan Jamaikalı sprinter Usain Bolt, ''100 ve 200 metrelerin efendisi'' olduğunu bir kez daha gösterirken, bu kategorilerde kendine ait olan dünya rekorlarını da geliştirdi.

Bolt, bu defa 100 metreyi 9.58 saniyede koşarak, eski rekorundan 11 salise öne geçti. 200 metredeki rekorunu da 11 salise geliştiren ''mucize sprinter'', 19.19 saniyeyle yeni dünya rekorunun sahibi oldu.

Şampiyonanın üçüncü rekoru, bayanlar çekiç atmada Polonyalı Anita Wlodarczyk'dan geldi. Wlodarczyk, Rus Tatyana Lysenko'ya ait 77,80'nin 16 metre ötesine attığı çekiciyle bu dalda yeni dünya rekortmeni oldu.

Fransız Bouabdellah Tahri ise 3000 metre engellide 8:01.18'lik derecesiyle Avrupa rekoruna uzanırken, kendine ait rekoru da 1 saliseyle geliştirdi.

Madalya sıralamasına bakıldığında, ABD toplam 22 madalya ile ilk sırada yer aldı. Şampiyonayı, 10 altın, 6 gümüş ve 6 bronz madalya olmak üzere toplam 22 madalya ile bitiren ABD'yi, 7 altın, 4 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 13 madalya ile Jamaika takip etti. Sıralamanın üçüncüsü ise 4 altın, 5 gümüş, 2 de bronz olmak üzere toplam 11 madalya elde eden Kenya oldu.

-SEMERYA'DAN TEST İSTENDİ-

12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nın en çok tartışılan konusu, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) cinsiyet testi istediği Güney Afrikalı atlet Caster Semenya oldu.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 15 Ağustos'ta başlayıp, dün sona eren 12. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda en fazla tartışılan konu, IAAF'ın, bayanlar 800 metre finalinde 1:55.45'lik derecesiyle birinci gelerek, altın madalya kazanan Semenya'dan, ''performansı bir bayan atlet için fazla olduğu'' gerekçesiyle, müsabaka öncesinde cinsiyet testi istemesi oldu.

18 yaşındaki Semenya'nın babası Jacob Semenya, ''O hala benim küçük kızım. Hiçbir zaman cinsiyetinden şüphe duymadım. Kadın olduğunu, milyonlarca kez söyleyebilirim'' sözleriyle bu teste tepkisini gösterirken, Güney Afrika Cumhuriyeti hükümeti de verdiği destek mesajlarıyla Semenya'nın arkasında durduklarını her fırsatta dile getirdi.

Güney Afrika İçişleri Bakanı Nkosazana Dlamini Zuma da dün Semenya'yı telefonla arayarak, ''Güney Afrika, ülkeye getirdiğin 'onur ve şöhret'ten ötürü seninle gurur duyuyor'' ifadelerini kullandı.
-TEK MADALYA MEY'DEN-

Milli atlet Elvan Abeylegesse'nin 10 bin metre finalini sakatlığı nedeniyle yarıda bırakıp, 5 bin metrede de yarışmayacağını açıklaması üzerine hayal kırıklığı yaşayan Türkiye'nin yüzü, şampiyonanın son gününde Karin Melis Mey ile güldü.

Mey'in, uzun atlamada 6.80 metre ile dünya üçüncüsü olması üzerine Türkiye, toplam 1 bronz madalya ile Estonya, Meksika, Katar, Romanya ve Slovakya ile madalya sıralamasında 32. sırayı paylaştı.



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,923 µs