En Sıcak Konular

Şu anki ayrıcalıklar yetmez mi?

24 Ağustos 2009 14:33 tsi
En önemlisi dokunulmazlık

Milletvekillerinin en önemli ayrıcalığı dokunulmazlık. Seçimden önce veya sonra suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis’in kararı olmadıkça tutuklanamıyor, sorguya çekilemiyor, ifadesi alınamıyor veya yargılanamıyor. Sadece insan öldürme gibi ağır cezayı gerektiren eylemlerde, suç üstü olması durumunda milletvekili hakkında yargılama yapılabiliyor. Ayrıca soruşturmasına seçim öncesinde başlanılmış ise devlet bütünlüğü aleyhine işlenen suçlar nedeniyle milletvekilinin ifadesi istenebiliyor.

12 bin liraya kadar aylık

Milletvekilleri 9 bin lira dolayında maaş alıyorlar. Ayrıca milletvekili emeklisi veya üst düzey bürokrat emeklisi ise 3 bin lira daha emekli maaşı alıyor. Bu durumdaki milletvekillerinin aylığı 12 bin liraya kadar çıkıyor.

5 yıldızlı sağlık güvencesi

Kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler ölünceye kadar 5 yıldızlı sağlık hizmeti alabiliyor. TBMM’nin anlaşma yaptığı Türkiye’deki standardı en yüksek hastanelerde katkı payı ödemeden her türlü sağlık giderleri karşılanıyor. Milletvekili yaşamını yitirse bile geride kalan eş ve çocukları sağlık güvencesinden yararlanıyor. Yurtdışında tedavi olanakları da diğer vatandaşlara göre fazla.

Emekli aylıkları kesilmiyor

Hangi sosyal güvenlik kurumuna bağlı olduğuna bakılmaksızın tüm emekliler bir başka iş yaparsa emekli aylığı kesiliyor. Sadece milletvekillerinin başka iş yapmaları halinde emekli aylıkları kesilmiyor.

İstediğini danışman yapıyor

Milletvekilleri çalışırken bir sekreter ve bir danışman alabiliyor. Danışmanı Meclis personeli dışından istediği kişilerden seçebiliyor.

Çok ucuza kaliteli yemek

Milletvekilleri, seçmenleri ve yakınları, Meclis’teki lokantalarda dışarıdaki fiyatlara göre çok ucuz ve kaliteli yemek yiyebiliyor.

Sembolik ücrete sosyal tesis

Ankara ve İstanbul’da Meclis’in sosyal tesisleri ve misafirhanesinden öncelikli olarak ve sembolik ücretlerle yararlanabiliyorlar.

hürriyet



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,038 µs