En Sıcak Konular

MV

24 Ağustos 2009 14:29 tsi
MV 550 Kırmızı Plaka: AKP seçmeni ne der? iyibilgi Ankara

Siyasilere yönelik en ağır eleştirilerden biri de, üstelik ezelden beri, bir tür “fors düşkünlüğü”ne yönelik kamuoyu tepkisidir.

Bunların başında da “makam arabaları” ile “makam odaları” gelir. Hemen her yıl en az bir defa, Bakanlar araçlarını yenilediklerinde “özellikleri” ve “fiyatları” sayfa sayfa medya malzemesi yapılır.

Keza aynı durum, politikacıların yaşam tarzları, maaşları ve sosyol imkanları üzerindenz tartışılır. Ankara’da başlayıp tüm Türkiye’ye yayılmış efsanelerden biri de “TBMM’deki yemek fiyatlarıdır”.

Ülkenin her şehrinde bu konuyla ilgili farklı öyküler dinleyebilirsiniz. Evet TBMM’deki vekil yemekhanesi ucuzdur ama yüz kişiyi ağırlayıp 20 Tl’ye de çıkamazsınız.

Bu girizgahın sebebi, bugün gündeme yansıyan hatta bir ölçüde de gündemi değiştiren “vekillere kırmızı plaka” haberi ile ilgili.

Hürriyet’in haberine göre TBMM Başkanı Şahin’in de olumlu baktığı öneri gerçekleşirse, tam 550 milletvekili “MV” veya “TBMM” yazılı plakalara kavuşacak.

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim ve “bu sadece trafik polislerinin işine yarar, milletvekili arabasına ceza kesmeye kalkıp, başlarına tatsız işler gelmesinden kurtularlar” diyerek işin farklı yönlerine bir bakalım.

Türkiye’de “kırmızı plaka”ları kullanmaya yetkili kişiler belli. Hükümetk üyeleri ve çok üst düzey protokol mensupları. Yani Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Bakanlar, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları vb.

Yani sadece Ankara’da ikide bir “kırmızı plakalı protokol konvoyları” ile yolunuz kesildiği gibi diğer şehirlerimizi ziyaretlerinde de, olmazsa Valilerin makam araçları ile rastlanabilir.

Şakası bir tarafa “kırmızı plaka” istisnai bir durumdur ve taşıdığı “güç” o istisnai durumun “manası” ile ilgilidir. Esasen aynı durum milletvekilleri için de geçerlidir ama sayının 550 gibi bir hale gelmesi işte o yukarıda bahsettiğimiz “kamuoyu bakışının keskinleşmesine” süratle neden olabilir. Çünkü soru belli: bu bir ihtiyaç mı?

Öte yandan bu uygulama, yani ister kırmızı plaka, ister MV ve TBMM harfleri uygulansın veya ikisi birden, AKP seçmeni için acaba bu ne anlama gelebilir?

AKP’nin resmi ve açık söylemlerinden, siyasi duruş ve propagandalarından bir tanesi ve hatta başatı, “bizzat halkın içinde olmak”. Yani hem onlardan ayrılmamak hem de “kibir”e kapılmamak.

Doğrusu zaman zaman kimi ters uygulamalar olsa da, AKP’nin biraz da Başbakan’ın hassasiyeti nedeniyle benzer durumları terslediği biliniyor. Ama bu sefer milletvekillerinin isteği olabilir.

Muhtemelen de ilk karşılık muhalefet partilerinden gelecek ve kırmızı plakaya karşı çıkılacak. İşin aslına bakılırsa milletvekillerinin böyle bir uygulamaya ihtilaçları yok.

Arabaları durdurulsa bile kimliklerini göstermeleri kaç saniye sürebilir? Herhangi bir resmi görevlinin onların herhangi bir görevini engellemesi mümkün değil. Kabul etmek gerekiyor ki, AKP’den gelen bu teklif biraz “fors” merakından kaynaklanıyor.

Milletvekillerinin şu anki ayrıcalıkları neler?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,022 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,131 µs