En Sıcak Konular

Yunan basınının yangın iddiası

24 Ağustos 2009 12:25 tsi
Yunan basını, Atina'nın kuzeydoğusundaki Marathonas bölgesindeki çalılık alanda cuma gecesi başlayan ve halen devam eden yangınla ilgili iki çarpıcı iddiada bulundu.

Yunan basını, Atina'nın kuzeydoğusundaki Marathonas bölgesindeki çalılık alanda cuma gecesi başlayan ve halen devam eden yangının kundakçılar tarafından çıkarıldığını, hükümetin ise müdahalede geç kaldığı yorumunu yaptı.

Atina çevresindeki son yeşil alanların 3 gündür devam eden yangınla yok olduğunu yazan gazeteler, 160 bin dönüm orman, çalı ve tarım arazisinin yok olduğunu, bunun yanı sıra tarım ve hayvancılık işletmeleri, konut ve işyerlerinin büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Hükümeti yangına geç müdahale etmekle de suçlayan basın, cuma akşamı Atina'nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki Marathonas bölgesinde başlayan çalı yangınının derhal söndürülememesinin felakete yol açtığı değerlendirmesi yaptı.

Atina'da yayımlanan Apoyevmatini gazetesi, "büyük felaket" olarak nitelediği yangının, kundaklama sonucu çıktığını savunduğu haberinde, deneyimli itfaiyecilerin yangının insan eliyle çıktığına emin olduklarını belirtti.

Alevleri yükselten sert rüzgarların ve yangının arkasında kundakçıların bulunmasının hükümet için iyi birer mazeret olduğunu da kaydeden Apoyevmatini, "Ancak hükümetin vatandaşların öfkesini yatıştırmak için daha ikna edici yanıtlar bulması ve her şeyden önce, bu tür durumlara karşı daha iyi örgütlenmenin sağlanmasına bakması gerekiyor" ifadesini kullandı.

"Devlet mekanizması Attika katledilirken donakaldı" başlığını kullanan Ethnos gazetesi, cuma akşamı başlayan yangına gereken dikkatin gösterilmediğini ve yangın söndürme araçlarının intikalinin geç yapıldığını belirtti.

Hükümetin dış yardım istemekte geç kaldığını da öne süren Ethnos, izinli itfaiyecilerin bile ancak dün işbaşına çağrıldıklarını yazdı.

Hükümetin 2 yıl önce Mora yarımadasını kavuran yangında olduğu gibi plansız ve hazırlıksız olduğu yorumunu yapan Ethnos gazetesi, "Hükümet, iki yıl önceki Parnitha dağı ve Mora yangınlarından sonra gelecek kuşaklar aleyhine bir cinayet daha işledi. Geçmişten ders çıkarmadı ve gereken önlemleri yine almadı" ifadesini kullandı.

Ta Nea gazetesi ise ortadaki kanıtların, yangının kundaklama sonucu çıktığını gösterdiğini ve hükümetin yanlış değerlendirmeleri nedeniyle kontrol altına alınamadığını yazdı.

Bölgede yaşanan felaketin çevre açısından sonuçlarının ağır olacağına da dikkati çeken Ta Nea, bilim adamlarının Atina çevresindeki son yeşil alanların da yok olmasıyla sıcaklığın ortalama 6 derece yükselmesinin ve sel tehlikesinin artmasının beklendiğini söylediklerini kaydetti.

Kundakçıların hedefi olan Attika bölgesinde 1981 yılından bu yana 300 bin dönüm yeşil alanın yakıldığını ve yerine lüks villalar inşa edildiğini belirten Ta Nea, yangının ilk başladığı saatlerde devlet mekanizmasının çok yavaş tepki gösterdiği yorumunu da yaptı.

Mora yarımadasındaki büyük yangını hatırlatarak, "2007 kabusu tekrarlandı" ve "30 yıldır önce yangın sonra villalar"  başlıklarını kullanan Elefterotipiya gazetesi, "Devlet mekanizmasının yeteneksizliği yüzünden zaten çökmekte olan hükümetin büyük darbe aldığını" yazdı.

Elefterotipiya gazetesi, Attika bölgesinde son 30 yılda yanan 300 bin dönüm yeşil alanın 100 bin dönümlük bölümünün şehir planları içine alındığını ve orman alanlarına lüks villalar inşa edildiğini de kaydetti.

aa




Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,643 µs