En Sıcak Konular

'Tavan fiyat'ta deneme süreci bitiyor

24 Ağustos 2009 12:05 tsi
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun 2 ay önce akaryakıt dağıtım ve bayi satışlarına yönelik belirlediği 'tavan fiyat' uygulamasının devam edip etmeyeceği, yarın karara bağlanacak.

Türkiye'deki akaryakıt piyasasındaki fiyatların Avrupa fiyatları ile uyumlu olması için Petrol Piyasası Kanununa dayanılarak 25 Haziran'da başlatılan ''tavan fiyat'' uygulamasında kanunun öngördüğü 2 aylık süre yarın doluyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Kurul üyeleri, uygulamanın devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak yarın Petrol Sanayi Derneği (PETDER), Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER), Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), TÜPRAŞ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve akaryakıt bayi ve dağıtıcılarının temsilcileri ile bir araya gelecek.

Kurul, sektör temsilcileriyle yapılacak toplantının ardından tavan fiyat uygulamasının devam edip etmeyeceğine karar verecek.

Öte yandan, dünya petrol piyasalarına paralel olarak akaryakıt fiyatlarının artma eğilimi içerisinde olduğu, tavan fiyat uygulamasından vazgeçilmesi halinde akaryakıt fiyatlarının daha da yükselebileceği düşüncesiyle uygulamanın 2 ay daha devam edeceği konuşuluyor.

Akaryakıt bayi, dağıtıcı ve rafineri şirketlerinin yöneticileri ise kar oranlarının büyük oranda düşürüldüğünü öne sürerek tavan fiyat uygulamasının kaldırılmasını istiyor.

Akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçilmesinden bugüne akaryakıt bayi tavan fiyatı 95 oktan kurşunsuz benzinde litrede 3,05 liradan 3,28 liraya, motorinde 2,49 liradan 2,69 liraya, kırsal motorinde de 2,35 liradan 2,55 liraya çıktı.

Tavan fiyat uygulamasından bu yana geçen 2 ayda akaryakıt bayi tavan fiyatı benzinde 25 kuruş, motorinde ve kırsal motorinde 23 kuruş arttı.

aa



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,474 µs