En Sıcak Konular

Mide kanseri 'geliyorum' der

0 0 0000 00:00 tsi
Mide kanseri 'geliyorum' der Görülme sıklığı en sık kanserlerden biri olan mide kanseri "geliyorum" diyor. İşte mide kanserinin belirtileri, risk altında olanlar ve mide kanserine karşı koruyucu besinler...

Mide ülseri olanlarda düzenli tarama, endoskopi ve biyopsiyle ileride kansere dönüşebilecek hücreler görülebiliyor. Bu, kanserin çok önceden saptanıp önlem alınmasına olanak tanıyor. Nedeni anlaşılamayan kilo vermeler, yutma güçlüğü ve kusma midede kanserin ilerlediğinin habercisi

Yakın akrabalarınızdan mide kanseri olmuş biri varsa, beslenmenizde tütsülenmiş, kızarmış ve fermente edilmiş ürünler fazla yer alıyorsa kanser riskiniz var demektir. Ancak bu kanserden korunamayacağınız anlamına gelmiyor. Çünkü genetik açıdan riskli olsanız bile yaşam tarzı değişiklikleri ve iyi bir beslenme düzeniyle kanserin ortaya çıkışını önleyebilirsiniz. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentroloji Kliniği'nden Doç. Dr. Levent Erdem, "İyi tarama yapıldığında midede kansere doğru gidiş tespit edilebilir. Erken tespit edilen kanserde yaşama şansı yüzde 90 -95'tir" diyor. Mide kanseri yaygın mı?
En sık görülen kanserlerden ikincisi. Batı ve gelişmiş ülkelerde azalmadan söz ediliyor. Ancak Doğu'da mide kanseri çok yaygın.

Kanserin nedeni nedir?

Kanserin nedeni kesin olarak bilinmiyor. Diyet, çevresel faktörler, genetik eğilim ve 'helikobakter pilori'nin etkisi var. Kanserin yoğun olduğu Japonya, Çin gibi ülkelerden Batı'ya göç edenlerde birkaç kuşak sonra yüksek kanser oranlarının gerilediği görülmüş. Çünkü bu insanlarda beslenme alışkanlıkları değişiyor. Kanserde başarı oranı erken yakalamayla ilgili. Japonya'da kanseri erken yakalama oranı yüzde 50, beş yıllık yaşam ise yüzde 90.

Tarama çok önemli bir şey ancak herkesi taramak çok maliyetli. En azından ailesinde mide kanseri olanlar mutlaka endoskopik tetkikten geçmeli. Sonuçlar normal görünse bile belli sayıda biyopsi alınmalı. Çünkü kansere giden değişimleri tespit edip izleyebilirsiniz.

Mide kanserinin intestinal olan tipinde mide mukozasında incelme oluyor ve mide bağırsağın yapısına benzemeye başlıyor. Ardından hücreler bozuluyor ve kansere geçiş oluyor. Ailede kanser varsa ve bu aşamalardan biri görülüyorsa mutlaka takip edilmeli.

Mide hastalıklarının olması kanser riskini artırır mı?

Eğer yeterli sayıda biyopsi alınmış, gastritle birlikte mide mukozası hücrelerinde bir değişim başlamışsa ve helikobakter pilori pozitifse kanser süreci başlamış olabilir. Ancak mide mukozasının inceldiği aşamada bakteriyi tedavi ederseniz süreci geri döndürebilirsiniz. Diyelim ki ailede mide kanseri hikâyesi var. Diğer bir aile bireyinde bakteri pozitifse bakteriyi ortadan kaldırırsanız kanser riskini ciddi şekilde ortadan kaldırırsınız. Ailesinde genç yaşta mide kanserine yakalananlar varsa, o kişinin kansere yakalanmasından 10 yıl önce mutlaka bir endoskopi yaptırılmalı. Bir kanser tipi de var ki birdenbire çıkıyor. Bunlarda diyet alışkanlıkları göz ardı edilmemeli.

Mide kanserinde sigaranın rolü nedir?

Yapılan çalışmalarda, sigara içiminin mide kanseri için risk faktörü olduğu bulunmuştur. Fazla içenlerde ve sigaraya genç yaşta başlamış olanlarda bu risk iki katına çıkıyor. Akciğer kanseriyle ilişkisi gibi belirgin olmasa da sigaranın mide kanserinde olumsuz etkisi var. Alkol, mide kanseri için bağımsız bir risk faktörü değildir. Fakat alkolün aşırı tüketiminin mide mukozası, karaciğer ve pankreas üzerindeki zararlı etkilerini belirtmekte yarar var.

Mide kanserinde genetiğin rolü nedir?

Mide kanserinin yüzde 8-10'u kalıtsaldır Akrabalarında mide kanseri olan bireylerde riskin üç kat arttığı, birden çok birinci derece akrabasında kanser olan bireylerde riskin daha da yükseldiği belirlenmiştir. Bu kişilerin tuz, turşusu yapılmış ve tütsülenmiş gıdalar, kurutulmuş ve tuzlanmış et ve balık, yüksek ısıda pişirilmiş etler, yağda kızartılmış gıdaları fazla miktarlarda tüketmekten kaçınması gerekir. Küflenmiş kabuklu yemişler, buğdaygiller ve çekirdek tohumları, bir küf mantarı tarafından üretilen ve kanser nedeni olan aflatoksin içerebiliyor. Aflatoksin mide, karaciğer ve böbrek kanseri riskini artırabilir.

Mide kanseri birden bire mi oluşur?

Midede kanser olmadan öncül aşamalar olmaktadır. Böyle bir ailenin fertleri endoskopik izlem altına alınmalıdır. Ailesinde mide kanseri olan kişilerin endoskopik tetkiki sırasında alınan biyopsilerin patolojik değerlendirmesi sonucu öncül değişiklikler saptanırsa endoskopik olarak takip programına alınmalıdır. Bu kişilerde helikobakter pilori denilen bakteri pozitif ise tedaviyle mutlaka yok edilmelidir.

Kanser belirti verir mi?

Mide kanseri belli bir aşamaya gelmişse gıda alımında güçlük, bulantı ve kusma, nedeni anlaşılamayan kilo kayıpları, kansızlık, yutma güçlüğü, mide bölgesinde ağrılar şeklinde belirtiler verebilir. Ülserde ve gastritte kişi ilaçlara büyük oranda yanıt verir. Ancak mide kanserinde bu yanıt yoktur. Tedaviye rağmen ağrının geçmemesi veya azaldığını düşündüğünüz anda tekrar başlaması da bir diğer belirtidir. Endoskopik tetkikte kanser bazen çok belirgin gözükür, ama bazen de ülser gibi görünür. Midede ülserinde mutlaka biyopsi alırız. Çünkü kanser ihtimali olabilir.

Erken saptandığında kanserden kurtuluş mümkün mü?

Mide kanserine erken safhada (kanserin mide sınırlı bir alanı tuttuğu durum) tanı konulursa cerrahi tedaviyle beş yıllık sağ kalım (yaşam) yüzde 90-95' dir. İlerlemiş safhada kanser tanısı konulunca cerrahi tedaviyle beş yıllık yaşam oranları yüzde 20-30'a düşmektedir. Mide kanseri operasyonu sonrasında nüks genellikle ilk üç yıl içersinde (nükslerin yüzde 80'i) ortaya çıkma eğiliminde olduğundan bu dönemde hastalar yakın izlemde tutulmalı. Ayrıca daha önce ülser ve benzeri nedenle mide ameliyatı olanların özellikle operasyonun üzerinden 15-20 yıl geçmişse mutlaka kanser riski yönünden endoskopik ve histopatolojik tetkik yaptırmaları gerekir. Eğer mide hücrelerinde kansere gidiş yönünde değişiklikler varsa bu vakalar endoskopik izleme alınmalıdır. Türkiye'de özellikle 1980'lerde mide operasyonu geçirmiş çok sayıda kişi var. Bunların mutlaka tetkikten geçmeleri gerekiyor.

Gıdaların saklama biçimi önemli mi?

Mide kanserindeki azalmada buzdolabı çok etkilidir. Buzdolabıyla taze sebze-meyve tüketimi arttı. Ürünler daha taze tüketilir hale geldi. Düşük sıcaklıklarda bakteri, mantar üremesi daha kolaydır. Eğer kanserden korunmak istiyorsanız hayatınızdaki değiştirilebilir risk faktörlerini değiştirin. Örneğin diyet, sigara, fazla kilo, değiştirilebilir faktörlerdendir.

Mide kanserini kimler tedavi ediyor?

Biz kanser öncesi tedavi yaparız. Mide kanserlerinin yüzde 90'ı hücre, yüzde 10'u da lenfoma tipidir. Hücre tipinde eğer tümör başka bir yere sıçramamışsa tedavi yüzde 90 cerrahidir. Lenfomada ise ilaç tedavisiyle düzelir.

Mide kanserine karşı koruyucu olanlar:

Sebze ve meyveler

Antioksidan (C, A, E vitamini ve selenyum)

Yeşil çay, siyah çay

Taze balık

Fermente edilmemiş soya
Zararlı olanlar:

Tuz

Nitratlar

Nitrat içeren içme suyu

Yüksek ısıda pişirilmiş etler (kebaplar)

Fermente edilmiş soya

Küflenmiş buğdaygiller, tohumlar

Yağda kızartılmış besinler

Fazla miktarda kırmızı et tüketimi

Sigara

Alkol

radikal



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs